Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sufi Aşk ve Ölüm

Bilal Kemikli

Sufi Aşk ve Ölüm Yorumları ve İncelemeleri

Sufi Aşk ve Ölüm yorumları ve incelemelerini, Sufi Aşk ve Ölüm kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Sufi Aşk ve Ölüm puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.

Puan

8.310 üzerinden
4 Kişi · 4 İnceleme
133 syf.
·
Puan vermedi
Sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik çevre terkiblerine karşı sadece "muhît" kelimesinin ne derece üstün olduğunu düşünüyorum. Özellikle sufîlerin ve velîlerin anlatıldığı metinlerde kullanılan muhît kelimesi bana hikâyât sahifelerini anımsatıyor. Okusak da bitmese. Hayal edebilsek mazinin hakiki renkleriyle. Zihnim ve ruhum genişliyor. O muhîtlerden birine dahil olma şevki geliyor. Kronoloji filan kalmıyor. Kendimi Eyüpte bir hazire kenarında veya Aziz Mahmud Hüdayî yokuşunda hissediyorum. Ama belki en çok yeşil Bursa'yı gıpta ile hayal ediyorum. Kuruluş devri Bursası... Somuncu Baba, Emir Sultan, Üftade Hazretleri...Zincire halkalar ekleniyor....Hacı Bayram-ı Veli...Akşemseddin ve İstanbul... Sonra Aziz Mahmud Hüdayî...ve daha niceleri... Ben buna kronoloji diyemiyorum. Bu başka bir "şey". Emir Sultanı önce Medineye sonra Bursaya getiren "şey" ile Akşemseddini Ankaraya getiren "şey" aynı. Onlarınki yolculuk. Bir "şey"in peşinde. Yolculuk terkle başlıyor. Ankara, Bursa, İstanbul birer konak sadece. Onların karar kıldığı şey yol ve yolculuk. Terkin dahi terk edildiği, taşrada arayanların "ben"de bulduğu ama orada kalamadığı bir seyir. Kitabın ismi çok cazip gelmişti okumadan önce. Son kısım muhite dairdi. Öyle bir muhitleri var ki kudemanın bugün bile hala canlı. İtiraf ediyorum bizden canlı! Yahya Efendi haziresinde ötüşen bülbüller, neden Âşiyan'da mukim değiller?! Ve peki neden Beyoğlu tepinirken, ağlar Karacaahmet? Muhît?! (Âşiyân kuş yuvası demek. Tevfik Fikretin evine de aşiyan derler. Ama bülbüller Yahya Efendiye daha çok yakışıyor)
Sufi Aşk ve Ölüm
Sufi Aşk ve ÖlümBilal Kemikli · Kitabevi · 201719 okunma
133 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Anlam, ele alınan konularda, mazmûnlarda, kullanılan terimlerde, terminolojide ve hayalde kendini ele veriyor. Daha doğrusu, hayata dair temel sorulara cevap arayan sufi şairin; ilahi, nutuk, tevhit ve naat gibi farklı türlerde kaleme aldığı şiirlerde, ele aldığı konular benzerlik gösterir. Tasavvuf, aydınlığa çıkabilmenin ilk adımlarından biri. Her ne kadar “İnsan aydınlandıkça karanlığın farkına daha çok varıyor.” olsa da, yolun sonu değil yoldaki mücadelelerimizin anlamı daha büyüktür.
Sufi Aşk ve Ölüm
Sufi Aşk ve ÖlümBilal Kemikli · Kitabevi · 201719 okunma
Reklam
133 syf.
·
Puan vermedi
Aydınlığa çıkmak için ecdadımızı; onun hayata bakışını, insanı anlayışını okulamalı, içinde bulunduğumuz karanlıktan kendimizi kurtarabilmeliyiz. Tasavvuf, aydınlığa çıkabilmenin ilk adımlarından biri. Her ne kadar “İnsan aydınlandıkça karanlığın farkına daha çok varıyor.” olsa da, yolun sonu değil yoldaki mücadelelerimizin anlamı daha büyüktür. Sevgili Hocam Bilal Kemikli’nin yazılarından oluşan eser, Sûfi Aşk ve Ölüm. Kitabın ismi bile okura derin meseleler anlatmakta. Tasavvuf alanında okumalar yapan kişilere tavsiye niteliğinde bir eser olmakla beraber, tasavvufa merakı olmayan kişi için de ufuk açıcı yazılar bulunan bir kitap.
Sufi Aşk ve Ölüm
Sufi Aşk ve ÖlümBilal Kemikli · Kitabevi · 201719 okunma