Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Sultan Galiyev Bütün Eserleri

Kolektif

Sultan Galiyev Bütün Eserleri Sözleri ve Alıntıları

Sultan Galiyev Bütün Eserleri sözleri ve alıntılarını, Sultan Galiyev Bütün Eserleri kitap alıntılarını, Sultan Galiyev Bütün Eserleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Rus Sönürgeciliği ve Tatar-Türk Toplumunda Milli Bilincin Oluşması
19. yüzyıla gelindiğinde Tatar tüccarlarının etkinliklerinin iyice artmasıyla birlikte bir “Tatar Rönesansı” ortaya çıktı. Ancak bu Tatar Rönesansı’nın önemli bir özelliği, kiliseye karşı girişilen Batı Rönesansı’nın tam tersi biçimde dinin toplum hayatındaki etkisinin daha da artması oldu. Nedenine gelince, Rus olan her şeye karşı duyulan büyük nefret ve Rusların 18. yüzyıl boyunca Tatarlara uyguladıkları dinsel baskı sonuç olarak Hristiyanlık ile ilgili bütün düşünceleri yok saymaya ve onlara karşıt olarak dinsel kimliğin güçlendirilmesine yol açtı. Tatar toplumu, Ekim Devrimi öncesine kadar da bu dinsel tutuculuğun etkisinde kalmıştır.
Sayfa 17 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ekim Devrimi ve Tatarlar
Rus Çarı Korkunç İvan 1552’de nerdeyse yüz elli yıldır Moskova’nın korkulu rüyası durumunda bulunan Tatar Hanlığı’nın başkenti ve Altın Ordu devletinin mirasçısı olan Kazan’ı işgal etmişti.
Sayfa 15 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Sultan Galiyev 8 yaşından on beş yaşına kadar babasının görev yaptığı okulda ilköğrenimini yaptı. İlk dini bilgilerinin yanı sıra Arapça, Osmanlıca ve Farsçayı bu dönemde öğrendi.
Sayfa 19 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Çok acı çekmiş olan Türk halkınını ünlü düşmanları için bile, artık bu ülkede neler olduğu apaçıktır: Sağlıklı bir milli direniş süreci. Daha önceden buna inanmamış ya da bundan kuşku duymuş olanlar, bunu derinlerinde hissediyorlar. Türk işçi ve köylülerinin ve ilerici Türk entelijensiyasının Türkiye'nin milli direnişin çalışmasına adanmış süngüleri, kime gerekiyorsa gerçekçi düşünmeyi öğretti. Bundan dört yüz yıl önce Rus çarları Doğuya ilerleyebilmek için Kazan Hanlığı'nı, kuzey Türklerinin bu kalesini yenmek ve Tatar savaşçılarının cesetleri üzerinden geçmek zorunda kalmıştı, aynı şekilde Batı Avrupa emperyalistlerinin de Doğuya giden yolu kendilerine açmak için Güney Türkleri olan Osmanlıları yenmesi gerekiyordu. Avrupalı yöneticiler Türkiye'nin gövdesinden parçalarını koparmayı başardılar. Ama Türkiye'yi parçalamayı başaramadılar. O yaşadı ve yaşayacak. Bize göre, o sadece yaşamakla kalmayacak, eskiden onun olan, ondan Avrupa'nın zoruyla koparılan parçalarına, Yakın Doğu'nun geri kalanına da yaşam verecek.
Sayfa 669 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Kuvayi milliye liderlerindeki Sovyet Rusya'yla müttefiklik eğilimi de çok doğaldır, çünkü İtilaf Devletlerine karşı isyan hareketini ilan ettiğinden, artık devrimin ilk günlerinden itibaren gür sesle bütün dünyaya milletlerin kendi kaderini tayin hakkını duyuran ve pratikte bu şiarının bir kenera bırakılmayacağını gösteren Sovyet Rusya'dan başka kimseden destek bulamayacaktır. - Galiyev (Son Zamanlarda Türkiye'deki Durum- 16-23 Mayıs 1920)
Sayfa 330 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Ekim Devrimi Öncesinde Tatar Toplumu
Tatarlar 1552’de Ruslar tarafından işgal edilen ve sömürgeleştirilen bir ülkede yaşamaktaydılar. Bunun doğal sonucu olarak Müslüman coğrafyanın geri kalan toplumlarından neredeyse elli yıl önce ezilen dünyanın ve sömürgeleştirilen Türk halklarının sömürgeci ülkelere karşı mücadele etmesi gerektiğini ileri süren ilk teoriler de Tatar toplumu içinde filizlenmekteydi.
Sayfa 14 - İleri YayınlarıKitabı okudu
İç çatışmalarla meşgul olan Başkırya, açlık sırasında sanayi yardımı almakta gecikti: Rus yoldaşlar merkeze, Başkırya'nın kendi gücüyle ayakta durduğunu göstermekte yetersiz kaldı. Ve sonuçta: Açlık sırasında Başkırların %30'u öldü. - Galiyev (Otobiyografik Deneme: "Ben Kimim?", 23 Mayıs 1923)
Sayfa 559 - İleri YayınlarıKitabı okudu
"16 yaşında gerçek bir ateist haline gelmiştim." - Galiyev (Kimim Ben? Sesimi Duyurmak İstiyorum, )
Sayfa 589 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Kuvayı Milliye'nin son zamanlarda Kafkaslar'da ve Kafkas Ötesi'nde, buralarda Sovyet Ordusu'nun nüfuz etmesini kolaylaştıran koşullar sağlamaya çalıştığını görüyoruz. - Galiyev (Son Zamanlarda Türkiye'deki Durum- 16-23 Mayıs 1920)
Sayfa 330 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Fransızlar işgal güçleriyle Kilikya, Maraş ve Urfa'yı aldı. Kilikya ve İzmir'in işgali sırasında Fransızların onayıyla Ermeni ve Yunanlılar [Rumlar] tarafından Türk katliamı yapıldı. - Galiyev (Son Zamanlarda Türkiye'deki Durum- 16-23 Mayıs 1920)
Sayfa 326 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Tatarlar Sosyalizmle Tanışıyor
1904 yılında kurulan “Hümmet Partisi” bu sürecin bir ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Kurucuları arasında 1919-1920 yıllarında Azerbaycan devlet başkanlığı görevini yürüten Mehmet Emin Resulzade, bir süre sonra sosyalist çizgiyi terketmiştir ve Azerbaycan Komünist Partisi genel sekreteri ve sosyalist Azerbaycan’ın da ilk cumhurbaşkanı olacak olan Neriman Nerimanov gibi önemli isimler bulunmaktadır. Ceditçilikle başlayan modernleşme sürecinin geldiği nokta Tatar toplumu içinde sosyalist ve milliyetçi karakterli sol fikirlerin ortaya çıkması olmuştur.
Sayfa 19 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Cedit Hareketi ve Tatar-Türk Modernleşmesi
İsmail Gaspıralı’nın yayınladığı Tercüman Gazetesi ile birlikte Cedit Hareketi’nin fikirleri bütün Türk dünyasında yayılmaya başlar. Tercüman Gazetesi’nde Gaspıralı tarafından formüle edilen “Dilde, fikirde, işte birlik” sloganı ile Türk dünyasının ortak bir çatı altında birleştirilmesi fikri ortaya atılır. Bu birlik aynı zamanda ortak bir dil (Kırım Tatarcası) ve ortak bir kültür yaratma çabasıdır.
Sayfa 17 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Tatar-Başkurt Cumhuriyeti
3 Mart 1918'de Galiyev ve Vahidov tarafından Tatar-Başkurt Cumhuriyeti resmen ilân edildi.
Sayfa 23 - İleri YayınlarıKitabı okudu
Türk Komünistlerinin geliştirdiği Ulusal Sol fikirler yalnızca Türkiye için değil bütün ezilen dünya için birer ideolojik hazine değerinde.
Sayfa 14 - İleri YayınlarıKitabı okudu
36 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.