Taht ve Güç

Sultan II. Abdülhamit

Tarkan Suçıkar

Sultan II. Abdülhamit Gönderileri

Sultan II. Abdülhamit kitaplarını, Sultan II. Abdülhamit sözleri ve alıntılarını, Sultan II. Abdülhamit yazarlarını, Sultan II. Abdülhamit yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" Bilinmelidir ki Paşa! Kuran-ı Kerim'i Arapça tilavet etmekten nasıl vaz geçmezsem, devletimin toprakları üzerinde Türkçe konuşulmasından da öyle vaz geçmem. Türk dilinden başkasını da kabul etmem. Böyle bir maddenin yer aldığı bir anayasayı bana getirmeyiniz." Abdülhamid'in Midhat Paşa'ya cevabı.
Onun saltanatı yıllarında büyük başarı ile tatbik ettiği politika batıya karşı " Denge Siyaseti" , Doğuya karşı ise "İslamcılık Politikası" olarak bilinir. Rusya ve Avusturya'nın birleşmesine emgel olmak, İngiltere ve Fransa'nın karşısına Almanya'yı çıkarmak elden gelen ancak budur.
Reklam
Uluslararası güç dengesi modelinin en mükemmel işleyişi XVIII. ve XIX. yüzyıllara tesadüf eder. Sanayi İnkılabından sonra Büyük Güçler, gerek hammade kaynakları ve gerek ürünlerine Pazar bulabilmek için emperyalist bir politika izlemeye başlamışlardı. Özellikle bu noktada en az güç ve enerji sarfedilerek kolayca kontrol altına alınabilecek Afrika, Orta ve Uzakdoğu hedef alınmıştır. Bunlar batılıya göre şiödi de 3. Dünya Ülkeleri değil midir?
34. Osmanlı Padişahı. 113. İslam halifesi. Gerçek Manada son Osmanlı Padişahı olan II.Abdülhamid 31 Ağustos 1876'da Topkapı Sarayı'nda törenle tahta geçti. 1876 tarihi 3 padişahlı yıl olarakta anılmaktadır.
V. Murad'ın son günlerinde Şehzade Abdülhamid önem kazanmıştı. Ülkenin sarsıldığı güven ve asayişin kaybolduğu anlarda bir dev savaşa hazırlanıyordu. Şehzade korkmuyordu. Ülkesine , imanına ve zekasına güveni tamdı.
V. Murad bu tarihten itibaren Çırağan Sarayında ailesiyle beraber çok sıkı bir hapis altında yaşamış ve saraydan hiç çıkmamıştır. Onun Padişahlık macerası Hicri 93 yılında toplam 93 gün sürdü.
Reklam
62 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.