Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Nedenleri Tarihte Kalmış Siyasi Ayrılık

Sünnilik Şiilik

Ahmet El Katip

Sünnilik Şiilik Gönderileri

Sünnilik Şiilik kitaplarını, Sünnilik Şiilik sözleri ve alıntılarını, Sünnilik Şiilik yazarlarını, Sünnilik Şiilik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yazar ünlü bir Şii alimdir.
 "Hataların belki de en büyüğü belli bir grup veya zümrenin belli bir tarihsel dönemine sabit bir fotoğraf karesini almak ve bu tablonun tarih boyunca aynen var olduğuna ya da o gruptaki herkesin kıyamete dek bu karenin parçası olduğuna inanmaktır."
Sayfa 273Kitabı okudu
"Kaldı ki Ehli Beyt sevgisi konusunda Müslümanların hiçbir fırkası farklı bir görüşe sahip değildir. Fakat bağlılık yani velayı, 'akidevi bir kavram' yani inanca ilişkin bir olgu olarak görüp imamları peygamber seviyesine ya da -haşa- ilah seviyesine çıkardığımızda, bunu ne sıradan bir Müslüman ne de Ehli Beyt kültüründen beslenen bir Şii'nin kabul etmesi mümkündür."
Sayfa 240Kitabı okudu
Reklam
Yazar ünlü bir Şii alimdir.
"Türbeler, evler, mescid ve Hüseyniyelerde kin ve nefret ibareleriyle dolu bu menfi dua ve ziyaret kitaplarından geçilmemektedir."
Sayfa 240Kitabı okudu
Yazar ünlü bir Şii alimdir.
"Geniş halk kitleleri, okuyacakları ziyaret duaları ile ecir ve sevap kazanmak ümidiyle geldikleri bu mekanlarda zihinlerine Ehli Beyt adına tuhaf teoriler, efsane ve kinler empoze eden aşırı uçların ve geleneksel kesimlerin avı olmaktadırlar."
Sayfa 239Kitabı okudu
Yazar ünlü bir Şii alimdir.
  "Ziyaretler, Şia'nın Ehli Beyt'e mensup imamların türbelerini ziyaretlerinde onlara hitap için kullandıkları ifadelerdir... Bu ziyaretler Ehli Beyt imamlarına yönelik mübalağalı tazim ve aşırı anlamlar içermekte, onların düşmanları veya rakipleri olarak bilinen kişi ve kesimleri ise kıyamet gününe kadar alçaltıcı ve karalayıcı ifadeler barındırmaktadır."
Sayfa 239Kitabı okudu
  "Şia, bugüne kadar Sunni mezheplerin fıkhına göre amel etmeyi caiz gören bir fetva vermediyse bunun temel nedeni 'ilimlerini doğrudan Allah'tan alan masum' Ehl-i Beyt imamları karşısında içtihatta bulunmanın haram olduğuna inanmalarındandır."
Reklam
 "Sunni anlayışın aksine, masum olduğuna inanılan imamların sözleri, Hz Peygamberin sünnetine ilaveten fiilleri ve takrirleri hadis ve sünnet olarak kabul edilmektedir. Bu durum kontrolü imkansız bir saha açmaktadır. Çünkü masum imamlar adına uydurulan binlerce söz Şii hadis kaynaklarına hadis olarak girmiştir." 
"Ehli Beyt'in imamet hakkının Kur'an-ı Kerim'de yer almayışının hikmeti sorgulanmaya başlamıştır. İmamiyyenin aşırılarında bir grup Kur'an-ı Kerim'in tahrif edildiğini ve Hz Ali ve Ehli Beyti açıkça zikreden ayetlerin silindiğini iddia etmiştir. Bunlar elbette ne İmamiyyenin tamamını ne de Şia'nın tümünü temsil ederler."
Yazar ünlü bir Şii alimdir
"Oysa Şii inanışına göre imamet, peygamberliğin hemen ardından gelen ve peygamberliğin bazı derecelerinde daha üstün makamdır."
"Ziyaretlerimizde okuduğumuz dua ve zikirlerde bunu sürekli tekrarlarız ki bu da Şia inanışının esaslarının bir bölümüdür: 'Şehadet ederim ki durduğum yeri görür, sözümü işitir ve selamıma karşılık verirsin' Ölü olmasına rağmen ona böyle hitap ederiz. Dolayısıyla bizim açımızdan -bu makamda bulunması sebebiyle-dirisi ile ölüsü arasında fark yoktur...Age s.52"
Reklam
Yazar ünlü bir Şii alimdir
"İnsanlık (sıfatlarına) tam ve kamil bir biçimde sahip olan kamil bir velinin zihinlerimizden çok uzak makamları vardır. Makamları arasında biri daha vardır ki o da tüm ruhları kuşatan külli bir ruh olmasından dolayı vicdanlara yani kalplere hükümran olmasıdır."
'İmametin (siyasal ve ilmi liderliğe ek olarak) üçüncü bir derece ve makamı daha vardır ki o da imamet anlayışının zirvesidir. Şia kütüphanesi, imamet anlayışının bu yönünü ele alan kitaplarla doludur. Bu boyut Şia ile tasavvuf arasındaki ortak noktadır."
Yazar ünlü bir Şii alimdir.
 "Şeyh Murtaza Mutahhari'ye ait olduğunu bildiğimiz İmamet adlı eserde ise şunun gibi aşırılık kokan düşüncelerle karşılaştım: '...imamlar, İslami ilimleri bizim bilmediğimiz gaybi bir yolla Hz Peygamberden öğrenmişlerdir. Bilgi (marifet), Hz.Peygamberden Hz.Ali'ye, ondan sonra da imamlara geçmiştir."
Yazar ünlü bir Şii alimdir.
 "İmam Humeyni o kitabında (el-hukümetu'l islamiyye) şöyle demektedir: 'mezhebimizin zorunlu ilkelerinden biri de imamlarımızın ne yakın kılınmış bir meleğin ne de gönderilmiş bir peygamberin erişemeyeceği bir makama sahip olduklarıdır'..." 
Yazar ünlü bir Şii alimdir
"Hz Musa'nın annesine inen türde bile olsun imamların göksel vahye muhatap olduklarını şu ve bu biçimde gerçek kabul ettiğimizde, gökle aralarında özel bir bağ kurmuş oluruz. Bu da imamları, ilmi aktarım, öğrenim ve içtihat yoluyla tahsil eden sıradan insanların seviyesinden daha üst bir seviyeye çıkarır. Esasen bu da bir tür aşırılıktan başkası değildir."
48 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.