Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Rejim ve Dış Politika

Suriye

M. Hüseyin Mercan

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İktidarını tesis etmeye çalışan Esed rejimine bir başka yardım da Libya lideri Muammer Kaddafi'den geldi. Kaddafi, Şam'a gelerek yeni bir istikrar arayışı içindeki ülkeye 110 milyon doları hibe ve 38 milyon doları geri ödemeli olmak üzere toplam 148 milyon dolarlık yardım konusunda söz verdi. Esed, ülkesinin yeniden yapılanma sürecinde ve gerçekten ihtiyaç duyulan dönemde gelen bu yardımı yiyecek fiyatlarının düşürülmesi için kullandı ve bu durum halkın yaşam düzeyinin biraz da olsa iyileşmesi yönünde katkı sağladı.
Sayfa 80 - Açılım KitapKitabı okudu
Hariri'nin izlediği siyasetle Lübnan'daki nüfuzu zarar görmeye başlayan Suriye için önemli bir sorun da 2 Eylül 2004 tarihinde Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Lübnan ile ilgili kararı oldu. Güvenlik Konseyi'nin 1559 sayılı kararında Lübnan'daki tüm yabancı güçlerin ülkeyi terk etmesi, Lübnan Hükümeti'nin ülkenin kontrolünü tamamen ele alması ve ülkede serbest ve açık bir seçim sürecinin sağlanması yönünde talepler ifade edilmekteydi. Güvenlik Konseyi'nin bu kararıyla köşeye daha çok sıkışan Beşşar Esed uluslararası toplumu Lübnan konusunda karşısına alarak Refik Hariri ve Velid Canbolat'ın muhalefetine rağmen Emil Lahud'un başkanlık süresinin uzatılması yönünde bir tavır sergiledi. Bu durum sonucunda Lahud'un görevinin üç yıl daha uzatması Suriye'nin tüm muhalefete ve değişen yapıya rağmen Lübnan siyasetinde hâlâ etkin olduğunun da en önemli göstergelerinden biri oldu.
Sayfa 157 - Açılım KitapKitabı okudu
Reklam
Hama'da Müslüman Kardeşler'i ortadan kaldıran Esed, 1 Mart 1982 tarihli konuşmasında İslami muhalefete karşı öfke kustuğu konuşmasında şunları söyledi: Yoldaşlarım, kardeşlerim: İslamiyet için, Müslüman rolü yaparken, dinin anlamını, kavramlarını çarpıtmaktan daha büyük tehlike yoktur. Katil Kardeşler'in yaptığı da bu: İslam adına öldürüyorlar. İslam adına suikastlar düzenliyorlar. İslam adına çocukları, kadınları, yaşlıları katlediyorlar. İslam adına aileleri yok ediyorlar... Kardeşler, yoldaşlar, bu ülkenin kasaba ve köylerindeki halk, bu vatanı ve gönderildiği şekli ile İslam'ı, Muhammed'in (sav) İslam'ını savunacaktır. Evlatlarım, bağışlandığı şekli ile biz İslam'ı koruyacağız. Peygamberin izinden gidenlerin İslam'ını; Ömer ve Ali'nin İslam'ını; adaletin İslam'ını; eşitliğin İslam'ını; sevginin İslam'ını; vatanseverliğin İslam'ını; devrimin İslam'ını; gelişimin İslam'ını; gericiliğe ve feodalizme karşı mücadelenin İslam'ını... Kardeşlerim, vatanın düşmanları ile işbirliği yapan, emperyalist, Siyonist ve gerici düşmanların uşağı Müslüman Kardeşler'e bin kere ölüm! Müslüman Kardeşler'e, katil Kardeşler'e, ahlaksız Kardeşler'e bin kere ölüm.
Sayfa 73 - Açılım KitapKitabı okudu
Irak'ın Suriye'deki Müslüman Kardeşler oluşumuna vermiş olduğu destek ve Suriye Baas Partisi ile Irak Baas'ı arasındaki derin rekabet Suriye'nin her ortamda Irak'a karşı bir duruş sergilemesinin temel dayanağını oluşturmaktadır.
Sayfa 103 - Açılım KitapKitabı okudu
Suriye'yi Lübnan'a müdahale etmeye iten sebeplerden bir diğer önemli husus stratejik kaygılardı. Bölgenin en hayati alanlarından biri olan Güney Lübnan'daki Bekaa Vadisi'nin Suriye'nin güvenliği açısından sahip olduğu konum Suriye'nin Lübnan'daki varlığının önemli dayanaklarından birisidir. Suriye iktidarları İsrail'in kuruluşundan itibaren Bekaa Vadisi yoluyla İsrail güçlerinin topraklarına ulaşması ve saldırmasından endişe duymuşlardır. Aynı zamanda bir başka tedirginlik de böyle bir saldırının gerçekleşmesi durumunda Lübnan'ın yeterli direnişi gösterememesi ve Suriye'nin stratejik noktaları ile Bekaa arasındaki hattın İsrail kontrolüne girmesiydi. Bu nedenle Suriye, Lübnan müdahalesi dahilinde Bekaa'nın konumunu muhafaza etmek için çeşitli güvenlik politikaları gerçekleştirmiştir. Nitekim 1982 yılında İsrail tarafından Lübnan'a yönelik işgal girişimi sırasında Bekaa vadisinin denetimi altına alınması, Şam yönetiminde büyük bir tedirginlik meydana getirdi. Böylesine stratejik bir bölgenin İsrail denetimine girmesi Suriye için bir tehdit oluşturmaktaydı. Bu nedenle Suriye yönetimi, Lübnan'daki nüfuzunu kendi ulusal çıkarları açısından hayati bir unsur olarak gördü ve Lübnan'daki askeri varlığını devam ettirmek için de tüm bölge devletleri nezdinde de önemli bir meşruiyet kazanmış oldu. Aynı zamanda Esed, Güney Lübnan'a yönelik politikasında da burada etkin olan Hizbullah örgütüne destek sağlayarak İsrail'in Lübnan içinde ilerlemesini engelleyerek bir cephe oluşturmaya çalıştı.
Sayfa 86 - Açılım KitapKitabı okudu
Müslüman Kardeşler teşkilatının 26 Haziran 1980'de Şam'da düzenlediği suikast girişiminden Esed'in son anda kurtulması rejimin Müslüman Kardeşler'e yönelik saldırgan tavrını artırdı. Bu olayın ardından kısa bir süre sonra 7 Temmuz 1980 yılında Suriye Halk Meclisi'nden Müslüman Kardeşler teşkilatı ile ilgili 49 sayılı kanun kabul edildi. 8 Temmuz 1980'de Hafız Esed'in onayladığı kanunun ilk maddesi "İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) örgütüne üye her kimse suçludur ve idam cezası ile cezalandırılır şeklindeydi.
Sayfa 72 - Açılım KitapKitabı okudu
Reklam
Dini ve etnik farklılıkların önemli ölçüde belirgin olduğu Suriye'de Fransızlar, bu farklıkları körükleyerek ve özellikle de Alevi ve Dürzîlere özerklik statüsü vererek Suriyelilerin Fransızlara karşı birleşmesini engellemeye çalışmaktaydı.
Sayfa 52 - Açılım KitapKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.