Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Takdir Olgusu Kader Algısı Yazgı Yanılgısı

İsmail Şık

Takdir Olgusu Kader Algısı Yazgı Yanılgısı Sözleri ve Alıntıları

Takdir Olgusu Kader Algısı Yazgı Yanılgısı sözleri ve alıntılarını, Takdir Olgusu Kader Algısı Yazgı Yanılgısı kitap alıntılarını, Takdir Olgusu Kader Algısı Yazgı Yanılgısı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
'Kadermiş!" Öyle mi? Haşa, bu söz değil doğru: Belanı istedin, Allah da verdi... Doğrusu bu! Taleb nasılsa, tabi'!, netice öyle çıkar, Meşiyyetin sana zulmetmek ihtimali mi var? Çalış! dedikçe şeriat, çalışmadın, durdun, Onun hesabına birçok hurafe uydurdun! Sonunda bir de "tevekkül" sokuşturup araya, Zavallı dini çevirdin onunla maskaraya! Mehmet AKİF Ersoy
Sayfa 6 - Gece kitaplığı
Yani insanlar fiillerini Allah biliyor ve O, böyle belirlediği için yapmazlar, aslen yapıldığı ve yapılacağı için Allah bilir.
Reklam
Allah kim için hidayeti,kim için dalaleti diler sorusu çok manidardır. Allah'ın iradesi işlenirken anlatıldığı üzere teşriî iradesi ile tüm insanlar için hidayeti diler, dalâlete yönelen de ise dalâleti yaratır.
Allah'ın âlemle kurduğu ilişki Kur'an'a göre aktif ve sürekli etkileşim halinde olan bir diyaloğa dayanmaktadır. Âlem ve onun bir parçası olan dünyayı bir kere var edip sistemi kurduktan sonra kenara geçen deist bir tanrı tasavvuru, Kur'an'ın her an yaratmada olan ilah anlayışıyla uyuşmaz. Âlemi yaratan,sistemi kuran ve her an yaratmalarıyla sistemin devamını sağlayan aktif ve etken bir tanrı anlayışı Kur'an'ın öğretilerine uygun olandır.
Uzlaştırıcı tavır
Allah her şeyi ezeli ilimle bilir ancak bu bilgi kula müdahale anlamına gelmez. Bu anlamda geçmişi bilmek ne ise geleceği bilmek de o manaya gelir. Allah zman üstü olduğundan zman kavramı içerisinde yaptığımız değerlendirmeler O'nu kuşatmaz. Yani O'nun için geçmiş,an ve gelecek birdir. Çünkü O, zmanla var edilmiş bir varlık değil, zamandan öncede bulunan ve zamanı var eden mutlak varlıktır. Bundan dolayı Allah'ın geleceğe ait olan bilgisi zman üstü bir varlık olarak gerçeklesir. Nitekim Kur'an cennet ve cehennem ehlinin durumundan haber veren ayetler örneğinde olduğu gibi onların kim olduğundan değil genel vasıflarından bahseder.
Aslında insanın hem iyiliği hem de kötülüğü yapabilme potansiyelini bir arada bulundurması, onun fiillerinin planlanmadigini ortaya koymaktadır. İnsana seçme hürriyeti veren Allah, kendi iradesini insan davranışları konusunda sınırlandırıp kulun tercih yapmasına imkan tanımaktadır.
Reklam
Her türlü insan fiili, cebrî/determinist anlayışı belirleyenler dışında genel olarak kulun iradesiyle gerçekleşeceği, olayların gerçekleşme süreci, tercihlere dayandığı ve anı yaşarken gelecekle ilgili malumatımız oldukça sınırlı olduğundan, davranışlarımızı önceden belirleyen "alın yazısı", "kader", "yazgı" veyahut "felek" gibi kavramlar hakkinda bilgimizden bahsetme imkanı yoktur. Allah'ın takdirleri çerçevesinde dünyaya gelen insan, kendisi için belirlenen sosyal ortam sayesinde bazı donanımlara sahip olur. Bu donanımlardan sabit olanlar Allah'ın tercihi ve takdiriyken, değişken olanlar ise zamanla kulun istek ve yönelimleriyle değişeceğinden insanların tercihleri doğrultusunda Allah'ın takdirlerine bağlıdır.