Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrı Dini Şamanizm

Arif Erman

Tanrı Dini Şamanizm Gönderileri

Tanrı Dini Şamanizm kitaplarını, Tanrı Dini Şamanizm sözleri ve alıntılarını, Tanrı Dini Şamanizm yazarlarını, Tanrı Dini Şamanizm yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zaman sonsuza dek bir daire gibi dönüp dolaşır ve her noktası, diğer bir noktasıyla ilişki halindedir.
Ak Ruhların bulunduğu yer,gökteki aydan,güneşten yıldızlardan da yüksek bir yerdedir.
Reklam
Yahudilikte Tanrı Yehva yanında Musa Peygamber’e, Tevrat’a Mesih’e; Hıristiyanlıkta Tanrı Rab’ın yanında İsa Peygamber’e, Kutsal Ruha,Meryem Ana’ya,Kilise’ye;İslamda Allah’ın Yanında Muhammed Peygamber’e, diğer peygamberlere, Kuran’a ve meleklere “iman” varken, Tengri inancında yalnız ve yalnız Tanrı’ya “iman” vardır.İyelere ise “iman” edilmez, yalnızca saygı gösterilir.
Şaman, içinde bulunduğu toplumda önemli olaylara ya da kişisel rahatsızlıklara çare bulmak için ruhlar alemine uçabilen, trans haline girebilen din adamdır…
Gök olan bir kuş vardı.Bu kuşun bir kanadı mavi diğer kanadı kara idi.Gök adlı bu kuş kara kanadını oynatınca, gece olur mavi kanadını oynatınca, gündüz olurdu.O kuş yorulduğu zaman kafasını sallar, o zaman da deprem olurdu.
Reklam
Ahilikte bilgi edinme, sabır, ruhun arındırılması, sadakat, dostluk, hoşgörü yasaklara uyuma gibi niteliklerin verildiği aşamalardan geçilirdi. Bu niteliklere sahip olmanın dışında ahiliğin önde gelen altı ilkesi şunlardır: elini açık tut, sofranı açık tut, kapını açık tut, gözünü bağlı tut, beline sahip ol, diline sahip ol.
Sayfa 241Kitabı okudu
Türklerin müslüman oluşu
Resmi tarihe göre Türkler, İslam dinini hiçbir zorlama olmadan kendi istekleri ile severek kabul etmişlerdir. Çünkü İslam’a girmeden önce Türklerin eski dini inançları İslam inancına yakındır ve İslam’ın getirdiği üstün ilkeler Türklerin ruhuna ve manevi yapısına uygun düşmüştür. Oysa Türkler 670’lerden 740’lara dek Arapların yaptıkları katliamlar ve uyguladıkları sistematik terörle müslüman olmuşlardır. 70 yıl kadar süren Türk-Arap savaşlarının sonucunda 100 binin üzerinde Türk katledilmiş, 50 binin üzerinde Türk genci köle ve cariye yapılmış, Türk şehirleri yağmalanmış, ganimet diye halkın her şeyi talan edilmiş, tarihi eserler yok edilmiş. “Teslim olursanız canınız bağışlanacak” sözü hiçbir zaman yerine getirilmeyip, “şeriat söz tanımaz” denilerek kadın-erkek kılıçtan geçirilmiştir. Türkler böyle bir vahşet ve mezalimi o güne dek tarihlerinde görmemişlerdir. Bu tarihi gerçekler, İslam’a zarar gelmesin düşüncesiyle gizlenmekte ya da söz edilmemektedir.
Sayfa 172Kitabı okudu
Arap kaynakları ve batılı kaynaklar, Türkleri ilkel ve barbar yaratıklarmış gibi gösterebilmek için eski Türk dinini aşağılamışlardır. Örneğin İbn Fadlan ve Tamim bin Bahr gibi Türklere gönderilmiş olan elçilerden kalan Arap kaynakları, Türkleri Tanrı’ya inanmayan ya da ateşi Tanrı olarak kabul eden bir toplum olarak tanımlamıştır. Tamim bin Bahr Türklerin çoğunun mecusi (Zerdüştlük) inancına bağlı olduklarını, ateşe tapındıklarını, kimilerinin de Mani dinine inanan zındıklar olduklarını belirtmiştir. Oysa bir Ön Türk dini olan Zerdüştlüğe, Orta Asya’da da inanılmıştır.
Sayfa 172Kitabı okudu
Ülgen insanlara şu buyruğu verdi: “Var olana yok demeyin, vara yok diyen de yok olur!”
Sayfa 159Kitabı okudu
Reklam
sonra dinler birbirinin kopyası deyince de gavur oluyoruz
Geceleri tırnak kesmek yasaktır. Tırnak kesilip toplandıktan sonra yere gömülür. Kaybolan tırnakla insan ruhunun kaybolacağına inanırlar. Anadolu’da ise geceleri tırnak kesilmezmiş ve tırnaktan büyü malzemesi yapıldığına inanıp, insanların bulamayacağı yere atarlarmış. Yine Kamlık inancına göre eve giderken eşikte durulmaz; çünkü Erlik-biy’in (yeraltı aleminin efendisi) kızları canı alıp götürebilir. Canı çalınan kişi hastalanır veya ölebilir. Anadolu’da bu inancın izlerini görebiliyoruz. Kapı altında durulmaz, oturulmaz, bunu yapanların kısmeti kesilir derler bir çok evlerde. Bir de Altay Türkleri, akşamları saç kesmezler; saçı çöpe de atmazlar; hanımlar saçını taradıktan sonra dökülen saçı her zaman toplar ve bir yere saklar.
Sayfa 120Kitabı okudu
Üçü, yedisi, kırkı hepsi geçmişin yaşantısı
Kamlık inancına bağlı olanlar, biri ölünce yedinci gün onu anarlar. Ruslardaki gibi dokuz gün değil. Yedinci günde, ölenin canını iyi ruhlara teslim etmeye çalışırlar. Yedinci gününü anarken güzel yemekler yaparlar, yani ruhları mutlu etmeye çalışırlar.
Sayfa 119Kitabı okudu
Günümüzde ise kadın bir HİÇ!
Agtiyan inancında Umay Ene kadınların, hamile kadınların ve çocukların yardımcısıdır. Kadın kutsaldır. Düğünde, misafirlikte ikram kadından başlar. Her kadın saygıya layıktır.
Sayfa 114Kitabı okudu
Saha Tengriciliğinde Kut Sür sistemi bulunur ve inandıkları tanrının adı Ürüng Tangara’dır (Ak Tanrı). Kut yaşamda kalmanın gücüdür, Sür ise yaşamı sağlayan güçtür. Tanrı’nın yolunu izlemek için kişi her zaman düşüncelerini terbiye etmelidir.
Sayfa 109Kitabı okudu
Şamanların zenginliği ve değerli mal mülkleri yoktur. Onlar toplum içinde manevi makama sahip, aslında yoksul insanlardır. Onlar toplum tarafından beslenmediği için, kendi tarla ve bahçesinde çalışıp, kendi geçimlerini temin etmek zorundadırlar. Şamanlar iyileştirdikleri hastalarından herhangi bir ücret talep etmezler. Hastası iyileşen kişi eğer isterse şamana koyun, dana ya da gönlünden ne koparsa bir hediye verir. Şamanın geliri eğer varsa, bunun gibi hediyelerden ibarettir.
66 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.