Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tanrıların Vatanı Anadolu

C. W. Ceram

Tanrıların Vatanı Anadolu Gönderileri

Tanrıların Vatanı Anadolu kitaplarını, Tanrıların Vatanı Anadolu sözleri ve alıntılarını, Tanrıların Vatanı Anadolu yazarlarını, Tanrıların Vatanı Anadolu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hitit dili üzerine : Latince, ölü bir dildir, fakat bugün pek çok kimse tarafından yazılabilir; iki binyıl önce Romalılar'ın zafer anıtları üstüne yazdıkları yazılar okunabilir; birçokları bunları sadece okumakla kalmazlar, aynı zamanda anlarlar da. La­tince, bir ulusun dili olarak Roma İmparatorluğu'yla birlikte göçüp gitti, ama eğitim dili olarak yüzlerce yıl varlığını korudu, günümüze kadar geldi. Ölü bir dil olmasına karşılık onunla ilgili bilgiler asla kaybolmadı. Böylesine ideal bir durum, eski Doğu dillerinin ve yazılarının çoğunda görülmüyor. Geçen yüzyılın arkeologları toprağın altından sayısız yazılı belge çıkardılar; taş yazıtlar, kil tabletler, mühürler, tahtadan kitaplar ve papirüsler. Bu belgelerin kimisinde bilinen bir yazı vardı, fakat kullanılan dil bilinmi­yordu. Kimisinde ise hangi dilde yazıldığı biliniyordu, buna karşılık kullanılan yazı sistemi bilinmiyordu. Bir de öyleleri vardır ki ; bilinmeyen dilde, bilinmeyen bir yazı sistemiyle yazılmışlardı. Bu yetmiyormuş gibi başka bir zorluk daha yüklenmişlerdi, hiç bi­linmeyen bir ulusun yazılı belgeleriydiler. lşte William Wright "Hama Taşları"nı duvardan söktüğü an böylesine üç başlı bir muamma karşısında kalmıştı. Taşlarda şimdiye kadar hiç görülme­miş bir yazı sistemi vardı, bilinmeyen bir dil kullanılmış ve bilinmeyen bir ulus tarafından yazılmıştı.
Küçükasya(Anadolu), lspanya'dan, Almanya'dan, Amerika'dan, Kaliforniya'dan da­ha büyük değildir. Avustralya'daki Queensland eyaletinden biraz küçüktür. Coğrafyası bakımından merkez noktası sayılan Kayseri'de, Amsterdam' daki gibi kış, Toulouse'deki gibi de yaz olur. Toros boğazlarında bugün de ya­ban hayvanları dolaşır; kurt sürüleri koyun ağıllarına saldırır ve Afrika sürün­genleri, kayalarda güneşlenir. Ve karanlık çökünce sırtlanlar katırtırnağı or­manlarında dolaşmaya, çakallar gece şarkılarını söylemeye başlar.
Reklam
Bugün güneşin altında uzanan boz renkli köylerin durumu, üç binyıl önce zengin Asur'dan Anadolu'nun bağrına alışveriş için ilk Asurlu tüccarların so­kulduğu zamandakinden pek farklı olmasa gerek. Bu köylerin evleri hâlâ ker­piçtendir. Kavurucu güneşte bel veren, arada bir görülen sağanaklarda parça parça eriyip giden kerpiç ... Bu yüzden köyler acayiplikleri seven bir hayal gü­cü tarafından yaratılmışcasına çirkin görünümdedirler. Yirmi yıl bile ömrü olmaz kerpiç evlerin; yıkılıverirler, yıkıntısı üzerine torunlar yenilerini yapar­lar. Işte "arkeolojik tabakalar" da böyle oluşur.
317 syf.
·
Puan vermedi
Kurt Wilhelm Marek Alman gazetecidir. Yazar ününü "Tanrılar, Mezarlar ve Bilginler" adlı kitabı ile elde etmiştir. Benim okuduğum ikinci eseri "Tanrıların Vatanı Anadolu" daha çok Hititler ile ilgili bir araştırmadır. Sahaftan edinmiş olduğum için önceliği bu kitaba verdim. Tabi ki zevkle okudum. Oldukça akıcı bir üslup ile yazılmış, hiç sıkılmadan okuyabileceğiniz kitap özellikle Arkeoloji ve tarih meraklıları için cezbedici olacaktır.
Tanrıların Vatanı Anadolu
Tanrıların Vatanı AnadoluC. W. Ceram · Koza Yayınları · 197437 okunma
23 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.