Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarih Çarpıtıcıları

Josef Stalin

Tarih Çarpıtıcıları Sözleri ve Alıntıları

Tarih Çarpıtıcıları sözleri ve alıntılarını, Tarih Çarpıtıcıları kitap alıntılarını, Tarih Çarpıtıcıları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İngiltere ve Fransa, Sovyetler Birliği ile görüşmeleri başlattıklarında ve Polonya, Romanya ve diğer bazı devletlere güvence verdiklerinde, ABD'nin yönetici çevrelerinin desteğiyle Hitler Almanya'sının saldırısını Doğu'ya, Sovyetler Birliği'ne yöneltmeyi amaçlayan bir anlaşmaya dayanan ikili bir oyun oynuyorlardı. İngiltere ve Fransa, ve diğer yanda Sovyetler Birliği arasındaki görüşmeler, Mart 1939'da başladı, ve yaklaşık dört ay sürdü.
Sayfa 46 - 1. baskı - Haziran 1989
Komünistler Tarafından, Boşuna 2. Paylaşım Savaşı Denmiyor
Faşist saldırganlar, ABD, Büyük Britanya ve Fransa'nın açıktan destekleri sayesinde, her geçen gün daha açgözlü hale geldiler. Almanya ve İtalya'nın Habeşistan ve İspanya'daki askeri müdahalelerinde o sıralar zorluk çekmemeleri, elbette bir rastlantı değildir. Yalnızca Sovyetler Birliği, tutarlı ve kararlı bir şekilde barış politikasını sürdürdü ve aynı zamanda Milletler Cemiyeti'nin üyesi olan Habeşistan'ın hak eşitliği ve bağımsızlığı ilkesini ve İspanya'nın meşru cumhuriyetçi hükümetinin, Alman-İtalyan müdahalesine karşı mücadelesinde demokratik ülkeler tarafından desteklenmesi hakkını savundu.
Sayfa 23 - 1. baskı - Haziran 1989
Reklam
Batılı Emperyalistler Faşistlerin Gerçek Niyetlerini Çok Biliyorlardı
İngiltere ve Fransa'nın iktidar sahipleri, Hitler faşizminin dış politikasının, Hitler tarafından aşağıdaki gibi tanımlanan ana doğrultusunu elbette çok iyi tanıyorlardı: "Biz Nasyonal-Sosyalistler, savaş öncesi dönemimizin dış politik doğrultusunu bilinçli olarak kapatıyoruz. Biz, altı yüzyıl önce son verilen yerden başlıyoruz. Avrupa'nın güneyine ve batısına yapılan Cermen seferlerine son veriyoruz ve bakışlarımızı Doğu'daki ülkeye çeviriyoruz. Savaş öncesi döneminin sömürge ve ticaret politikasından nihai olarak kopuyoruz ve geleceğin toprak politikasına geçiyoruz. Ama bugün Avrupa'da yeni topraktan sözettiğimizde, öncelikle yalnızca Rusya ve ona bağımlı sınır devletlerini düşünebiliriz. Bizzat kaderin bize, burada bir işaret vermek istediği görülüyor."* * A. Hitler, Kavgam, Münih 1936, s. 742.
Sayfa 29 - 1. baskı - Haziran 1989
Batı'nın Hümanizmi, Halkları Hamal Olarak Görmelerine Engel Değildir
İngiltere ve Fransa Hükümetleri, ABD'den aldıkları yardımla, kendilerine bambaşka hedefler çiziyorlardı. Başkalarını kendilerinin hamalı olarak kullanmaya alışık olan İngiltere ve Fransa'nın yönetici çevreleri, İngiltere ve Fransa kendilerini Sovyetler Birliği'ne karşı herhangi bir yükümlülükle bağlamazlarken; Sovyetler Birliği'ne, bu kez de, olası bir Hitler saldırısına karşı savunmada tüm yükü Sovyetler Birliği'nin sırtına yükleyecek yükümlülükler dayatmaya çaba gösteriyorlardı.
Sayfa 46 - 1. baskı - Haziran 1989
29 ve 30 Eylül'de Münih'te yapılan Hitler, Chamberlain, Mussolini ve Daladier danışma toplantısı, daha önce barışa karşı komploya katılan elebaşılar tarafından tam olarak sahnelenen utanç verici pazarlığı sonuca ulaştırdı. Herhangi bir şekilde katılımı sağlanmaksızın, Çekoslovakya'nın kaderi üzerine karar verildi. Çekoslovakya temsilcileri, yalnızca, emperyalistler arasındaki görüşmelerin sonuçlarını hakirane bir şekilde beklemeleri amacıyla Münih'e çağrıldılar.
Sayfa 39 - 1. baskı - Haziran 1989
Lloyd George'un Gördüğünü Josef Stalin'in Görememiş Olması İmkânsız
Lloyd George,1939 yazında, İngiliz politikasının yöneticilerine karşı, Fransız "Ce Soir" gazetesinde keskin bir makale yazdı. İngiltere ve Fransa'nın Sovyetler Birliği ile görüşmelerinin içine battığı sonsuz zorlukların nedenleri üzerine Lloyd George, bunun yalnızca bir yanıtının bulunduğunu yazdı: "Neville Chamberlain, Halifax ve John Simon, Sovyetler Birliği ile bir anlaşma istemiyorlar." Lloyd George için açık olan şey, Batılı güçlerin Sovyetler Birliği ile ciddi bir anlaşmayı düşünmediklerini, aksine başka bir hedef izlediklerini, yani Hitler'i en kısa zamanda Sovyetler Birliği'ne saldırtma hedefi güttüklerini çok iyi kavrayan Hitler Almanya'sının kodamanları için elbette daha az açık değildi. Almanya ile bir savaş halinde Sovyetler Birliği elverişsiz bir duruma sokularak, ona bu saldırı için belirli bir ödül konuyordu.
Sayfa 53 - 1. baskı - Haziran 1989
Reklam
Almanya'nın Nazi Hükümeti'ni Bu Kadar Cesaretlendiren O Dönem MC'yi Kuranlar
Britanya'nın Moskova Büyükelçisi Seeds, 18 Mart 1939'da, Sovyetler Birliği'nin Romanya'ya karşı bir Hitler saldırısı halinde -bunun hazırlığı üzerine İngilizlerin elinde bilgi vardı- nasıl davranacağı sorusuyla Dışişleri Halk komiserine başvurduğunda; Sovyetler Birliği ise bu koşullar altında İngiltere'nin ne yapmayı düşündüğü karşı sorusunu sorduğunda, Seeds yanıt vermekten kaçındı ve coğrafik olarak bakıldığında Sovyetler Birliği'nin Romanya'ya İngiltere'den daha yakın olduğunu belirtti. Yani ilk adımdan itibaren, İngiltere'nin yönetici çevrelerinin, Sovyetler Birliği'ni belli yükümlülüklerle bağlama, ama kendilerini dışta tutma çabası tümüyle ortaya çıktı.
Sayfa 49 - 1. baskı - Haziran 1989
Batılı Emperyalistler Her Daim Kullanışlı Faşist Diktatörleri Korudular
Kollektif güvenlik politikasını terkeden İngiltere ve Fransa, J. V. Stalin'in şöyle tanımladığı, sözde karışmazlık tavrını aldılar: "Karışmama siyaseti . . . şöyle nitelendirilebilir: "Her ülke kendini saldırganlara karşı istediği ve savunabildiği gibi savunsun, bu bizi hiç ilgilendirmez; biz hem saldırganlarla, hem de onların kurbanları ile ticaret yapacağız." Oysa, gerçeklikte, karışmama siyaseti, saldırıyı özendirme, savaşı zincirlerinden boşandırma ve dolayısıyla onu dünya savaşı haline dönüştürme anlamına gelir."* *J. V. Stalin, SBKP(B)MK'nin Faaliyeti Üzerine XVIII. Parti Kongresine Rapor, Moskova 1939, s. 12; aynı zamanda: «Sosyalizmin Ülkesi. Bugün ve Yarın», Moskova 1939, s. 20.
Sayfa 28 - 1. baskı - Haziran 1989
Tekelciliği Yeniden Başlatmak İçin Kan İçicilerle Anlaşma Yapan Kapitalizm
Daha Hitler'in iktidara geçmesinden kısa bir dönem sonra, İngiltere ve Fransa Hükümetlerinin çabası sonucu, 1933'te Roma'da dört güç -Büyük Britanya, Almanya, Fransa ve İtalya- arasında bir "Uyum ve İşbirliği Antlaşması" (Pact of Accord and Co-operation) imzalandı. Bu antlaşma, İngiliz ve Fransız Hükümetleri ile, daha o zamanlardan saldırı niyetlerini gizlemeyen Alman Nazizmi ve İtalyan Faşizmi arasında kirli bir pazarlıktı. Faşist ve ırkçı devletlerle yapılan bu antlaşma, aynı zamanda, barışsever güçlerin saldırgan devletlere karşı birleşik cephesini pekiştirme politikasına sırt çevirme anlamına geliyordu. O sıralar toplanan silahsızlanma konferansında, bir saldırmazlık antlaşması ve saldırganın tanımı üzerine bir antlaşma imzalanması şeklindeki Sovyet önerisi tartışmaya sunulmuş bulunuyordu. Bu silahsızlanma konferansına katılan diğer güçleri atlatan Büyük Britanya ve Fransa; Almanya ve İtalya ile pazarlığı sonuçlandırarak, dünya barışının ve halkların güvenliğinin sağlanmasına bir darbe indirdiler.
Sayfa 22 - 1. baskı - Haziran 1989
Sayers ve Kahn'ın ABD'de yayınlanan «Büyük Komplo. Sovyet Rusya'ya Karşı Gizli Savaş» adlı kitabında yeralan açıklamalardan ortaya çıkmaktadır. Yazarlar, bu kitapta Münih üzerine şunları yazıyor: "Nazi Almanya'sının, faşist İtalya'nın, İngiltere ve Fransa'nın Hükümetleri Münih Paktını; dünya gericiliğinin 1918'den bu yana rüyasını gördüğü Sovyet düşmanı 'Kutsal İttifak'ı imzaladılar. Pakt, Rusya'yı müttefiksiz bıraktı. Fransız-Sovyet Paktı, Avrupa'daki kollektif güvenliğin köşe direği, mezara gömüldü. Çek Südet bölgesi, Nazi Almanya'sının bir parçası haline geldi. 'Wehrmacht' için Doğu kapıları ardına kadar açıldı."* * Michael Sayers and Albert E. Kahn, The Great Conspiracy. The Seeret War Against Soviet Russia (Büyük Komplo. Sovyet Rusya'ya Karşı Gizli Savaş ) , Boston 1946, s. 366.
Sayfa 41 - 1. baskı - Haziran 1989
Reklam
Almanya Her Güçlenme Emaresinde Yeniden Savaş Hazırlıklarına Başlar
Amerikalı sahtekarlar ve onların İngiliz-Fransız yardakçıları, İkinci Dünya Savaşı'na varan Alman saldırganlığının hazırlanmasının, ancak 1939 sonbaharında başladığı izlenimini uyandırmaya çalışıyorlar. Ama her şişirilmiş sansasyona isteklice kulaklarını kabartan safdil insanlardan başka kim bu oltaya gelebilir? Almanya'nın, Hitler'in iktidarı ele almasından hemen sonra savaş hazırlığına başladığını kim bilmez? Ayrıca, Hitler rejiminin, Alman tekelci çevreleri tarafından, Büyük Britanya, Fransa ve ABD'deki yönetici kampın tam onayı ile kurulduğunu kim bilmez?
Sayfa 16 - 1. baskı - Haziran 1989
Amerikan Ve İngiliz Emperyalizmi Sinekten Bile Yağ Çıkarma Gayretinde
Derleme, Hitler'in diplomatik memurları tarafından Alman diplomatik kalem odalarının en gizli bölümlerinde üretilen bir yığın belgeyi içermektedir. Tek başına bu durum bile; son derece tekyanlı ve tarafgir olan, olayları Hitler hükümetinin bakış açısından ortaya koyan ve bu olayları Hitler faşistleri açısından uygun bir tarzda gösterme amacına sahip bu belgelerin, tekyanlı kullanılmaması ve yayınlanmaması için bir uyarı olmalıydı. Sovyet Hükümeti, o dönemde Almanlardan ele geçirilen belgelerin özenle, ortak bir şekilde gözden geçirilmeksizin tekyanlı bir şekilde yayınlanmasına bundan dolayı karşı çıktı. Resmi Fransız basın ajansı France Presse bile, belgelerin üç hükümet tarafından Sovyetler Birliği'nin bilgisi olmaksızın yayınlanma tarzının, anormal prosedüre tamamen uymadığını» itiraf etmek zorunda kaldı.
Sayfa 14 - 1. baskı - Haziran 1989
Faşizmin Almanya'daki zaferini, yalnızca, işçi sınıfının zayıflığının işareti olarak, ve faşizme yolu açan sosyal-demokrasinin işçi sınıfına karşı iha­netlerinin sonucu olarak düşünmemek gerekir. Bunu, aynı zamanda, burjuvazinin zayıflığının işareti, burjuvazinin artık eski parlamentarizm yöntemleri ile, burjuva demokrasisi yöntemleri ile, iktidar eyleyebilecek durumda olmadığını gösteren bir işaret saymak gerekir, burjuvaziyi, iç politikasında terörcü hükümet yöntemlerine başvurmaya zorlayan budur; faşizmin zaferini, ayrıca, burjuvazinin artık barışçı bir dış politika temeline dayanarak bugünkü durumdan bir çıkış yolu bulabilecek güçte olmadığını gösteren bir işaret olarak kabul etmek gerekir, burjuvaziyi bir savaş politikasına başvurmaya zorlayan da budur.
Sayfa 96 - 1. baskı - Haziran 1989
İngiltere ve Fransa'nın gizli teşvikleriyle Almanya, Sovyetler Birliği'ne saldırmaya davet ediliyor ve Alman saldırısının Baltık üzerinden gerçekleşmesi koşuluyla, İngiltere ve Fransa'nın tarafsız kalacaklarının işareti veriliyordu.
Sayfa 52 - 1. baskı - Haziran 1989
Cehenneme Giden Yol, Gerçekçi Olmayan İyi Niyet Taşlarıyla Döşelidir
İngiltere ve Fransa tarafından cesaretlendirilen Hitler, her türlü dikkati elden bıraktı ve Avrupa sorunlarının barışçıl çözülme yanlısı rolünü oynamaya son verdi. Savaş öncesi dönemin en hareketli ayları başladı. Her geçen günün insanlığı, örneği görülmemiş bir savaş felaketine daha da yaklaştırdığı, daha o zamandan açıktı.
Sayfa 44 - 1. baskı - Haziran 1989
33 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.