Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

#Tarih Dergi - Sayı 01 (Haziran 2014)

#Tarih Dergisi

#Tarih Dergi - Sayı 01 (Haziran 2014) Sözleri ve Alıntıları

#Tarih Dergi - Sayı 01 (Haziran 2014) sözleri ve alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 01 (Haziran 2014) kitap alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 01 (Haziran 2014) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Yeryüzü tarihine derin izler bırakarak sahneden çekilmek zorunda kalmış uygarlıklar arasında, Roma İmparatorluğu'nun apayrı bir yeri olduğunu görüyoruz. Hem Eski Yunan'ın kültürel mirasını devralıp geliştirdiği, hem bütün Akdeniz havzasına yayıldığı için oluşmuştur kalıcı etkisi."
"Yaşadığımız topraklarda, yaşarken bedeli ödenmemiş nice günah, yüzleşemediğimiz nice acı hadise var. Siyasetin, hırsların, iktidar ve paranın kanıyla lekelenmiş; ideoloji ve inançlara kurban edilmiş kara sayfalar çoğu ülkedeki gibi bizim de tarihimizde kalın dosyalar oluşturuyor. Bunlar açılmadıkça, konuşulmadıkça, yazılmadıkça yokolmaz. Tersine, sonraki nesillerin sırtına binerek daha da ağırlaşır. Eski günah ve acılar yeni nesillere transfer edilir."
Reklam
"İşçilerin ağır koşullarda karın tokluğuna çalışmasını mümkün kılan çalışma düzeni, kesenecilik de denilen taşeronluk sistemine ve işçilerin geçinme mecburiyetine dayalıydı. Maden işletmecisi ocağı işletmek yerine keseneciye vererek üretimi daha ucuza mal eder, yasaların dayattığı kurallara uyma zahmetinden kurtulurdu. Keseneci, işçi hasta olsa tedavi ettirmez, kazada ölse aileye 'kan parası' vererek işten sıyrılır, yevmiyeyi vermez, bazen de kaçar giderdi."
"II. Selim'den (1566-1574) başlayarak iki ayrı tören yapıldığı, ilkine "İç biat" veya "Biat-ı has;" ikincisine ise "Umum biatı" denildiği de biliniyor. Yeni padişah, önce Has Oda'da veya Mermerlikte tahta oturarak Enderun ve Harem ağalarının iç biatlarını kabul ederdi. Ardından Enderun avlusuna açılan Babüssaade'de kurulan altın tahta oturur, bu sırada Galata ve Kız kulelerinden toplar atılarak umum biatı (cülus) halka duyurulurdu."
8 Haziran 1972 AP foto-muhabiri Nick Ut, napalm bombasından kaçan 9 yaşındaki Phan Thi Kim Phúc’un Pulitzer ödüllü fotoğrafını çekti. Patlamada iki kardeşi yanarak ölen küçük kız, Vietnam Savaşı’nın sembolü oldu.
Reklam
Osmanlı Devleti, İngiltere ve Fransa’yla ittifak içinde 1854 Kırım Savaşı’na girdi. Ortak düşman Rusya, Osmanlı ordusunun kontrolündeki Silistre’ye hücum etti. Savaşın sonunda bir mesaj anlaşılacaktı: ‘hasta adam’ henüz ölmemişti.