Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2014 Eylül

#Tarih Dergi - Sayı 04

#Tarih Dergisi

#Tarih Dergi - Sayı 04 Sözleri ve Alıntıları

#Tarih Dergi - Sayı 04 sözleri ve alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 04 kitap alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 04 en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Bu ülkede, eşcinsel olduğunu itiraf ettiğin an kiralık ev bulamazsın."
Hacivat: Acaba bu binaları şekeri, bulguru, fasulyeyi çimento ile karıştırıp mı yapıyorlar? Karagöz: Hayır. Bizi soyup soğana çevirerek, 3 kuruşluk bulguru 80 kuruşa satarak yapıyorlar!
Reklam
Gay
Fransızca “gai” (neşeli) sıfatından gelen bu kelime, İngilizce’ye geçmiş, neşeli, pervasız, kaygısız anlamında 16.-17. yüzyıllardan beri kullanılıyordu. 20. yüzyıl başında, “eşcinsel” anlamını kazandı. 1960’larda, bir hastalık adı olarak bilinen “homoseksüellik” kelimesinden hoşlanmayan Amerikalı eşcinseller, “gay”i tercih ettiler.
Gidi: Kadın pazarlayan, pezevenk. “Seni gidi seni!” tehdit sözünde bu anlam unutulmuştur.
Son 30-35 senede eşcinsellerin, transseksüellerin maruz kaldığı baskı, şiddet ve cinayetlerde de ön sıralarda değil miyiz?
Pembe cinselliği, kırmızı hayatı, turuncu iyileşmeyi, sarı güneşi, yeşil doğayı, mavi sanatı, çivit uyumu ve mor ruhu simgeliyordu. Seri üretimde tutturulması zor olduğu için pembe renk çıkarıldı. 1978’de eşcinsel politikacı Harvey Milk’in öldürülmesiyle alevlenen yürüyüşlerde, bayrağın ikiye bölünüp taşınması için çivit rengi de çıkarıldı ve şerit sayısı altıya düştü.
Reklam
Türkiye gibi “normları” altüst olmuş bir toplumda, kimilerinin kendilerini “normal”, başkalarını öteki görmelerini, marjinal saymaları da ayrı bir anormallik değil mi?
Sayfa 3 - Gürsel GöncüKitabı okudu
Değer yargıları ve inançlar, malum her devre göre değişir. Değişmeyen, her tarihi dönemi her seferinde bugünün hayat yargılarına göre değerlendirme hastalığı. Eşcinsellik konusu da bugünün hayat tarzlarına, ahlaki değer ve tercihlerine göre uzun mazisini biçimlendirdiğimiz "kritik" alanlardan biri. Tarihten birkaç anektod alarak, yapay bağlantılarla kendimizi haklı çıkaracak sonuçlara varmamız kolay. Örneğin "Osmanlı toplumunda eşcinsellik yaygındı, padişahlar, oğlanlar vs" gibi bir yaklaşımın; "Osmanlı toplumunda eşcinsellik kesinlikle yasaktı, böyle şeyler olsa da pek azdı" demekle pek farkı olmadığı ortada. Geçmiş tasavvurları üzerinde oynamak yerine, ilgili dönemde yazılıp, çizilen belgelere bakarak konuyu anlamaya çalışmak şüphesiz daha sağlıklı.
16 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.