Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

#Tarih Dergi - Sayı 98 (Şubat 2023)

#Tarih Dergisi

#Tarih Dergi - Sayı 98 (Şubat 2023) Sözleri ve Alıntıları

#Tarih Dergi - Sayı 98 (Şubat 2023) sözleri ve alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 98 (Şubat 2023) kitap alıntılarını, #Tarih Dergi - Sayı 98 (Şubat 2023) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Burası Şey Değil mi?..
"O dönemde hep 'dolar yine yükseliyor' derdik " diye anlatıyordu Erna. "Aslında dolar yükselmiyordu, mark düşüyordu. Ama göremiyorduk bunu, çünkü rakamlara baktığımızda durmadan hareket ederek yukarı giden dolardı, ardından da fiyatlar. Kendi paramızın değerinin düştüğünü farkedemiyorduk..."
bir yerlerden tanıdık geliyor
Paranın değeri düştükçe artık insanlar markı bir an bile ellerinde tutmak istemiyordu. Dükkanların önünde kuyruk oluşuyor, esnaf stoklarını hangi fiyata yenileyeceğini bilmediği için satış yapmak istemiyor, sattıklarını kota koyuyordu. O günlerde müzikle ilgisi bile olmayan evlerde sıra sıra kuyruklu piyanolar görmek mümkündü. Kuyruklu piyano, iyi bir yatırım aracıydı.
Reklam
OHA
Bütün bunlar Alman İmparatorluğu yerine kurulan Weimar Cumhuriyetinde o çok güvenilir markin dolar, frank, İsviçre frangı ve sterlin karşısında sürekli değer kaybetmesine yol açtı. Bu değer kaybını basit bir şekilde şöyle özetleyebiliriz: Şubat 1922'de 1 dolar 160 Alman Markı ediyordu. Kasım 1923'te ise aynı dolar tam 4.200.000.000.000 Mark (4 trilyon 200 milyar Mark) değerindeydi.
Elias Canetti
İnsanlar kendilerini paraları kadar kötü hissederler. Birey değerini düşürülmüş hisseder çünkü güvendiği ve kendini özdeşleştirdiği birim değer kaybetmiştir; kitle de değerini düşürülmüş hisseder çünkü milyonun değeri gerçekten de düşmüştür.
İnsan olarak o kadar tuhaf bir türüz ki nedense hep dünyamızın başına gelecek felaketler için şevkleniyor, dünyanın yaşanmaz bir yer hâle geldiği senaryoları daha bir tutkuyla takip ediyoruz.