Felsefe Serisi

Tarih Felsefesi

Kadir Canatan
Tarih, toplumların zaman tünelinden geçerken izlediği uğrakları ve aşamaları anlatır. Tarih, insanın kendini anladığı ve tanıdığı bir alan olarak alındığında, aslında bir insanbilimden (antropoloji) başka bir şey değildir. Günlük hayatta "insan dün neyse bugün de odur" şeklindeki ifadeler insanı anlamak bir yana, onu anlamsızlaştırmaya yönelik ifadelerdir. Eğer biz dün ve bugün aynı isek, o zaman bizim tarihimiz de yoktur! Oysa insan tarihsel bir varlıktır. Her şeyin tarihi olduğu gibi insanın ve toplumun da bir tarihi vardır. Tarih üzerindeki düşünceler bile bizim tarihselliğimizi ele veren birer anlatımdır. Yüzyıllarca insanlık döngüsel tarih anlayışına bağlı iken, modern zamanlarda farklı tarih felsefeleri üretmesi bir tesadüf değildir. Çünkü modern insan tarihi farklı tecrübe etmektedir.
112 sayfa

112 syf.
8/10 puan verdi
Tarih felsefesine giriş için okunabilecek hacmi oldukça kısa bir kitap (103 sayfa). Tarih felsefesi ile ilgili temel görüşleri içeriyor. Bilhassa Müslüman filozofların bu konuyla ilgili fikirlerine fazlaca yer veriyor. Bu yönüyle diğer tarih felsefesi kitaplarından ayrılıyor olmalı. Açıkçası ben biraz daha Batı felsefesine ait bilgilendirme
Tarih Felsefesi
Tarih FelsefesiKadir Canatan · Beyan Yayınları · 202011 okunma

Kadir Canatan
Kadir CanatanYazar · 47 kitap
1960 Nevşehir, Hacıbektaş doğumlu. Orta ve lise öğrenimini Türkiye'de tamamladıktan sonra 1979 yılında aile birleşimi çerçevesinde yurtdışına, Hollanda'ya gitti. Orada önce Rotterdam Sosyal Akademisi'nde Etnik Azınlıklar Bölümü'nde okudu (1984 - 1989), daha sonra Amsterdam Vrije Universiteit'te Batılı Olmayan Toplumların Kültürel Antropolojisi ve Sosyolojisi üzerine öğrenim gördü (1989 - 1993). Hollanda'da Türkiyeli göçmenlerin örgütlenmesinde ve kurumlaşmasında aktif olarak görev aldı ve halen çalışmalarını araştırmacı ve danışman olarak göçmenler üzerinde sürdürmektedir. Çeşitli dergilerde (Kitap Dergisi, Dış Politika, Söz Hakkı, Nehir, Bilgi ve Hikmet) yazı ve araştırmaları yayımlandı.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.