Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarihin Peşinde

John Tosh

Tarihin Peşinde Sözleri ve Alıntıları

Tarihin Peşinde sözleri ve alıntılarını, Tarihin Peşinde kitap alıntılarını, Tarihin Peşinde en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Aklın yolu bir
Tarih, insanlar arasında bölünme ve nefret değil de, uyum yaratacak şekilde öğretilebilirse eğer, bu millete de diğer bütün milletlere de çok daha faydalı olacaktır.
Bireyin "geçmiş" kavrayışı kendiliğinden gelişirken, tarihsel bilginin üretilmesi gerekir.
Reklam
Talihsiz serüvenlerin klasik bir örneğiydi benimkisi;
istemiştim ki bir kaynağa hakim olup gençlik inançlarımı doğrulayayım, ama sonunda kaynak bana hakim olarak kendi ritmini, kendi kronolojisini ve kendine özgü gerçeğini dayatıverdi.
Aynı şekilde, tarih bilincini oluşturmada yararlanılacak hammaddeler de hemen hemen sınırsızdır. Bu bilinçte yer alan unsurlar, dikkat göstermeye değer kabul edilen gerçekler arasında yapılacak bir seçmeyle ortaya çıkar. Dolayısıyla da, bu bilgiyi üretenlerin ve yaygınlaştırarak genel tüketime sokanların kimler olduğunu bilmek önemlidir. Bu işlerin iyi yapılıp yapılmaması da toplumun bütünleşmesini, gelecekte kendini yenileme ve yeni koşullara uyum sağlama kapasitesini etkiler. İşte bu nedenle, tarihçilerin yaptıklarının herkesi ilgilendirmesi gerekir.
Tarih, kolektif bellektir, insanların kendi toplumsal kimlik kavramlarını ve geleceğe ilişkin beklentilerini oluşturmalarını sağlayan deneyimlerin toplamıdır. Tarihi umursamadığını iddia eden insanlar bile, attıkları her adımda tarihe dayalı varsayımlar geliştirmek zorunda kalırlar.
Zeldin, tarih merakının "başka disiplinlerin bulgularının zaman perspektifiyle tartıştığı bir kahvehane" haline gelmesinden yakınmakta, bireylerle ve onların duygularıyla ilgilenen tarihe özlem duymaktadır.
Reklam
Tarihselciliğin temelindeki ilkeye göre her çağ, kendi kültürü ve kendi değerleriyle insan ruhunun benzersiz bir tezahürüdür.
Kısacası, deneyim yoluyla öğreniriz.
İnsanların, kendilerini, özgül bir ey­ lemden çok, uzun bir zaman dilimi boyunca bizimle sürdürdükleri etkile- şim ve davranış tarzlarıyla ortaya koyduklarına inanırız. Gelecekte nelerin olabileceğine, geçmişte nelerin olduğuna -ya da olmadığına- bakarak karar veririz.
Tarih, pratik toplumsal bağlantıları olan bir alandır; işlevini gereğince ye­ rine getirebilmesi, başka disiplinlerden yararlanmasına ama bunu yapar­ken seçici davranmasına bağlıdır; esin kaynağı ne olursa olsun her türlü tarih araştırması, modern akademik tarihe damgasını vurmuş olan titiz eleştiri yöntemine uygun olarak gerçekleştirilmelidir. Bir yandan da, kuşkusuz hiçbiri özgün olmayan bu savları, yakın zamanda tarihçiler arasında geçerli olan tartışmaların çerçevesi içine oturtmaya ve benim katılmadı­ ğım görüşleri de adil bir şekilde buraya almaya çalıştım.
İster partilerin birbirine rakip iddialarından birini seçmeye çalışıyor, ister belli politikaların uygulanabilirliğini değerlendiriyor olalım, siyasal tercihlerimizde bir geçmiş duygusu hakimdir. Hepimiz, yaşadığımız toplumun bugüne nasıl geldiğini doğal olarak merak ederiz, hepimizin katasında, bu konuya ilişkin, ne kadar yarım yamalak ve yanlış temellendirilmiş olursa olsun belli bir açıklama vardır. çağımızda değişimin bu kadar hızlı olması, geçmişe ilgiyi gereksiz kılmaz; sadece geçmişin etkisini tartıp ondan çıkartılacak dersleri yorumlarken yararlandığımız perspektifte değişiklikler yaratır.
Reklam
Deyim yerindeyse, bir gözünü şimdiki zamandan ayırmadan geçmişe bakmak; tarih alanındaki bütün günahların ve safsatanın, mesela içlerinde en hafif olanıyla başlayacak olursak anakronizmin kaynağıdır
Kişisel ilişkilerden siyasal tercihlere kadar hayatın bütün alanlarında, farkında olsak da, olmasak da, deneyimlerimizi hep zaman perspektifiyle yorumlarız. Sırf bizden daha yaşlı insanlarla bir arada yaşıyor olmamız bile bizde bir geçmiş bilinci oluşturur.
Bir çağdan bakarak bir başka çağı anlayabilmek için;
geçen zamanla birlikte hem hayat koşullarının hem de insanların zihniyetinin -hatta belki doğrudan insan tabiatının- derinden değiştiğini kabul etmek ve bugünün değerlerini bir yana bırakıp daha önceki bir çağı içeriden görebilmek için çaba göstermek gerekmektedir.
Tarihçilik zanaatinin gerçek ustası, ömür boyu her türlü kaynağa açık biçimde çalışarak hangi soruları sormanın anlamlı olacağı yolundaki sezgisini keskinleştirmiş olan kişidir.
Tarih, kolektif bellektir, insanların kendi toplumsal kimlik kavramlarını ve geleceğe ilişkin beklentilerini oluşturmalarını sağlayan deneyimlerin toplamıdır.
144 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.