Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tarımda Kapitalizm

Vladimir İlyiç Lenin

Tarımda Kapitalizm Sözleri ve Alıntıları

Tarımda Kapitalizm sözleri ve alıntılarını, Tarımda Kapitalizm kitap alıntılarını, Tarımda Kapitalizm en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toprak rantı, yatırılan sermaye üzerinden ortalama kâr çıkarıldıktan sonra kalan artı-değer kısmıdır. Toprak mülkiyet tekeli, toprak sahibinin, bu artı değeri kendine maletmesine olanak tanır ve toprağın fiyatı belirli bir anda rant tarafından faiz oranına eşit olarak saptanır.
İlerleme yolunda kapitalist tarımı canlandıran dürtü, nüfusun, rekabetin ve sanayinin artmasıdır, rant ise, toprak sahibini tarafından toplumsal gelişmeden, teknik gelişmeden zorla alınan bir haraçtır.
Reklam
Kapitalist sürecin başlangıcında, tarım genel kural olarak, feodal rejimin toplumsal ekonomisine bağlı olan köylü elindeydi.
Bilimsel açıdan iyi eğitim görmüş bir çiftçi, ancak, emek gücünün tam olarak kullanılabildiği yönetim ve denetim açısından yeterince geniş olan bir çiftlikte istihdam edilebilir.
Genel olarak söylemek gerekirse, insan emeğinin yerini doğa güçlerinin alması, arşının yerini okkanın alması kadar olanaksızdır. Gerek sanayine ve gerek tarımda, insan doğa güçlerinden ancak işleyişlerini kavradığı zaman yararlanabilir ve makineler, araçlar sayesinde bu yararlanmayı kolaylaştırabilir.
Tekniğin ilerlemesi ve yoğun tarımın gelişmesi, kırsal ekonomide, çoğunlukla belirli bir toprak alanının ekilmesi için gerekli emek miktarında bir artışa yol açar.
Reklam
Marx’ı anlamayı kasıtlı olarak reddetmek, ünlü eleştirmenlerin sürekli olarak yaptıkları şeydir.
En iyi ve en yetenekli emekçilerin köylerinden göçetmesi, kuşkusuz rasyonel tarımın tam olarak gelişmesi açısından bir “engeldir”, ama çiftçilerin tekniği geliştirerek, yani makine kullanarak bu engelle savaştıkları da kesindir.
Toprakta kiracılık sisteminin gelişmiş olduğu ülkeler, aynı zamanda büyük toprak mülkiyetinin egemen olduğu ülkelerdir.
Doğal ekonominin tümü kapitalist tarzda düzenlenince artık kapitalist olmayan tarım varolmaz. Çünkü tarım bütünüyle üretim örgütlenmesinin genel koşullarınca belirlenir ve yalnızca bu sınırlar içinde büyük ölçekli tarım ile küçük tarım arasında bir ayrım yapma olanağı vardır.
Reklam
Makinelerin ve ileri üretim tekniklerinin doğuşu, insanın genel olarak doğaya karşı ve özelinde de yiyecek üretimi savaşını önemli ölçüde kolaylaştırdı. Yiyecek üretimi güçleşmedi; işçiler açısından yiyeceği elde etmek güçleşti, çünkü kapitalist gelişme, toprak rantını ve toprak fiyatını yükseltti, tarımı büyük ve küçük kapitalistlerin ellerinde yoğunlaştırdı ve daha geniş ölçüde, onlar olmadan başarılı bir üretimin olanaksız olduğu şeyleri, yani makineleri, araçları ve parayı yoğunlaştırdı. İşçilerin durumlarının kötüleşmesini, doğanın ödülünü azaltması teziyle açıklamak, burjuvazinin savunucusu olmaktır.