Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tasavvuf Sohbetleri 1

Mehmet Ildırar

Tasavvuf Sohbetleri 1 Gönderileri

Tasavvuf Sohbetleri 1 kitaplarını, Tasavvuf Sohbetleri 1 sözleri ve alıntılarını, Tasavvuf Sohbetleri 1 yazarlarını, Tasavvuf Sohbetleri 1 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Hayvanat bile fıtrat-ı ilahiye ile mabudunu tanıdığından rızkını verenin Rezzakı Kerim olduğunu ve kendini aç bırakmayacağını bilir. O yüzden kanaatkardır hırsla fırlamaz. Insanoğlu öyle değildir. Üç günlük ömrüne otuz yıllık yığarken açı ve muhtaçı unutur.
Sayfa 164
Haramdan sonra pişmanlık, helalden sonra muhasebe başlar. Çünkü helalin hesabı, haramın azabı vardır.
Sayfa 161
Reklam
İnsan Allah'a ne kadar yaklaşırsa, onunla arasındaki mesafe artar buyurmuşlardır. Yani insan Allah'tan uzak olduğunu anlar. Makamı büyüdükçe Allah'ın azameti ortaya çıkar, kendi hiçliğini daha iyi anlar. Allah'tan uzak olduğu zaman kendisini büyük bir şey zanneder. Allah'a yaklaşmak da kâmil insanların irşâdı ile olur.
Tasavvuf
Kalb-i selimden maksat, mâsiva/Allah'tan gayri her şeyin kaygısından kurtulmuş kalptir. Bu bir insanda yoksa, o kimse, başka bir şeye bağlı olmayan bir ârifin gönlünü aramalı, rızasına girmelidir.Onun için Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, "Gönül elde et ki o, haccı ekber mesabesindedir" buyurmuştur.
"Sanma ki ey hâce senden zerü sim isterler. Yevme la yenfeude kalb-i selim isterler." (Senden altın ve gümüş değil hiçbir şeyin fayda etmeyeceği günde selim bir kalp isterler.)
Tarik-i Nakşibendîyye
Şeyh Abdülhâlik-ı Gucdüvânî hazretleri şöyle buyurmuştur: "Biz tarikata giren müridin günahlarına, ahvaline bakmayız. Onların kalbine muhabbet veririz. Muhabbet-i ilâhiyye ile hakik-i imâniyyeyi sever, sevince ibadet kolay olur."
Reklam
Tarik-i Nakşibendîyye
Abdurrahman Tâhî hazretleri [kuddise sırruhû] "Büyük günah işleyenler hatta daha büyük cürüm irtikap edenler bu asırda bu tarikata girebilir” buyurmuştur. Eskiden tarikata girebilmek kaza borcu (namaz ve oruç), kul hakları olmamakla mümkündü.
Bediüzzaman Said Nursi hazretleri, "Bu zamanda günah-ı kebâir İşlemeyen, namazını ta'dîl-i erkân ile beş vakit kılan, namazın tesbihatını tam yapan cidden velidir" demiştir. Buradaki "veli” velâyet makamına çıkma manasında değil, Allah'a dostluk peyda etmek manasındadır.
Mürşid hayatta olmalı
Şu halde, mürşidi ahirete intikal eden müridler, şeyh arama durumundadır. Bir kâmil şeyhe bağlanmadıkça, mürid olarak feyiz kesilir; virdler de ilerlemez.
Mürşid hayatta olmalı
Bir kimse, "Ben, Şah-ı Nakşibend hazretlerinden terbiye görüyorum, bana şeyh lazım gelmez" dese, bu hükümsüz olur. Çünkü o kimseye şeytan karışabilir veya nefsi hile yapabilir. Cin taifesinden de manevi âleme hile yoluyla giren olabilir. Bir kimse, kendi kendine bunun doğruluğunu bilemez. Onun için, mürşide varmadan maneviyat ile amel ediyorum diyen birçok insan şeytana kul, cinlere esir olarak imanını kaybetme derecelerine düşmüştür.
104 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.