Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

SÂDE

SÂDE
@Sademuhib
İzmit
10 okur puanı
Aralık 2023 tarihinde katıldı
Rıza
Bir kötülükle karşı karşıya kalan kimse, eğer kendi nefsinin kulu ise istirap çeker. Yok şayet nefsinin kulu değil, Hak Teâlâ'nın kulu ise ıstırap çekmez.
Reklam
Gafletten Uzaklaşmak
Hâcegân yolunda en önemli kaide "hûş der-dem"dir.. Onlar, bir anları gafletle geçse, bunu büyük bir günah olarak bilirler. Hatta bazıları küfür saymışlardır. Şeyh Ferîdüddin Attar bu sözü şu beyitlerinde ispat eder : Yârdan gaflet eyleyen bir dem, Basar oldu nihânî küfre kadem.
Dünya ve Ahiret endişesinden kurtulmak
Bu yolda tâlibin kendi nefsi için ne dünya ne de âhirete yönelik hiçbir düşüncesi olmaması gerekir. Eğer tâlip bunlardan birini düşünecek olursa, bu Cenâb-ı Hakk'ın onu kendi marifeti için yaratmadığının, cennet veya cehennem için yarattığının bir göstergesi olur.

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Sünnete farz gibi önem vermeyen tâlibin dini eksiktir.
Seyyidlere hürmet
İmâm Âzam bir gün ders verirken birkaç defa ayak üzere kalkıp tekrar oturur. Bu hareketi niçin yaptıklarını kimse anlamaz. Sonunda dayanamayan bir öğrencisi bunun sebebini sorar. İmam-ı Azam der ki: "Seyyidlerden birkaç çocuk, arkadaşlarıyla medrese bahçesinde oynuyorlardı. Gözüm onlara her takılışında elimde olmadan hürmet için kalktım."
Reklam
Rıza
Halkın cefa ve hakaretlerinden hoşlanmayan talibin can burnuna asla ehlullaha has ilimden bir koku erişmez. Zira hakikat ehline göre, bir şeyi meydana getirme işinde Allah'tan başka fâil yoktur. Bu kesinleşmiş bir hükümdür.
Nakşibendi yolu incedir..
Bir gün Hâce Ubeydullah hazretleri bazı arkadaşlarının davranışlarına kızarak dedi ki: "Siz bu yolun yükünü çekemezsiniz. Bu yol çok incedir. Bir insanın kendi isteğini bir kenara bırakıp başkasının arzusuna göre hareket etmesi çok zor bir iştir. Siz bu işin eri değilsiniz."
İncitmemek
Bir vecd ve hal sahibi yolda giderken uyuyan bir köpek görse ve kolayca geçmek için onu yerinden kaldırsa, kendisini kontrol etsin!
Her şey O'na Aittir
Şeyh Bâyezid-i Bistâmî der ki: "Otuz yıldır Hak Teâlâ ile söyleşirim, ama insanlar kendileriyle söyleştiğimi sanırlar!"
Belâ ve mihnete sabır
Hiçbir şey belâ ve mihnet kadar insanın özünü pak ve saf edemez. Bilhassa mihnet ve elem âdemoğlunun ağır perdelerinden kurtulmasını sağlar. 'Kuşkusuz belânın en ağırı nebîler, sonra veliler, sonra onların altındakiler, sonra onların altındakiler içindir..' hadis-i şerifi bu mânayı açıklar.
Reklam
Aşk ve özlem
Dinle neyden duy neler söyler sana, Derdi vardır ayrılıklardan yana: Kestiler sazlık içinden der, beni; Dinler, ağlar: Hem kadın, hem er beni. Göğsü, göz göz ayrılık delsin de bir, Sen o gün benden işit özlem nedir? Her kim aslından uzak düşsün: Arar; 'Asl'a dönmekçin bir uygun gün arar. -Mesnevî
Hepimiz gurbetteyiz
İnsanların ruhları kutsî âlemde daima Cenâb-ı Hakk'ı müşahede halinde idiler. Allah onları şehadet âlemine getirip beden kafesine hapsetti... Böylece ev, elbise, yiyecek ve diğer bedensel ihtiyaçlar onların çoğunu meşgul etti. Bazıları ise bu kadar meşguliyet içinde bile asli vatanına dönmek için yanıp tutuştu. Bundan da anlaşılıyor ki insanın yaratılış gayesi bu ıstırabın duyulmasından başka bir şey değildir.
Hâcegan yolu/Muhabbet yolu
En büyük dost Ebû Bekir'in (rah) Resûllullah'a (sav) bağlılığı ve muhabbeti en üst derecedeydi. Dolayısıyla bu hadiste şu mânaya işaret vardır: Muhabbet nisbeti dışındaki bütün yollar ve nisbetler kapanmış, sadece maksuda ulaştıracak tek yol olan muhabbet yolu açık bırakılmıştır. O halde, kula Hak yolunda kılavuzluk etmeye lâyık bir devletli zata bağlılık, sevgi yolundan olmalıdır. Hâcegân yolu Hz. Ebû Bekir'e dayanır ve kendisine sevgiyi esas alır. Onun yolu bu sevgi nisbetini gözetmek ve kaybetmemek üzerine kurulmuştur."
Muhabbet yolu
Resûlullah Efendimiz'in [sav] namaz kıldıkları mescidde çok sayıda kapı vardı. Peygamber Efendimiz (sav) Son hastalıklarında Hz. Ebû Bekir'in (radıyallahu anh) evine açılan kapı haricindeki diğer kapıların kapatılmasını emrettiler. Sahâbe de bu emri yerine getirdiler. Ondan sonra Resûl-i Ekrem Efendimiz (sav) bu hadisi buyurdular. "Bugün Ebû Bekir'in kapısı dışındaki bütün kapılar kapanır"
Hâcegan yolunun esasları 8
Yaddaşt (Hatırda Tutmak) Hak Sübhanehü ve Teâlâ'yı daima hatırda tutmak demektir. Bundan önceki esaslar bu halin gerçekleşmesini sağlamak içindir..
81 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.