Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Hikem-i Atâiyye

Tasavvufi Hikmetler

Ataullah İskenderi

Tasavvufi Hikmetler Gönderileri

Tasavvufi Hikmetler kitaplarını, Tasavvufi Hikmetler sözleri ve alıntılarını, Tasavvufi Hikmetler yazarlarını, Tasavvufi Hikmetler yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Madem ki içinde bulunduğun yer, konuştuğun kimse sana feyz vermiyor; terke mani olan ne ?
Tasavvufi Hikmetler
Tasavvufi Hikmetler
217. Cenab-ı Allah'ın halkın eliyle sana eza ve cefa ettirmesi, onlarla beraber oturup kalmaman içindir. Her şeyin seni rahatsız etmesini istiyor. Ta ki, seni hiçbir şey meşgul etmesin, O'ndan alakoymasın. Şeytanın senden gafil olmadığını bildiğin zaman varlığını elinde bulunduran Varlık'tan da gafil olma! 218. Kendisine ondan iltica edip sığınman için şeytanı sana düşman eyledi. İkbal ve yönelmenin devamlı olarak O'na olması için ise nefsi senin üzerine tahrik etti. 219. Kendi nefsi için tevazuu söz ile ifade eden tam bir mütekebbirdir. Çünkü tevazu (rifatten), yüksekten aşağı inmekten başka birşey değildir. Nefsine tevazu (veya rifat) nisbet ettiğin anda hakikatte sen de kibirlisin, büyüklük iddia ediyorsun demektir.
Sayfa 45 - Dergâh Yay, 7. Baskı
Reklam
163. Bazan namaz ve oruçta bulamadığın derunî halleri, çaresizlik ve yoksullukta fazlasıyla bulabilirsin. 170. Söylenen her söz üzerinde, içinden çıktığı kalbin kisevsi, elbisesi vardır.
Sayfa 40 - Dergâh Yay, 7. Baskı
140. İşlediğin bir günah –Rabbinle olan istikamet halinden dolayı– üzülmene, ümitsizliğe düşmene sebep olmasın. Kimbilir bu senin için takdir edilen son günah olabilir.
Sayfa 37 - Dergâh Yay, 7. Baskı
120. Talep ve arzu şan değildir. Esas şan iyi edeple rızıklanmandır.
Sayfa 35 - Dergâh Yay, 7. Baskı
89. Zillet, tevbe ve iftikar getiren bir masiyet ve günah, izzet ve kibir getiren bir ibadet ve taatten daha hayırlıdır. 95. Ârifin muhtaç olma ve ızdırar hali devamlıdır. Allah'ın dışında hiçbir şeyde karar kılmaz.
Sayfa 32 - Dergâh Yay, 7. Baskı
Reklam
65. Her meseleye cevap veren, her gördüğünden bahseden ve her bildiğini anlatan bir kimse gördüğünde bu haliyle onun cahil olduğunu anla. ... 68. Allah'ın katında değer ve kıymetini öğrenmek istiyorsan, seni hangi işte ikame ettiğine, seni hangi halde tuttuğuna bak.
Sayfa 30 - Dergâh Yay, 7. Baskı
55. Zillet ve perişanlık ağacının dalları ancak arzu tohumu üzerine neşvü nema bulup yükselir. 56. Vehim kadar sana emir ve komut veren hiç bir şey yoktur. 57. Ümitli olduğun herşeyin kölesi, ümit kestiğin her şeyden de azade ve hürsün.
Sayfa 28 - Dergâh Yay, 7. Baskı
40. Hali ve yaşayışı sana feyz ve hamle vermeyen, kâl ve sözü seni Allah'a götürmeyen kimse ile sohbet etme, arkadaşlık yapma. 41. Çoğu zaman kötü bir şey yaparsın. Fakat hâl ve gidiş yönünden senden daha düşük bir kişi ile arkadaşlık yapmış olman onu sana güzel gösterir. ... 44. Allah ile huzur haline ulaşamadın diye zikri terketme, zikrin peşini bırakma! Çünkü bizzat zikirden gafil olmak, zikir yaparken gafil ve dalgın olmaktan daha beterdir. Olabilir ki (Hak Taalâ) seni gafletle yapılan zikirden yakaza ve uyanık halindeki zikre, yakaza halindeki zikirden huzur halindeki zikre, huzur halindeki zikirden mezkûrun dışındaki her şeyden (uzak kalarak) gaybet halindeki zikre yükseltir. "Bu aziz olan Allah (c.c.) için zor değildir" (İbrahim, 14/20).
Sayfa 27 - Dergâh Yay, 7. Baskı
39. Bir eşyadan diğer bir eşyaya seyahat edip durma! Aksi halde daha önce dönüp geldiği yere tekrar tekrar gelen değirmen eşeği gibi olursun. (Bunu bırak da) kevnden mükevvine, kevni ve kainatı yaradana ulaş! "Muhakkak ki varılacak son varlık senin Rabbındır" (Necm 53/42). Resûlüllah'ın (s.a.) şu sözüne dikkat et! "Hicret (ve niyeti) Allah ve Resûlü için olan kimsenin hicreti Allah ve Resûlü içindir. Hicreti bir dünyalığa sahip bir kadınla evlenmek olan kişinin hicreti de hicret ettiği şeyedir. Resûlüllah'ın (s.a.) bu sözünü iyi anla! Anlayışlı isen bunun üzerinde derin derin düşün.
Sayfa 26 - Dergâh Yay, 7. Baskı
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.