Tavanarası

Doğan Kitap

TAVANARASI
2019 59. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2019 15:50
Sayfa sayısı ile göz korkutan ve tanımadığım bir yazarın kitabı olması nedeniyle anlaşılır olup olmadığı şüphesiyle biraz da çekingen başladığım romanı dört günlük bir okuma maratonu sonrası bitirebildim. Kitabı genel hatlarıyla beğendim ama altı yıldız ile yedi yıldız arasında biraz düşünmek durumunda kaldım. Sonunda yedinci yıldızı kitabı altı yılı aşkın bir sürede vücuda getiren yazarın emeğine saygımdan ötürü ekledim. Hayatta olmayan iki ana karakter ve bu karakterlerle bağlantılı hayatta olan dört ana karakter ve yine hayatta olan ama sonradan bu altı karakterin hayatına eklemlenen dört ana karakter daha. Romanın genel seyri bu on karakter üzerinden yürürken ara ara metne dahil olan başka alt karakterler ve bu saydıklarımın hepsinin ayrı ayrı hikayeleri bir ortak noktada toplanmaya çalışılıyor. İşte bu ortak nokta bence kitabın "asıl" karakteri, İstanbul'un bir semtindeki çıkmaz bir sokağın içinde olan ve orada ikamet eden ve yolu bir şekilde oradan geçen ve aynı zamanda yaşam şekilleriyle kendi komünlerini kurmuş adına da "Koğuş" dedikleri bir mahalle. Hayatta olmayan Şükran ve Kaptan; hayatta olan ve onların aşkının şahidi Yusuf, Mösyö, Yıldız Hanım ve Firüzan; daha sonraki kuşak Cengiz, Ferhat, Ahmet ve Orhan... Bu karakterlerin kendi hikayeleri ile beraber tamamlanamamış bir aşk hikayesinin ön plana alındığı romanda arka planda geriye dönüşlü olarak ülke ve dünya tarihindeki kırılmalar ve önemli olaylar anlatılmış. Bunları anlatırken felsefi ve sosyolojik yaklaşımlarla kahramanlarını konuşturan yazar mesajlarını verirken hep "kayıp ülke" ve "saklı zaman" kavramları üzerinde durmuş. İnsan zihnini "Tavanarası" olarak betimlediğini düşünüyorum ve yaşanmışlıkların burada hatırlanabilir olarak kalması için unutulmaması gerektiğini vurguluyor. "Koğuş" taki bir tavan
TavanarasıAli Gür · Doğan Kitap · 201513 okunma

Ali GürYazar · 2 kitap
Ali Gür, 1959 yılında İstanbul’da doğdu. Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği Bölümü’nü bitirdi. Cam, enerji ve gıda sektörlerinde 25 yıl mühendislik ve yöneticilik yaptı. Avrupa, Ortadoğu, Afrika ve Batı Asya’da çok sayıda ülkeden sorumlu direktör ve başkan yardımcılığı görevlerinde bulundu. İş dünyası ile ilişkisini kestiği 2008 yılından sonra yazdığı Tavanarası ilk romanıdır.