Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2 Cilt Takım

Tedrîbü’r-Râvî - Hadis Usulü

İmam Suyuti

Tedrîbü’r-Râvî - Hadis Usulü Sözleri ve Alıntıları

Tedrîbü’r-Râvî - Hadis Usulü sözleri ve alıntılarını, Tedrîbü’r-Râvî - Hadis Usulü kitap alıntılarını, Tedrîbü’r-Râvî - Hadis Usulü en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Buhari'nin şöyle dediği de nakledilmistir: Rüyamda Hz. Peygamber'i (sav) gördüm. Sanki ben onun önünde duruyordum ve elimde de bir yelpaze vardı, ona gelecek şeyleri uzaklaştırıyordum. Rüya tabir eden birine bunu anlatınca bana " Sen ondan yalanı uzaklaştırcaksın" dedi. Bu rüya benu el-Câmi'u's-Sahîh'i derlemeye yöneltti.
Hadis Okumak Ne İşe Yarar?
Kirmânî [ö. 1384] Şerhu’l-Buhârî’de şöyle demiştir: "Bil ki, hadisin mevzuu; Allah Resûlü’nün (sav) Allah’ın elçisi olması bakımından zatıdır. Tanımı; Allah Resûlü’nün (sav) söz, fiil ve durumlarının bilinmesini sağlayan ilimdir. Amacı; iki dünya saadetini elde etmektir..." (Kevâkıb, I, 12)
Reklam
İlmin Adabındandır Bidat Ehlinden ve Cahilden Uzak Olmak
Mâlik b. Enes [ö. 795] şöyle demiştir: "İlim [hadis] dört kişiden alınmaz, onların dışındakilerden ise alınabilir. (1) Bid‘atine davette bulunan dâi / propagandist bid‘atçiden, (2) günah işleyen ve bunu dışa vuran kimseden, (3) Hz. Peygamber’in (sav) hadislerinde doğru sözlü olsa da günlük yaşantısında yalan söyleyenden, (4) bu ilmi [ravilerin durumunu ve hadisteki illeti] bilmeyenden..." (Sübkî, el-İbhâc fî Şerhi’l-Minhâc, II, 335)
Buhârî, Mücâhid’in şöyle dediğini nakletmiştir: “Utanan da ilmi elde edemez büyüklük taslayan da!”
Sayfa 1040
Zührî şöyle demiştir: “İlmin afeti, unutma ve müzâkere azlığıdır.”
Sayfa 1046
Yine [Beyhakî]’nin naklettiğine göre Hz. Ömer şöyle demiştir: “İlmi üç şey için öğrenme! Üç şeyden dolayı da terk etme. Tartışmak, gösterişte bulunmak ve büyüklenmek için ilim öğrenme. Utangaçlık edip istemekten çekinerek, önemsemeyerek ve cahilliğe rıza göstererek ilmi terk etme.”
Sayfa 1040
Reklam
Buhârî, Mücâhid’in şöyle dediğini nakletmiştir: “Utanan da ilmi elde edemez büyüklük taslayan da!”
Sayfa 1040
Beyhakî, Asmaî’nin şöyle dediğini nakletmiştir: "İlim öğrenmenin zilletine bir vakit katlanamayan kimse, ilanihaye cehalet zilletinde kalır.”
Sayfa 1040
S. a. v şeklinde yazmayın. Çünkü bu bir duadır. Uzun yazılmasının çok fazla bereketi vardır. Hamza [b. Muhammed] el-Kinânî [ö. 357/968] şöyle der Hz. Peygamber’in (صلى الله عليه وسلم)  adı geçtiğinde “selâm” ifadesini bırakıp sadece “salât” yazıyordum. Rüyamda Hz.Peygamber’i (صلى الله عليه وسلم)  gördüm. Bana “Ne oluyor da bana  ettiğin salâtı tamamlamıyorsun?” buyurdu. Yazı esnasında salât ve selâm için yazmak gibi bir ya da iki harfle rumuz koyulması da mekrûh görülür. Her ikisini de tam olarak yazmak  gereklidir. O ikisi için ilk defa “صلعم “rumuzunu kullanan kimsenin elinin   kesildiği söylenir. (Imam Suyuti / Tedribur Ravi)