Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tefsirü's Sa'di - Özlü Kur’an Tefsiri (5 Kitap Takım)

Abdurrahman B. Nasır Es-Sa'di

Tefsirü's Sa'di - Özlü Kur’an Tefsiri (5 Kitap Takım) Sözleri ve Alıntıları

Tefsirü's Sa'di - Özlü Kur’an Tefsiri (5 Kitap Takım) sözleri ve alıntılarını, Tefsirü's Sa'di - Özlü Kur’an Tefsiri (5 Kitap Takım) kitap alıntılarını, Tefsirü's Sa'di - Özlü Kur’an Tefsiri (5 Kitap Takım) en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Zikir, şükrün başıdır. Bundan dolayı yüce Allah özellikle onu emretmiştir. Ondan sonra ise genel olarak kendisine şükretmeyi emrederek "ve Bana şükredin" buyurmaktadır. Yani Ben sizlere bunca nimetleri ihsan ettiğim için, değişik türleriyle sıkıntılarınızı uzaklaştırdığım için Bana şükredin. Şükür, çeşitli şekillerde olur: Kalb ile şükür, nimetleri ikrar ve itiraf; dil ile şükür, nimetleri anmak ve bundan dolayı nimet sahibini övmek; azalar ile şükür ise Allah'a itaat, emirlerine bağlılık ve yasaklarından kaçınmakla gerçekleşir. Şükür, mevcut nimetlerin sürekliliğini, elde olmayan nimetlerin de elde edilmesini sağlar. Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: "Andolsun ki eğer şükrederseniz el- bette size daha çok veririm." (İbrahim, 14/7) İlim, ahlakın temizlenip arındırılması, salih amellere muvaffakiyet gibi dini nimetlerden sonra şükür emrinin gelmesi bu nimetlerin en büyük nimetler olduğunu ortaya koymaktadır. Hatta asıl nimetler, başkaları zeval bulduğunda dahi devam edecek gerçek nimetler bunlardır. Bu yüzden ilim yahut amel tevfikine mazhar olan kimselerin, Allah'ın lütfunu daha da artırması ve onları kendilerini beğenmekten koruyup şükürle ilgilenmelerini sağlaması için O'na çokça şükretmeleri gerekir.
Ayrıca o, hakka sahip olanın Allah'tan korkmasını gerektirir. Yüce Allah da her hayrın başı olan kendinden korkmayı emretmiştir. Çünkü Allah'tan korkmayan kimse, Allah'a karşı gelmekten geri kalmaz, O'nun emirlerine uymaz.
Reklam
Yüce Allah Rasûlü Muhammed (s.a.v.)in getirdiği ilahi vahyin doğruluğuna yıldızlarla yemin etmektedir. Çünkü bunda hayret verici bir benzerlik vardır. Şöyle ki Yüce Allah yıldızları semânın süsü kılarken vahiy ve onun etkileri de yeryüzünün süsüdür. Şayet peygamberlerden miras olarak alınan ilim olmasaydı, insanlar gecenin zifiri karanlığından daha karanlıkta olurlardı.
Sayfa 63 - Guraba Yayınları
Rahmân Suresi/60-61
Hiç iyiliğin karşılığı iyilikten başka bir şey olabilir mi? O halde Rabbinizin nimetlerinden hangisini yalanlayabilirsiniz?
Sayfa 117
"Rahîmdir'dir:" Rahim, kullarına çok merhametli olan demektir. Onları tevbeye muvaffak kılması, sonra da affedip bağışlaması da O'nun rahmetinin bir tecellisdir.
Amellerin salih olması ancak iki şartın bulunmasıyla mümkündür: Allah rızası için ihlasla yapılmış olması ve Allah Rasulünün sünnetine tabi olarak yapılması (Bakara-82)
Reklam
Bakara Sûresi 105.ayet
105. "Kitap ehli olan kâfirler de, müşrikler de Rabbinizden size hiçbir hayrın indirilmesini istemezler." Yüce Allah, yahudi ve müşriklerin mü'minlere düşmanlıklarını haber vermekte ve onların mü'minlere az ya da çok hayır namına hiçbir şey indirilmesini arzulamadıklarını bildirmektedir. Buna sebep ise mü'minlere karşı duydukları kıskançlıkları ve Allah'ın, lütfunu müʼminlere has kılmasına duydukları kindir. Halbuki "Allah büyük lütuf sahibidir." Ey mü'minler! Allah'ın sizi temizlesin, size Kitab ve Hikmet'i öğretsin, size bilmediğinizi bildirsin ve öğretsin diye Rasulünüze Kitab'ı indirmiş olması da Allah'ın, üzerinizdeki lütfundandır. Hamd Allah'ındır, minnet duyguları onadır.
Alim;" ilmi her şeyi kuşatan, hiçbir şey kendisine gizli olmayan, göklerdeki veya yerdeki zerre ağırlığı kadar veya bundan daha küçük ya da daha büyük hiçbir şey kendisinden saklı kalmayan, demektir. "Hakîm ise tam bir hikmet sahibi demektir ki yaratılmışlardan hiç kimse bunun dışında, emri altındakilerin hiçbiri bundan müstesna değildir. Hikmetsiz hiçbir şey yaratmadığı gibi, hikmetsiz hiçbir şey de emretmemiştir." Hikmet ise her bir şeyi kendisine yakışan yere koymaktır.
‘Öyleyse Beni anın ki Ben de sizi anayım..’ Bakara 152
Yüce Allah Rasulünün diliyle şöyle buyurmaktadır: “Her kim Beni kendi nefsinde anarsa Ben de onu kendi nfsimde anarım. Her kim Beni bir topluluk arasında anarsa Ben de onu onlardan daha hayırlı bir topluluk arasında anarım”(Buhari, Tevhid 15)
Gerçek dini terk eden kimse ise kaçınılmaz olarak hevâsına tâbî olur. Nitekim yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Hevâsını ilâh edinen kimseyi gördün mü?" (el-Furkan, 25/43)
119 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.