Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kitle Üretiminden Yaratıcı Tasarıma

Teknolojik İş(lev)sizlik

Kemal İnan

Teknolojik İş(lev)sizlik Gönderileri

Teknolojik İş(lev)sizlik kitaplarını, Teknolojik İş(lev)sizlik sözleri ve alıntılarını, Teknolojik İş(lev)sizlik yazarlarını, Teknolojik İş(lev)sizlik yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Doğa bilimleri yerel kültürden bağımsız sosyal bilimler değil. Doğa bilimleri ve teknolojiler kültürlerin yerel özelliklerini aşan bir niteliğe sahip. Bir Alman fizğinden, İspanyol kimyasından, İngiliz makine mühendisliğinden bahsetmek anlamlı değil. Öte yandan sosyal bilimler kültürlerle iç içe ve el ele ilerliyor. Alman felsefesinden, İngiliz ekonomisinden, Amerikan siyaset bilminden bahsetmek, bu disiplinlerin tarihsel olarak ilgili yerel kültürlerden etkilemdikleri olgusunu içeriyor ve bu bağlamda anlamlı bir konuma sahip. Bu durum, sosyal bilimlerde farklı yaklaşımlarda ki rekabetin salt bilimsel bir içerikten öte, ulusal etnik dinsel kültürlerin rekabeti olarak da var olduğunu gösteriyor.
Doğum günü pastasını kesen ile paylaştıranın ayrı kişiler olmasından, Montesqieu'nun güçlerin ayrılığı ilkesi uyarınca yasama ile yargının ayrılığına kadar, birçok irili ufaklı ilke, adaletin çok temel, hatta belirleyici bir ilkesinin uzantılarıdır. Söz konusu ilke, adalet terazisi ile simgelenen tarafsızlık ilkesidir.
Sayfa 341Kitabı okudu
Reklam
Sanayi toplumu ile milliyetçiliğin (ya da komünist bir rejimin) el ele gittiği herhangi bir ülkede ilkokul eğitimi sizin sadakatlerinizi içten fethederek içten bir disiplin kurma özelliğine sahip. Işte bu iç baskıları(!) ilkokulu icat eden 18. yüzyıl Prusya devletine borçluyuz!
Sayfa 324Kitabı okudu
Amerikan okul sisteminin 20. yüzyıldaki yapısı, 1806 tarihli Jena savaşında Napolyon'un amatör askerlerinin profesyonel askerlerden oluşmuş Prusya ordusunu yenmesi ile ilgilidir. Bu olayın hemen ardından Alman felsefecisi Fichte, daha sonra modern tarihin en etkili yapıtlarından biri haline gelecek olan ünlü "Alman Ulusuna Söylev" adlı yazısını kaleme aldı. Bu söylevde Prusya halkına artık şenliğin bittiğini, içinde herkesin emir almayı öğreneceği zorunlu eğitime dayalı yeni ve ütopik bir kurum ile Alman ulusunun kendini toparlaması gerektiğini duyurdu. Yenilginin bir nedeni, Prusya askerlerinin verilen emre itaat yerine kendi inisiyatiflerini kullanmaları olarak yorumlanıyordu.
Sayfa 321Kitabı okudu
Milliyetçiliğin ilk döneminde egemen olan ekonomik anlayış merkantilizmdi. Merkantilizmin amacı, gerek iç işlerinde gerek dış politikada toplumun genel refah seviyesini ve bireylerin refahını artırmak değil, hükümdarın başını çektiği devletin gücüne güç katmaktı.
Sayfa 297Kitabı okudu
ABD'nin ileri sanayilerine özenip ithal etmeye çalışan ve sonunda bu gelişmeye yerel olanakların ve insan kaynaklarının ayak uyduramaması ile petrol gelirlerinin bile yetersiz kaldığı başarısız durumlara düşen İran Şahı ile Batı Avrupa'da gördüklerini St. Petersburg'a taşımak isteyen Rus Çarı Petro'nun dramları. İki lider de sonunda ithal edilemeyecek bir ortamı yaratmak uğruna ülkelerinin ekonomik çöküşüne neden oluyorlar.
Sayfa 265Kitabı okudu
Reklam
Fakat başarı da başarısızlık gibi bir bilmeceye dönüştü, çünkü geleneksel yöntemlerle Japonya, Singapur gibi ülkelerin başarılarını açıklayan tüm ölçütler, politikalar ve bunların her çeşit karışımlarının eşdeğerleri başka yerlerde uygulandığı vakit başarısızlıkla sonuçlanıyordu. Bu entelektüel çıkmazlarla karşı karşıya kalan iktisatçılar kültürel klişelere sarıldılar: Japonlar akıllıdır, çok çalışmayı severler ve konsensüsü ustaca kullanır: (Çin dışındaki) Çinliler olağanüstü başarılı tüccardır ve aile fertleri sermaye oluşumunda birbirlerine destek verir; İngilizler çalışma etiğini terk ettiler vs.
Sayfa 260Kitabı okudu
Japonya'daki robot araştırmalarının sebebi
Japonya doğal kaynakları kıt bir ülke olduğu gibi demografik sorunları da olan bir ülkedir. Bu sorunların başında yaşlanan nüfus ve yabancı göç almak istemeyen homojen bir kültüre sahip olması geliyor. Robot konusunda insansı robot araştırmalarının başını Japonya'nın çekmesi bu özelliklerinin bir sonucudur.
Sayfa 222Kitabı okudu
Bir toplumda ekonomik gelişmenin anahtarı nüfusun büyümesinde değil insan sermayesinin,yani toplumdaki toplam üretken beceri düzeyinin büyümesidir.
Sayfa 177Kitabı okudu
1820 yılında Danimarkalı bilim adamı Hans Christian Oersted öğrencilerine elektrik bataryası kullanarak yaptığı deneyde elektrik akımının geçtiği telin yakınında tesadüfen duran bir pusulanın ibresinin saptığını gözledi. Bu olay sürekli elektrik akımının manyetik bir alan oluşturduğunun ifadesiydi. Bundan böyle elektrik ve manyetizmanın iki bin yıllık ayrılığı son buldu ve bilim dünyası teknolojinin yeni harikası elektromanyetizma ile tanışmış oldu.
Sayfa 136Kitabı okudu
Reklam
Pascal'ın İlk hesap makinesi
Ünlü Fransız bilim adamı Blaise Pascal 1642 yılında mekanik hesap makinesini icat etti. Bu icadında pratik bir neden vardı: Fransa'da Haute-Normandie bölgesindeki vergi gelirlerini yeniden örgütlemekle görevlendirilmiş olan babasına yardım etmek.
Sayfa 128Kitabı okudu
Medya teknolojilerinin varolmadığı çağlarda olduğu gibi, yerel halkın yerel sporcu veya sanatçılara olan bağımlılığı artık ortadan kalkmıştır. Daha da kötüsü, küresel düzeyde yer alan yayın ve kayıtların artık kitlelerce erişilebilir olan yüksek niteliği, ortak bir kalite standardı oluşturmuş ve yerel aktörlerin seyir değerleri düşmüştür.
Sayfa 114Kitabı okudu
Doğa bilimleri yerel kültürden bağımsız iken Sosyal bilimler böyle değildir. Bu durum, Sosyal bilimlerde farklı yaklaşımlardaki rekabetin salt bilimsel bir içerikten öte,ulusal-etnik-dinsel kültürlerin rekabeti olarak varolduğunu gösteriyor.
Doğa bilimlerindeki farklı fikir bolluğuna karşın sosyal bilimlerde fikirler kendini tekrar etme eğiliminde. E.Gellner.
Göklerdeki hareketle yeryüzündeki hareket aynı yasalar ile açıklanmaya başlanınca bugün anladığımız biçimde fizik ve kimya bilimleri doğdu.
22 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.