Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Tezakir 1-12

Ahmed Cevdet Paşa

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
....Yıldızlar geceyi çok severse,gündüz olmazmış,bilirmisin. ♪┌|∵|┘♪ .........DENE..........♪┌|∵|┘♪
Görüldü ki Devlet'in gideri gelirini haylice aşmış. Mâliye işi gerçekten kötüleşmiş. Hazine bir kriz hâline düşmüş. Bak belâya ki kriz kelimesinin Türkçede karşılığı yok. Ona karşılık bir kelime bulmak da bir mesele oldu. Bir gece Fuad Efendi'nin yalısında bulunduk, bu konu gündeme getirildi. Aranınca "buhran" kelimesi bulundu ve krizin tercümesi olmak üzere kabul olundu. Hatta bu konuya dair takdim olunan arz tezkiresinde "Hazine-i maliyenin hâl-i buhranı" diye yazıldı ve ondan sonra crise yerinde buhran kelimesi kullanılır oldu.
Sayfa 52 - Yeditepe YayıneviKitabı okuyor
Reklam
Türk ordusunun Gözleve zaferi
Ömer Paşa'nın Gözleve'ye çıkıp Osmanlı ordusunu tabya eylediği Rusya İmparatoru Nikola'ya haber verildiğinde fazlaca hiddetlenerek Orkapısı'ndaki ordusunun kumandanına hitaben, "Süngü süngüye ve göğüs göğse vuruşarak Türkleri denize dökmelisin" diye kesin emir vermiştir... Osmanlı askeri tarafından sıkı savunma yapıldığından 4 saat kadar uzayan savaşta Osmanlı ordusundan 100 asker şehit ve 290 kadarı yaralı olduğu hâlde Rusların savaş meydanında 3 binden fazla telefatı kalıp o nispette askerleri de yaralanarak bozguna uğrayıp geri çekilmişlerdir... Nikola zaten hasta idi. Ordusunun bozgun haberini aldığında fazlaca üzülmüştür. Bu üzüntü ile bu yetmiş bir senesi Cemaziyelahirinin üçüncü (21 şubat 1855) çarşamba gecesi saat dörtte öldüğü haberi bu ayın on sekizinci çarşamba günü İstanbul'a ulaştı.
Sayfa 61 - 1. Cilt
...Memlekette ihtilâl korkusu olduğuna belirti olmak üzere arabasının etrafına bir bölük süvari hazır edilmiş olduğunu görünce, "Umumen halk aleyhimizde olduğu takdirde bir bölük süvari beni muhafaza edemez" diye süvariyi geri çevirmiş idi. (Sultan Abdülmecit)
Sayfa 55 - 1. Cilt
Fuad Paşa Canning'e (İngiltere elçisi) demiş ki, "Devlet-i Aliyye dört esas üzerine kurulmuş olup bunlar ile her nasıl istenilir ise idaresi ve ilerlemesi kabil olur ve bunlardan her hangisi eksik olur ise idare mümkün olmaz. Dört esas budur: İslâm milleti, Türk devleti, Osmanlı sultanları, İstanbul payitahtı."
Sayfa 129 - 1. Cilt
Abdülmecit Han hazretleri kan dökmeyi sevmez ve bundan dolayı savaş istemezdi... Abdülmecid Han hazretleri ise zeki, anlayışlı, sabır ve sebat sahibi bir padişah...
Sayfa 54
Reklam
Şeyhülislâm Efendi buna cevaben "(Mustafa Reşid Paşa) Paşa hayretlerinin politik konularda mahareti herkesçe teslim edilir. O iddia etmezse de biz bunu iddia ederiz. O bu Devlet'te fetva emini gibidir. Her müşkülü ondan sual ederiz
Sayfa 113 - 1. Cilt
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.