Al, Power and Our Future

The Coming Wave

Mustafa Suleyman

2025 2. kitabı
Kitabın arka kapağında çok sevdiğim bilim insanı Daniel Kahneman'ın "Mutlaka okumalısınız" tavsiyesini görünce çok düşünmeden aldım. Bir kitabı kapağına bakarak yargılamamak gerektiğini bilirken arka kapağına ve tavsiyeye göre yargılamamak gerektiğini de öğrendim. Teknolojinin yararı kadar zararı olabileceği fikrini 300 den fazla sayfada sürekli tekrarlayan kötü bir kitap. Kurumsal teknoloji diyebileceğimiz, teknolojinin kötü yanlarının sınırlanması gerektiğini, dizginlenmesi gerektiğini, bunun için "liberal demokratik" yönetimlere ihtiyaç olduğunu belirtmiş yazar. Bazen konuda koparmış gibi oluyor. Okurken hiç alıntı yapmaya gerek duymadığım kitaplardan biri.
2025 1. kitabı
Yapay zekâ, gelecekte insanlık için pek çok avantaj sunma potansiyeline sahip. Sağlık, eğitim, üretim ve iletişim gibi alanlarda büyük kolaylıklar sağlayarak yaşam kalitesini artırabilir. Ancak bu teknolojik ilerleme beraberinde önemli riskler de getiriyor. Okuduğum kitap, teknolojiye yaklaşırken temkinli olmamız gerektiğini vurguluyor. Kitapta anlatılan pek çok düşünce, daha önce yapay zeka hakkında yaptığım yorumlarla da örtüşüyor. İleride, kitabın da öngördüğü gibi, yapay pandemiler, otonom öldürücü silahlar ve yapay zekânın durdurulamaz gücü karşısında insanlığın çaresizliği ciddi bir tehdit hâline gelebilir.
Yapay Zeka
2025 16. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2025 14:12
ChatGPT gibi büyük dil modelleri herkesin ulaşabildiği ve günlük olarak kullandığı teknolojiler haline geldi. Sentetik biyoloji de yapay zeka ile birlikte eksponensiyal olarak gelişen teknolojilerden biri. Büyük bir dalga halinde gelen bu iki teknolojinin açabileceği distopik bir geleceğin ne kadar yakınımızda olduğu ve gerçekleşme potansiyelinin ne kadar yüksek olduğunu aslında görüyoruz kitapta. Yazar ilk yapay zeka şirketlerinden biri olan DeepMind’ın bizzat kurucularından. Bu alanın uzmanı olarak söyledikleri o yüzden daha bir dikkate değer. İnsanlık tarihi boyunca ilk defa bizden daha zeki olma potansiyeline sahip bir oluşumla karşı karşıyayız. Bizden daha zeki bu oluşuma robotik ve sentetik biyoloji ile yaşayacağı bedeni de sağlıyoruz. Peki bizden daha zeki, yürüyebilen, konuşabilen, iş yapabilen bu oluşum sosyal hayatımızda yer edinmeye başladığından bize ne olacak? Mağazalarda restoranlarda kim çalışacak?Ölümsüz robotlar varken savaş sanatı nasıl değişimlersen geçecek? Tarlalarda fabrikalarda uyumayan sentetik yapay zekalar varken insanlığın ekonomik rolü ne olacak? Birazcık genetik bilgisi olan herhangi bir insanın yapay zeka yardımıyla ölümcül bir virüs yaratabileceği bir gelecek çok mu uzak? Bu yaklaşan dalgayı kontrollü bir şekilde nasıl yavaşlatabiliriz? Bütün bu sorular ve olası cevaplarına odaklanıyor yazar.
Yapay Zeka

Mustafa SuleymanYazar · 0 kitap
Mustafa Suleyman, 1982 Londra doğumludur. Inflection AI’ın eş kurucusu ve CEO’sudur. Geçmişte, dünyanın en ileri yapay zekâ şirketlerinden biri olan DeepMind’ın kurucularından biriydi. Deepmind’da geçen on yıldan sonra Suleyman Google’da yapay zekâ ürün yönetimi ve yapay zekâ politikaları başkan yardımcısı oldu. Oxford üniversitesinde lisans öğrenimi görürken okulu bırakıp kâr amacı gütmeyen bir telefonla danışmanlık hizmeti kurmuştur. Halen Palo Alto, Kaliforniya’da yaşamaktadır.