Thomas Düşerken

Can Yayınları
Sıralamalar

2025 17. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2025 16:36
Hepsinden önemlisi, ilk cümlem de hazırdı! Yani bu romanın yazılmaması için hiçbir neden yoktu. Sonra not defterine şunu yazdı: Deli diyorlar. Kendinden beklenen rolü oynamayan, tarihin akışını değiştiren herkes gibi...
2022 8. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2022 21:19
2022 Okuma Listesi - 8. Kitap Ekim 2017'de Can Yayınlarından çıkmış. İkinci baskı yapıldı mı, bilmiyorum. Elimdeki ilk baskı. Uzun süredir listemde olan, okumakta geç kaldığım bir kitap. "Bu romandaki kişiler, mekânlar ve olaylar tamamen gerçektir," diyor yazar kitabın başında. Ama siz siz olun, öyle her denilene inanmayın. "Çünkü gerçeklik, bükülebilen bir kavram. Bükülebilen ve hiç beklemediğimiz bir anda karşıtına dönüşebilen..." s.155 Altay Öktem Demet Aksu'yla yaptığı bir söyleşide romanın baş karakteri olan Thomas Dumas'ın 2005-2006 yıllarında, Penguen Dergisi'nde yazarken ortaya çıktığını söylüyor. Yıllar sonra, bu kez bir roman karakteri olarak yeniden karşılaşıyoruz onunla. Hayalle gerçeğin iç içe geçtiği, ilginç bir roman. Okumanızı tavsiye ederim.
·160 syf.·
2024 53. kitabı
Altay Öktem - Thomas Düşerken Bir fotoğrafçının son çektiği fotoğrafta siz olsanız ne yapardınız? Bu son fotoğraf sonrası ölüme yuvarlansa? Son karesinde siz varsınız. Thomas, elleri tutmayan ve konuşamayan birisi. Konuşuyor aslında; çektiği fotoğraflarla anlatıyor her şeyi. Son fotoğrafını Maria ile çekiyordu, eşsiz kareyi yakalamak kolay olmadı. Sonrası istediği gibi gitmedi ve yuvarlandı uçurumdan. Sonsuza kadar sustu mu? Bence hayır! Fotoğrafları konuşmaya devam etti. Peki Maria? Maria için işler iyi gitmedi haliyle, psikolojik bunalımın üzerine ülkede istenmeyen kadın ilan edildi. Son kareyi Thomas’ın arkadaşına gönderdi ve karşılık gördü. Şimdi dostunu kaybeden birisi ve son kare olan birisi baş başaydı. Harika bir anlatım, olayların örgüsü etkiledi. Değişik bir konu, okumak için geç kaldığım dediğim bir kitapmış.
2018 37. kitabı
Okuyunca şaşıracağınız hayalle gerçek arasında yazılmış bir roman.Yazar her ne kadar hikayenin gerçek olduğunu kitabın başında iddia etse de okudukça inanmayın diye absürd olayları ekleyerek okuyucuyu uyandırıyor.Kurgusu güzel okunması kolay bir kitap
2017 302. kitabı
Okunma: 08 Aralık 2017 09:23
Thomas Dumas henüz 10 yaşındayken hayalini kurduğu fotoğraf makinesine kavuşur. Babası makineyi hediye ederken Thomas'ın bu kadar sevineceğini ve sevinçten dilinin tutulacağını, hayatı boyunca bir daha konuşamayacağını aklına bile getirmez. Thomas Dumas çok ünlü bir fotoğrafçı, sağ ayak parmağı ile deklanşöre bastığında harikalar yaratan bir sanatçı. Ve bir gün Thomas düşer. Biz Thomas'ın öyküsünü Thomas düştükten sonra öğreniyoruz. Güzel konu, net anlatım...
2018 60. kitabı
Sürprizlerle dolu akıcı şaşırtıcı gizemli bir kitap. Yer yer şiirsel anlatım hakim olmakla birlikte okuyucuyu uyanık tutan felsefi özellikler barındıran şaşırtıcı bir eser.

Altay ÖktemYazar · 32 kitap
İstanbul’da doğdu. Emine Türel ile subay Necati Öktem’in oğludur. Çocukluğu İstanbul’da geçti. İlk ve ortaokulu Üsküdar’da okudu. 1982’de Kuleli Askeri Lisesinden, 1990’da Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1990-1998 arasında pratisyen hekim olarak Kahramanmaraş Devlet Hastanesinde daha sonra İstanbul Etiler Huzurevinde çalıştı. Edebiyatçılar Derneği üyesi olan Öktem evli ve bir çocuk babasıdır. Öktem’in İlk şiiri 1984 yılında Yamaç dergisinde çıktı. İlk şiir kitabı Eski Bir Çocuk’tur. Sonra sırasıyla Sukuşu, Beni Yanlış Öptüler Aslında, Çamur Şiir, Her Şey; Oda Kırbaç Ayna, Sokaklar Tekin Değil, Parça Tesirli, Dört Kırıtık Opera ve Fazla Elli adlı şiir kitapları yayımlandı. 2006’da toplu şiirlerinin bir bölümünü Beni Yanlış Öptüler adıyla kitaplaştırdı. Şiirlerinde hüzün, yalnızlık ve sevgi temalarını çarpıcı bir dille işledi, İkinci Yeni şiirinden yararlanarak kurduğu kendine özgü imge dünyasıyla dikkat çekti. Öktem başta şiir olmak üzere birçok türde eser verdi. İki öykü ve dört romanı vardır. Bununla birlikte Öktem’in alt kültürlerin iletişim aracı olan fanzinleri incelediği eserleri de vardır. Öktem deneme türünde de eserler verdi. Şiirleri ve yazıları, Yamaç, Varlık, Adam Sanat, Milliyet Sanat, Öküz, Uç, Kül, Öteki-siz, Yazılı Günler, Dönemeç, Yeni Yaprak, Edebiyat ve Eleştiri dergilerinde yer aldı. Çeşitli dönemlerde Cumhuriyet, Radikal, Akşam ve Vatan gazetelerinin kitap eklerinde düzenli olarak yazdı. Yazılı Günler dergisinin (1991-1993, 19 sayı) yayın kurulunda bulundu. Yazılmamış Mektuplar ile 1988 Ali Rıza Ertan Şiir Ödülünü, Eski Bir Çocuk ile 1989 Akademi Kitapevi Şiir Ödülünde mansiyon, 1991 Yaşar Nabi Nayır Gençlik Şiir Ödülünü, Çamur Şiir ile 1995 Orhon Murat Arıburnu Şiir Ödülünü, Şiddet Evet dosyasıyla 2000 Cemal Süreya Şiir Ödülünü aldı.