Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh

Fyodor Dostoyevski

Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh Gönderileri

Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh kitaplarını, Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh sözleri ve alıntılarını, Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh yazarlarını, Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ve solcu-sağcı diye ikiye ayırıp birbirimize düşürdüler.
Önce hastalığı, ardından tedavisini buldular. Önce düşmanlığı yarattılar, ardından kardeşliğin ve insani değerlerin iyi birer savunucusu oldular. |
Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh
Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh
Kendi dünyamızda yalnızca acıyla birlikte ve acı yoluyla sevebiliyoruz.Başka türlü sevemeyiz,herhangi başka tür sevgi bilmiyoruz.Sevebilmek için acı istiyorum.
Reklam
Uysal Bir Ruh (s.125)
"Gururlu insanlar, özellikle de onların üzerindeki gücünüzden hiç kuşkunuz olmadığı zaman ne kadar iyidirler değil mi?"
Ben çevremi saran Karanlığı Aydınlatan büyük düşüncelerle yeterince besleniyorum.
.. Seni nasıl bir cennetle kuşatacaktım bilmiyorsun. Cennet benim ruhumdaydı, ona senin çevrende çiçek açtıracaktım!
Reklam
Dünyanın hər yerində hər şeyin eyni olduğu fikri ağlımı sarmışdı. Çoxdan bunu hiss etmişdim, amma axırıncı il birdən-birə buna tamam əmin oldum. Dünyanın mövcud olub-olmamasının mənə fərq etmədiyini hiss etdim birdən. Bütün varlığımla ətrafımda heçnəyin olmadığını duymağa başladım. İlk əvvəl mənə elə gəlirdi ki, bunun əvəzində öncələr çox şey olub, ancaq sonra başa düşdüm ki, heç o vaxtlar da heçnə olmayıb, ancaq elə gəlib ki, guya nəsə var. Yavaş-yavaş yəqin etdim ki, heçvaxt da heçnə olmayacaq. Bundan sonra birdən-birə adamlara acıqlanmağımı yerə qoyub, demək olar, heçkəsə fikir vermədim.
sonunda hepsinin ahlakını bozdum! ben oraya gidinceye kadar mutlu, günahla tanışmamış bu dünyaya; iğrenç bir kurt gibi, ulusları silip süpüren bir veba mikrobu gibi kendi mikrobumu bulaştırmıştım. yalan söylemeye alıştılar… yalanı sevdiler, yalanın çekiciliğiyle tanıştılar.oh, başlangıçta bu belki de şakacıktan, şımarıklıktan, oyun olsun diye masum bir biçimde bir atomdan başlamıştır, ama bu yalan atomu kalplerine işledi, hoşlandılar bu atomdan.hemen arkasından şehvet düşkünlüğü doğdu, şehvet düşkünlüğü kıskançlığı doğurdu, kıskançlık da zorbalığı...oh, nasıl olduğunu bilemiyorum, hatırlamıyorum, kısa süre sonra, çok kısa bir süre sonra ilk kan aktı: şaşırdılar, dehşete kapıldılar, birbirlerinden ayrılmaya, uzaklaşmaya başladılar.aralarında karşıt gruplaşmalar oldu.serzenişler, sitemler başladı.ayıbı öğrendiler ve ayıbı erdem sayar oldular.onurla ilgili kavramlar edindiler, her grubun bir bayrağı oldu.hayvanlara eziyet etmeye başladılar ve bunun üzerine hayvanlar uzaklaştılar onlardan, ormanlara çekildiler ve onlara düşman oldular.birbirlerinden ayrılma, kopma çatışmaları, kişilik ve senin benim kavgaları başladı.ayrı ayrı dillerde konuşur oldular.acıyı tattılar ve sevdiler onu.acı çekmek için yanıp tutuşuyorlardı.gerçeğe yalnızca acı çekerek ulaşılabileceğini söylüyorlardı.o zaman dünya görüşleri değişti.kötü olduklarında bu kez kardeşlikten, insanseverlikten söz etmeye başladılar.bu kavramları anladılar.suçlu insanlar olduklarında adaleti icat ettiler ve onu korumak için bir takım yasalar koydular, yasaları korumak için de giyotini kurdular.
170 syf.
8/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
Dostoyevski'nin Timsah isimli kitabında üç uzun öykü var. Timsah ve Uysal Bir Ruh isimli hikâyeler Deniz Canefe, Gülünç Bir Adamın Düşü ise Diren Yardımlı tarafından dilimize çevrilmiş. Kitaba adını veren ilk öyküde bir timsah tarafından yutulan ve buna rağmen hâlâ canlı olan kendini beğenmiş ve aydın geçinen bir adamın trajikomik hikâyesi anlatılıyor. Hikâyede imgeleme yeteneğini kıyasıya kullanan yazar, yabancı sermaye, aydın sınıfı, burjuva takımı ve halk arasındaki ilişkiyi oldukça çarpıcı bir şekilde ele alıyor. Gülünç Bir Adamın Düşü isimli ikinci öyküde, nihilizmin uçlarında gezen ve intihar etmeye niyetli bir gencin, küçük bir kız çocuğunun kendisinden yardım istemesiyle tüm düşünceleri alt üst olur ve olağanüstü denilebilecek bir düş görür. Kitaptaki en dikkat çekici hikâye bu oldu benim için. Özellikle felsefi mesajlar ve muhteşem anlatımıyla harika bir esere imza atmış Dostoyevski. Uysal Bir Ruh ise daha önce okuduğum ve Uysal Kız ismiyle yayımlanmış bir novellası yazarın. 16 yaşındaki kimsesiz bir kızın; çaresizliğinden yararlanarak, onunla evlenip mutsuz bir hayata mahkum eden 41 yaşındaki rehincilikle geçimini sağlayan anlatıcının ruhsuzluğu ve vurdumduymazlığı sonucunda intihara sürüklenmesini duygularımız darmadağın olarak okuyoruz bu hikâyede. Dostoyevski'nin, ruh çözümlemeleri ve psikolojik tahlilleriyle bir kez daha kendisine hayran bırakan birbirinden bağımsız üç öyküden oluşan Timsah adlı yapıtı, büyük bir beğeniyle okuyacağınıza emin olabilirsiniz.
Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir Ruh
Timsah - Gülünç Bir Adamın Düşü - Uysal Bir RuhFyodor Dostoyevski · Sosyal Yayınları · 2002425 okunma
155 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.