Puan

7.110 üzerinden
67 kişi
2020 75. kitabı
Okunma: 30 Kasım 2020 13:05
"Rüzgâra karşı gitmek, bütün zorlukların, saçmalıkların, abuk sabuklukların üstesinden gelerek, hiçbir şeyden, hiç kimseden korkmadan dümdüz yürümek, kendi yolunda yürümek, yazgısının yolunda direnerek, inatla yürümek.." Yazar "hayatın amacı" olarak Dr.Garin'in ağzından böyle sesleniyor bizlere. Rusyanın soğuk ve karlı kış şartlarında bir doktorun salgın hastalık olan köye aşı götürmek üzere çıktığı yolda yaşadıklarını anlatıyor, roman. Olay örgüsü içerisinde geri dönüşler ile psikolojik tahliller yapılmakta. Kısa, okunması kolay akıcı bir roman.
2025 56. kitabı
Okunma: 26 Ekim 2025 10:35
Platon Ilyiç Garin adlı bir doktorun hikâyesi Tipi. Doktor Garin salgın bir hastalığın yayıldığı Dolgoye köyüne gitmek için yola çıkmıştır. Romanın ismindende anlaşılacağı üzere doktor Garin köye giderken bir tipiye yakalanıyor ve neredeyse onu ölüme götüren bir maceraya atılıyor. Daha yolculuğunun ilk başında talihsizlikler peşini bırakmıyor doktorun. Yeni bir at bulmak için duyduğu bir yerde Perhuşa ile tanışıyor ve ikisinin başlarından geçen binbir türlü zorluğu, talihsizliği ve çektikleri çileyi okuyoruz romanda. Doktorun hastaları iyileştirmek için kar kış demeden mücadele etmesi, işini ihmal etmemesi, kendinden çok yardıma muhtaç insanları düşünmesi oldukça güzel bir sosyal mesajdı. Ayrıca yazarın o zorlu koşullarda Doktor Garin'in psikolojik durumunu yansıtma şekli, kullandığı kelimeler, kurduğu çok etkileyiciydi. Bu tür hayatta kalma, zorlu şartların üstünden gelinen bir bakıma başarı hikâyelerini sevenlerin romanı beğeneceğini düşünüyorum.
2025 96. kitabı
Doktor Platon İlyiç Garin, gizemli bir salgının pençesindeki Dolgoye köyüne gitmek zorundadır. Bunun için güler yüzlü ve uysal kızakçı Perhuşa’yla beraber yola çıkar. Yanındaki aşı, bu korkunç hastalığın yayılmasını önleyecektir. Ancak aniden bastıran kar fırtınasıyla birlikte göz gözü görmemeye, tanıdık yollar örtülmeye başlar. Birkaç saatlik bir yolculuk, zamanın ve mekânın sonsuzluğa uzandığı, rastlantılarla hayallerin birbirine geçtiği destansı bir arayış halini alacaktır. Tipi; Vladimir Sorokin kaleminden, Can Yayınlarından basımı yapılan, 200 sayfadan ibaret roman. Uzak bir yerde salgın var, ulaşıp aşı yapabilecek tek doktor sizsiniz. Hava şartları çok ağır. Kızakla yolculuk yapmak zorundasınız. Ne yaparsınız? Her şeye rağmen salgını önlemek için yollara mı düşersiniz, yoksa kendinizi mi düşünürsünüz? Gidecekleri yol 14 verst (14.9352 km.) tir. Doktor Platon İlyiç Garin, salgını önlemek için, her ne şartta olursa olsun gitmeye karar verir. Devlete ait kızaklar başka yerlere gidince, çaresiz parası ile tutmak zorunda kalır. Perhuşa, her ne kadar gönüllü olmasa da, paranın çokluğu ile ikna olur. Yolda çeşitli zorluklar ve aksiliklerle karşılaşırlar. Sürekli bir yerlerde mola vermek zorunda kalırlar. Yoğun tipi yağışı vardır, kar yolları kapatmış ve yolu görmek imkansız olduğu için, çok kere yoldan çıkmışlardır. Yorgunluk, soğuk, karanlık, sürekli çıkan aksilikler... Doktor Platon İlyiç Garin, Dolgoye' ye gidebilecek mi,? Düşünüyordu doktor: "Rüzgara karşı gitmek, bütün zorlukların, saçmalıkların, abuk sabuklulukların üstesinden gelerek, hiçbir şeyden, hiç kimseden korkmadan dümdüz yürümek, kendi yolunda yürümek, yazgısının yolunda direnerek, inatla yürümek... Hayatımızın anlamı bu işte!" Kendini çevrenin güzelliklerine büyük bir hazla vererek düşünüyordu:
2023 9. kitabı
Vladimir Sorokin, çağdaş Rus yazarlarından.Tipi, karlar içinde geçen  bir yol romanı. Doktor Platon İlyiç Garin, tam anlamıyla gizemli bir salgını önlemek için (elinde aşı vardır), salgının odağı Dolgoye köyüne ulaşmak zorundadır.Kızakçı Perhuşa ile birlikte karlar içinde yola düşer. Romanın başlangıcında, hikâyenin zamanının  19. yüzyıl olduğunu  düşünüyoruz.En azından çizilen atmosfer böyle hissettiriyor.Ta ki minyatür atlardan bahsedinceye kadar.Romanın bir bölümünde de kızakları, bir devin burun deliğine çarpıyor.İlerleyen sayfalarda,  postmodern bir anlatı,  bir distopik bir anlatı olduğunu keşfediyoruz. Teknoloji devri sonrası, teknoloji kalıntılarının, minyatür atların yanı sıra üç katlı ev büyüklüğünde büyük atların,  semaver boyunda küçük insanların, devlerin olduğu bir dünya, Doktor Platon İlyiç Garin'in dünyası. Kar fırtınasını nedeniyle sığındığı, Vitaminder adlı Kazakların yaşadığı  köy hayli ilginç.Vitaminderler, diş macunu tüpüne su karıştırarak keçe çadırlar kurabiliyor, ayrıca narkotik  "küreler, küpler" üretiyorlar. Tipi, merak içinde okuduğum, atmosferini çok yoğun hissettiğim bir kitap oldu.Şaşırtıcıydı.
2020 18. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2020 17:17
Kitapta yaşanan olaylar,yazarın dili hoşuma gitti.İstesem 1 günde dahi bitirebilirdim ama iki- üç güne yayarak okumak istedim. Okumadığım zamanlarda da acaba karakterlerin başına neler gelecek, sonu nasıl bitecek diye sorular oluşturuyordum aklımda. Okurken de merakla çevirdim sayfalarını. Yazarın çevrilen tek kitabı keşke diğerleri de çevrilseydi diye geçirdim kitabın bitiminde. Kısa ve öz olarak ben kitabı çok beğenmekle beraber bu kitabı tavsiye eden arkadaşıma teşekkür ediyorum.Sizlere iyi okumalar diliyorum.