Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Titanic'in Batışı

Hans Magnus Enzensberger
6/10
7 Kişi
33
Okunma
6
Beğeni
2.246
Görüntülenme
"Ben bütün gününü, sabahtan akşama, şiir yazmakla geçiren biri değilim. Böyle şairler olabilir, ancak yaşamları boyunca şiir yazmaktan başka bir şey yapmayan bu insanlara ben üzülüyorum. Bana sorarsanız bu bir hastalıktır. Yaptıkları lirik üretimdir, hoşuma gitmez. Ben hiçbir zaman onlar gibi olmak istemedim. Sanatçı yaşamında başka şeyler de yapmalıdır. - H. H. Enzensverger Almanya'nın en önemli şair ve yazarlarından biri kabul edilen Hans Magnus Enzensberger, kitabın çevirmeni Sezer Duru'nun deyişiyle "Bağımlı, öfkeli, dili çok iyi kullanan, acımasız bir toplumsal eleştiri getiren, sürekli yeni deneylere açık, dinamik bir ozan." Daha çocuk yaşta askere alınan Enzensberger, yapıtlarında savaş ve sömürüyü uzun yıllar boyunca eleştirdi. Batı Almanya'da siyasal görüşleri, yaptığı yayınlar ve getirdiği eleştirilerle parlamento dışı muhalefetin kurucularından sayıldı. Norveç, Sovyetler Birliği, A.B.D., Küba ve İtalya H. M. Enzensberger'in uzun süreler yaşadığı ülkeler arasında 1967 yılında Türkiye'yi de ziyaret eden yazarın Havana Duruşması adlı belgesel oyunu yurdumuzda yayınlanmış ve başarı ile uzun süre sahnelenmişti. Enzensberger'in başyapıtları arasında gösterilen Titanic'in Batışı ise, yazarın geçirdiği onca deneyimden sonra umutla bağlandığı bir çok şeyden yılması sonucunda ortaya çıkmış. Enzensberger, içinde yaşadığı toplumda gözlemlediği umutsuzluğu, kitlelelerin çaresizliği ve gerilimini, sürekli ezilişleri, insanlık dramlarını ancak büyük bir şairin başarabileceği bir teknikle bir insanlık destanına dönüştürüyor.
Yazar:
Hans Magnus Enzensberger
Hans Magnus Enzensberger
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 5 dk.Sayfa Sayısı: 144Basım Tarihi: Kasım 2006İlk Yayın Tarihi: 1983Yayınevi: Dünya Aktüel Yayınları
ISBN: 9789753043656Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
145 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Parlamento dışı muhalefetin kurucularından olan Enzensberger, Titanic’in Batışı’nda içinde yaşadığı toplumun umutsuzluğunu dile getirmeye çalışmıştır. Kitap uygarlığın bir tarihçesini verirken, aynı zamanda bir özeleştiridir de. Titanic’te hissedilen yılgı, ancak büyük duyarlılığı olan bir ozanın başarabileceği bir dil ve teknikle anlatılmıştır. Bu açıdan kitaba bir insanlık destanı demek abartı olmaz.
Titanic'in Batışı
Titanic'in BatışıHans Magnus Enzensberger · Alfa Yayıncılık · 201833 okunma
Reklam
·
Puan vermedi
Babil’in Yorumu
15. yüzyıldan 20. yüzyıla, bütün zamanların iç içe geçtiği bir ağıt Titanic’in Batışı. İnsanın büyüte büyüte bir yere sığmaz hale getirdiği insanlık, karşısına çıkan her buzdağında yeniden batıyor, hem de sessizce. Enzensberger’in 1969’da başlayıp 1977’de bitirdiği bu uzun şiiri, insanlığımızı batıracak buzdağlarını kendi ellerimizle hayatımıza nasıl büyük sabır ve özenle yerleştirdiğimizi gösteriyor. On sekizinci şarkıda “Sözcükler çok geç ya da çok erken söylendiği için” diyor Enzensberger, ozanlar -maalesef- hep yalan söylüyorlar. Alman şiirinin en önemli temsilcilerinden Enzensberger, insanlığın “sessizce batışı”nı değil, “sessizce batmış olduğunu” her dizesiyle gösteriyor.
Titanic'in Batışı
Titanic'in BatışıHans Magnus Enzensberger · Alfa Yayıncılık · 201833 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.