1963-2001

Sıralamalar

İtirazın Şiiri Şairin İtirazı
2021 120. kitabı
Okunma: 05 Eylül 2021 18:13
İlk defa bir şiir kitabına inceleme yazmanın şaşkınlığı yaşıyorum. Her zaman şiiri diğer yazınlara göre daha kişisel, duygusal bulurum içimde uyandırdığı etkileri yazmak çok özel gelirdi bana. Ama bu kitapta kendimi tutamadım. Ahmet Oktay, o kadar geç tanıştım ki seninle.. Yaklaşık birkaç ay önce Söz Acıda Sınandı kitabıyla tanıştım ve aynı duyguları yaşattı bana. Şiirlerinde kır vardır, kent vardır. Kırda, kentte, göçte sıkışmış insan vardır. İnsanda sıkışmış insan vardır. Bir sıkışmışlığın, sıkıştırılmışlığın şiiri vardır… Yaşamın oluş biçimine itiraz vardır. Sürgünler, sürdürülenler, terk edilenler, yalnız bırakılanlar..
Şiir
Bir Çınar...
2023 35. kitabı
Okunma: 28 Haziran 2023 21:06
Oktay, henüz tanış olduğum bir yazar, şair değil. Kimi edebiyat matbularında Cansever şiirine ilişkin imrenik eleştiri yazılarını severek okuduğum ve bu rastlantı sonucu çok önceden tanış olduğum bir şair, yazar, eleştirmen, denemeci. Çok yönlülüğüyle, disiplinlerarası da yazabilen bir çınardı. İslami cepheden ümitvar şairleri dahi, kalemine sözkonusu etmis, geniş bir spektrumdaki şiirseverlere de onlar adına ayna olmuştu. Bu kitapta da şair kimliği hanesinde biriktirdiği şiirleri YKY toplu olarak basmıs ve bizlere ulaştırmış. Okumadığım, ıskaladığım şiirlerini hem okumak hem de paylaşmaktı niyetim. Güzel de oldu sanırım. Şiir düsturu olarak Edip'i ansıtsa da, şiirinde Edip'in genel şiir resminin aksine, bir aydın duyarlılığıyla hem bireysel hem de toplumsal sorunları şiirin konusu yapma emeği daha belirgin Oktay'da. Tanış olmamanız kaybınız olacaktır. Şiirle...
Şiir
2022 60. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2022 16:53
Şiir kitabı çok sevmediğim için ara ara okuduğum bir kitaptı. Şiir kitabı olarak çoğunlukla sıkıldığım ,sevmedigim bir kitaptı. Maalesef güzel cümleler kuramıyorum.

Ahmet OktayYazar · 40 kitap
1933 yılında Ankara'da doğdu. Yazmaya ortaokul sıralarında başladı. İlk şiiri, 1949-1950 yılları arasında Gerçek dergisinde yayımlandı. Öğrenimini lisede yarım bırakarak çalışmaya başladı. Ahmet Oktay, 1950'li yıllarda Mavi Hareketi içinde yer aldı ve aynı adlı dergide yazıları ve şiirleriyle etkin bir rol oynadı. 1961 yılında Yeni İstanbul gazetesinin Ankara bürosunda "parlamento muhabiri" olarak profesyonel gazeteciliğe başladı. Çeşitli gazetelerde ve TRT Haber Merkezi’nde muhabirlik, haber müdürlüğü yaptıktan sonra 1982'de TRT’den emekli oldu. Bir süre daha Milliyet gazetesi’nde çalışmaya devam eden Ahmet Oktay, 1993 yılında görevinden ayrılarak kendini tümüyle yazmaya verdi. Başlangıçta yazdığı şiirlerle Ahmed Arif şiirinden etkilendiği izlenimini verirken, 1960’lardan sonra toplumcu gerçekçi bir yaklaşımla İkinci Yeni’ye doğru yöneldi. Şiirlerinde destansı bir söyleyiş kullandı, zengin sözcük dağarcığı ile kendini hemen belli eden bir tarzla şiirler yazdı. Şiir kitaplarından özellikle Yol Üstündeki Semender (1987) Behçet Necatigil Şiir Ödülü almasının da ötesinde içerdiği şiir isimleriyle de önem kazanmıştır. Her bir şiirinde intihar etmiş bir şairi şiire dönüştürmüş ve o şairin biçemiyle kendi biçeminin karışımı enfes bir biçem ortaya koymuştur. Türkiye'de birçok şiirsever bu şiir kitabı nedeniyle gizli kalmış Türk ve yabancı şairleri farklı yanlarıyla öğrenebilmiştir. Yapıtları: Şiir: Gölgeleri Kullanmak (1963), Her Yüz Bir Öykü Yazar (1964, Yeditepe Şiir Ödülü), Dr. Kaligari'nin Dönüşü (1966), Sürgün (1979), Sürdürülen Bir Şarkının Tarihi (1981), Kara Bir Zamana Alınlık (1983), Yol Üstündeki Semender (1987, Behçet Necatigil Şiir Ödülü), Ağıtlar ve Övgüler (1991, Türkiye Yazarlar Birliği Yılın Şairi Ödülü), Bir Sanrı ıçin Gece Müziği (1993), Toplu Şiirler (1995), Gözüm Seğirdi Vakitten (1996), Söz Acıda Sınandı (1996), Az Kaldı Kışa (1996), Hayalete Övgü (2001). İnceleme/Araştırma: Bir Yazı'nın Arayışları (1981), Yazın, İletişim, İdeoloji (1982), Yazılanla Okunan (1983), Toplumcu Gerçekçiliğin Kaynakları (1986), Kültür ve İdeoloji (1987), Toplumsal Değişme ve Basın (1987), Karanfil ve Pranga (1990), Raffaello'nun Direnişi (1990), Zamanı Sorgulamak (1991), Kabul ve Red (1992), Şair ile Kurtarıcı (1992), Sanat ve Siyaset (1993), Cumhuriyet Dönemi Edebiyat-1923/1950 (1993), Türkiye'de Popüler Kültür (1993), Medya ve Hedonizm (1995), Şiddet, Söz, Yaşam (1995), İnsan, Yazar, Kitap (1995), İsrafil'in Sûr'u (1997), Şeytan, Melek, Soytarı (1998), Siyasal İslama İtirazlar (2000), Modernist Tahayyüle İtirazlar (2000), Şairin Kanı (2001). Anı/Anlatı: Gizli Çekmece (1991). Günlük: Gece Defteri (1998). Oyun: Kurt Dişi (1971 ve 1973 yıllarında Devlet Tiyatroları'nda sahnelendi).