Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toplumlar Nasıl Anımsar?

Paul Connerton

Toplumlar Nasıl Anımsar? Hakkında

Toplumlar Nasıl Anımsar? konusu, istatistikler, fiyatları ve daha fazlası burada.

Hakkında

Belleği, bireysel olmaktn çok kültürel bir yetenek olarak ele alan bu kitap, yazıya ve kaydetmeye dayalı olmayan pratiklerin, gelenekler içinde nasıl kuşaktan kuşağa aktarıldığını açıklamaktadır. Kültürel bir beceri olarak bellek üzerine yapılan çalışmaların çoğu, yaşananların kayda geçirilmiş biçimiyle aktarılması üzerinde odaklşa. Connerton ise bedene uyarlanmışi yani bedene uyarlanmış, yani bedenle bütünleştirilmiş die niteleiği pratiikler üzerinde yoğunlaşmakta günümüzde ağırlıkta olan yazınsal metinler konusunun, genelde toplumsal pratiklerin bir eğretilmemesi olarak kabul edilebileceği görüşünü sorgulamaktadır. Yaar, geçmişin imgelerinin ve anımsanan bilgisinin, törensel ugulamalar kanalıyla aktarılıp sürdürüldüğünü, dolayısıyla belleğin bedensel olduğunuileri sürmektedir. Bedensel toplumsal belleğin temel yönünü oluşturmasına karşın, konunun günümüze dek son derece savsaklanmış bir yanıdır. Connerton bu çalışmasında Yahudi yortuları, Hıristiyan törenleri, Şiirlerin Muareem yas törenlerini örnek gösterdiği "anma törenleri geleneksel toplumların tekelinde olmadığını göstermektedir. Bu yolda, yoğun bir Nazi; tören takvimi etkinliklerinin listesini verip kapitalst burjuva toplumlarında icat edlen çağdaş törenlee geçmektedir. 1789´daki Bastille baskının, 1871daki Bastille baskıın, 1871´de Rpruya´nın Fransa´ya karşı kazandığı zaferin, neden sonra ulusal şenlik günlerine dönüştürüldüğünü saptayan Connerton; İsrail´in İ.Ö 66´da Romalılara karşı Masada ayaklanmasını, Şalık İranı´nın zamanımızda 2500 yıl önce Kyrosun Pers devletni kuruşunu yirminci yüzyılda anma törenleriyle kutlamaya başlamalarıyla birlikte bu konuda Avrupa uluslarından hiç de geri kalmadıklarını ortaya koymaktadır. Connerton, her türlü geleneği silindir gibi ezip geçen modernite paradoksa dikkat çektikten sonra, bu törenlerin işlevlerinin ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma toplumsal, siyasal ve antropolijik düşünüş ile de desteklenen özgün bir bellek araştırması olarak her düzeyden okurun ilgisini çekecektir.
Tahmini Okuma Süresi: 5 sa. 26 dk.Sayfa Sayısı: 192Basım Tarihi: 2014Yayınevi: Ayrıntı YayıneviOrijinal Adı: How Societies Remember
ISBN: 9789755391755Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak
Reklam

Kitap İstatistikleri

Kitabın okur profili

Kadın% 45.7
Erkek% 54.3
0-12 Yaş
13-17 Yaş
18-24 Yaş
25-34 Yaş
35-44 Yaş
45-54 Yaş
55-64 Yaş
65+ Yaş

Yazar Hakkında

Paul Connerton
Paul ConnertonYazar · 2 kitap
Paul Connerton , İngiliz Sosyal Antropologudur . En iyisi hafıza çalışmalarındaki çalışmaları ile bilinir. Connerton'un ilk kitabı olan "Topluluklar Hatıraları" (1989), toplu hafıza tartışmalarını ( Maurice Halbwachs ve diğerleri için) bedensel hareketleri, giyim, görgü kurallarını, müzik performansını ve diğer sosyal olarak müzakere edilen uygulamaları bulmak için açtı. (fiilini kullanmak için) "insan vücudundaki bilinç ve praksise" "batırılmış". Connerton, Connerton'un "yer belleği" dediği şeyi vurgulayan How Modernity Forgets (2009'da Nasıl Modernite Unutulur) (2009) ile bu topografya ve özellikle de topografya üzerine insan vücuduna ilişkin topografya üzerine yazılmış belleği takip etti. Connerton, modernliğin "toplumsal yaşamı mekandan ve insan boyutlarından ayıran süreçlerle ilişkili" özel bir çeşit unutkanlıkla nitelendirdiğini savunuyor: insanüstü hız, unutulmayacak kadar çok mega şehirler, emek sürecinden kopuşümüşümsüz, kısa ömür kent mimarisinin, yürüyen şehirlerin kayboluşunun "göstergesi.