Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları

Kolektif

Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları Gönderileri

Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları kitaplarını, Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları sözleri ve alıntılarını, Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları yazarlarını, Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Kişisel olan politiktir" önermesi, aile ilişkileri ve kadının ev içi emeği gibi kişisel ve özel alana ilişkin gibi görülen alanların da güç mücadelesinden ve hiyerarşik ilişkilerden bağımsız olmadığının altını çizer. Dolayısıyla, eğer evde, ailede, aşk ilişkisinde, evlilikte güç varsa, iktidar varsa, hiyerarşik ilişkiler ve eşitsiz bölüşüm varsa, o zaman siyaset vardır; aile politiktir, evlilik politiktir, aşk politiktir.
Sayfa 29
Nitekim ruh erkekle, beden kadınla özdeşleştirilir, erkek dölleyen tohumları, kadın döllenen toprağı temsil eder. Kadının erkeği baştan çıkardığı söylemi bedenin aklı baştan çıkardığı söylemi ile paralellik taşır. Bu denklemde kadın, erkeğe göre daha fazla bedenselleşmiştir, kadının bedeni onu, erkeğin bedeninin erkeği anlattığından daha fazla anlatır hâle gelmiştir. Kadın bedeni ima ile yüklenmiştir.
Sayfa 192 - Dipnot yayınları Gülnur Elçik
Reklam
Beden, İki Nokta Üst Üste
Beden sahip olduğumuz bir şey değildir, olduğumuz şeyin bir parçasıdır. Hayatı ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak, bütünsel biçimde deneyimleyebilmemiz için varlığımızın yaşama uzanan boyutlarından biridir.
Sayfa 187 - Dipnot yayınları Gülnur Elçik
328 syf.
·
Puan vermedi
• Bu alanda sorusu olanların okuması gereken bir kitap, meraklarını giderebilir. Bazı tıp terimleri kullanılıyor ama onları da açıklıyor zaten. Özellikle yontulmamış olanlar okursa belki biraz gelişir beyinleri ;) Tavsiye ederim, iyi okumalar. :)
Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları
Toplumsal Cinsiyet TartışmalarıKolektif · Dipnot Yayınları · 201645 okunma
328 syf.
10/10 puan verdi
·
289 günde okudu
Kelimelerle aktaramayacağım kadar kaliteli ve güzel bir toplumsal cinsiyet çalışmaları başucu kitabı olduğunu söyleyebilirim. Yanımdan ayırmadan gittiğim her yere götürdüğüm bazen hiç okuyamadığım bazen de bazı bölümlerini 4-5 kez okuduğum ve her okuduğumda yeni şeyler öğrendiğim bir kitap.. Sindire sindire ve tekrar tekrar okuyacak olduğum nadir kitaplardan biri olacağına eminim. "Toplumsal cinsiyet rollerinin oluşumu ve bu rollerin bedenle olan ilişkisi, tarih, felsefe, emek, kalkınma, sosyal politika ve kent politikası alanlarına etkileri bu kitapta ayrıntılarıyla tartışılan konular. Ayrıca siyaset ve medyaya yansıması ele alınarak toplumsal cinsiyeti anlamak için vazgeçilmez kaynaklar olan Queer Teori ve Eleştirel Erkeklik Çalışmaları gözden geçiriliyor. Erkek egemen sistem yapısı olan patriyarkanın belirginleştiği en somut yer olan erkek şiddeti bu kitapta tartışılan başlıklardan bir diğeri. Ufuk ve zihin açan alanlar olarak feminist yöntem ile feminist örgütlenme deneyimleri üzerinde de önemle duruluyor. Kolektif bir emeğin ürünüdür.
Toplumsal Cinsiyet Tartışmaları
Toplumsal Cinsiyet TartışmalarıKolektif · Dipnot Yayınları · 201645 okunma
Queer Teori
Butler'ın vurgulamak istediği, cinsiyet, toplumsal cinsiyet, cinsellik, bedenler ve kimliklerin doğal olmadığı, dolayısıyla mutlak olmadığı, değişime ve dönüşüme açık, kaygan zeminlerde bulunduğudur. Her ne kadar normun etkisinden tümüyle çıkamasak da, her zaman normu ihlal etmenin bir yolunu bulabiliriz.
Sayfa 223 - dipnotKitabı okudu
Reklam
Queer Teori
Butler için cinsiyet; tamamlanmamış söylemsel bir pratik, dolayısıyla müdahaleye ve yeniden anlamlandırmaya açık heteronormatif düzenin düzenleyici pratiklerinin bir etkisidir. Cinsiyetin doğal görünmesinin sebebi ise, heteroseksüelliğin normatif cinsiyet kimliklerinin performatif tekrarlarından ibaret olmasıdır. Fakat performatiflikten kasıt serbest bir oyun ya bir tiyatro, dolayısıyla bir performans değildir. Bu anlamda cinsiyet, istenildiği zaman değiştirilip, bir giysi gibi giyilip çıkarılabilecek bir şey değildir. Performatiflik Jagose'nin de ifade ettiği gibi "öznenin yaptığı değil, öznenin içinde inşa edildiği bir süreçtir" ; dolayısıyla da irade ya da bir seçimin ürünü değildir.
Sayfa 222 - dipnotKitabı okudu
Üretim ve yeniden üretim süreçlerinin erkekler tarafından denetlenip yönetildiği; kadınları eş, anne, kardeş, sevgili biçiminde, aile kurumunun sürekliliğini sağlamakla sorumlu tutulan erkeğe göre tanımlayıp ikincilleştiren ve özgür ve eşit birey olarak görmeyen ataerkil sistem kadınlara yönelik şiddetin en önemli sorumlusudur.
Sayfa 114Kitabı okudu
Kadınların kendi yaşamlarıyla ve bedenleriyle ilgili özgürce karar vermelerini engelleyen her durum ya da davranış kadına yönelik şiddettir!
Sayfa 116 - dipnotKitabı okudu
Doğanın ihtiyaçlarına saygı duymayan bilim, insanların ihtiyaçlarına da saygı duymaz ve nihayetinde yaşamı tehdit eder.
Sayfa 99 - dipnotKitabı okudu
Reklam
Kadınlar yaptığı iş ne olursa olsun, o işi ellerinde tutmak için bir bedensel emek de harcamaktadır.
Sayfa 201Kitabı okudu
Kadınlar için görüntünün liyakatin önüne geçmesi, çalışma hayatında çok sık karşılaşılan bir durumdur.
Sayfa 201Kitabı okudu
Şiddet bilinçli ve seçilmiş bir davranıştır ve sorumluluğu uygulayan kişiye aittir.
Sayfa 254Kitabı okudu
Suçluluk duygusu annelik ve beden üzerinden kadın odaklı duygular haline gelmektedir. Egemen erkekte ise çalışma ve cinsellik açısından performatif bir bedene sahip olmak, özgüvenin kaynağını oluşturur.
Sayfa 198Kitabı okudu
75 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.