Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Toplumun Kuruluşu - Etik, İktisat, Siyaset

Ümit Aktaş

Toplumun Kuruluşu - Etik, İktisat, Siyaset Gönderileri

Toplumun Kuruluşu - Etik, İktisat, Siyaset kitaplarını, Toplumun Kuruluşu - Etik, İktisat, Siyaset sözleri ve alıntılarını, Toplumun Kuruluşu - Etik, İktisat, Siyaset yazarlarını, Toplumun Kuruluşu - Etik, İktisat, Siyaset yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
giriş
Özellikle son üç yüz yıldır iktisadî faaliyetlerin hayatı belirleme oranı neredeyse ahlak ve siyaset denli önem kazandı ve hatta daha da etkinleşti.
giriş
Genel anlamda modernliğin yeryüzünde el değdirmedik bir olgu bırakmadığını da söyleyebiliriz.
Reklam
giriş
Müslümanlar kendi tefekkürlerini derinleştirmedikleri gibi, bu tefekkürü kendi kaynakları kadar batıdaki tefekkürle de zenginleştiren olumlu bir tutumu da ortaya koyamamakta.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
İslam(Kuran)'ın muhatapları, kadın ya da erkek, üreten ya da tüketen, emekçi ya da girişimci, ırk ya da sınıf değil, doğrudan insan'dır.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
(İnsan) Düşünebildiği için ve düşünebildiği ölçüde özgür, özgür olduğu için ve özgürlüğü ölçüsünde de sorumludur.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
Yaşamsal faaliyetlerin bireyler açısından aşkın ve zecri olan işleyişlere (devlete, şirketlere, piyasaya, çevreye) bağımlanması, yani karşılıklı bağımlılık ilişkisi, insanın özerkliğini de büyük ölçüde ortadan kaldırmaktadır.
Reklam
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
"Ey insanlar! Sizi bir erkek ve bir kadından yarattık ve sizi kavimler ve kabileler haline getirdik ki birbirinizi tanıyabilesiniz. Şüphesiz, Allah katında en üstün olanınız, O'na karşı derin bir sorumluuk bilincine sahip olanınızdır. Allah her şeyi bilendir, her şeyden haberdar olandır." - Hucurat Suresi, 13. Ayet
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
Günümüz insanının uzun çalışma süreleri ise, doğrudan üretimden çok, kışkırtılan gereksiz tüketimin karşılanması kadar, disiplin ve denetim ağlarına, yani toplumsal-siyasal iktidarların mecburiyetlerine de dayanmaktadır.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
İlişkiler parasallaştıkça sömürü ve faiz gibi kazanımı çoğaltma/yoğunlaştırma mantığının en uç biçimleri çıkar ortaya.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
Alışverişin genel mantığı ise ihtiyacın "kendiliğinden" karşılandığı o "doğal" durumun yerinden edilmesi ve bu yeni durumda ortaya çıkan bir ihtiyacın yarattığı boşluğun giderilme çabasıdır.
Reklam
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
İnsanî toplumda egemenlik ya da devlet (iktidar), hayvanî toplumda olduğu gibi salt çıplak bir güç ilişkisiyle ayakta kalamaz ve işlevselleşemez.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
Bireyin bütün yaratıcı ve üretken kapasitesinin ve arzusunun (libido) satın alındığı bir "sözleşme" karşılığında, bireye kapitalist üretkenliğin birer mahsulü olan tüketimsel hazlar sunulmaktadır.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
Kapitalistler 'haşin yönetim otoritelerini' tamamen üretici olmaktan kaynaklanan toplumsal işlevlerinden alıyorlar, geçmişte olduğu gibi onları 'politik veya teokratik efendiler' yapan bir hiyerarşiden değil.
İNSAN, AİLE VE MEKÂN
Fabrika ile hapishanenin (toplama kampının) kapattığı bu enerji, yani bir proleter oluş, her iki, hatta üç sistem (kapitalizm, sosyalizm, faşizm) içerisinde de aynı gerçekliğe hizmet eder: baskılayıcı bir üretimsel sistemin hadımlaştırdığı bir topluma.
130 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.