Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Kemalist Devrim 7

Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu

Doğu Perinçek

Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu Gönderileri

Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu kitaplarını, Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu sözleri ve alıntılarını, Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu yazarlarını, Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Kürt kökenli yurttaşlarımızı, bağımsız ve demokratik Türkiye'yi elbirliğiyle kurmaya; eşitlik, özgürlük, esenlik, barış ve huzur içinde hep beraber kardeşçe yaşamaya çağırıyoruz. Enerjimizi, cesaretimizi, yeteneklerimizi ve gençliğimizi kin, düşmanlık ve bölünme yolunda harcamak; pişmanlıktan başka bir şey getirmez.
Sayfa 213Kitabı okudu
Reklam
Türkiye'de "biz ve onlar" ayrımı kabul edilemez. Türk ve Kürt birbiri için başkası değildir. Türk de biziz, Kürt de biziz; hepimiz Türk milletiyiz. Atatürk'ün 1930 yılında Medeni Bilgiler kitabında tanımladığı üzere, Türkiye Cumhuriyetini devrimle kuran Türkiye halkı Türk milletini oluşturmaktadır.
Sayfa 211Kitabı okudu
Hocam...
Köylüyü memleketin efendisi yapacak toprak devrimi, 1938 yılının 10 Kasım günü önderini kaybetti.
Sayfa 205Kitabı okudu
Parmaklarda 50 milyarlık yüzükler, ama bilinçlerde bir ışık, bir parıltı yok.
Sayfa 198Kitabı okudu
Reklam
Cumhuriyet, millî demokratik devrimdir; bizdeki adıyla Kemalist Devrim'dir. Demokratik devrimin özü, ağalık, beylik, şeyhlik gibi Ortaçağ kurum ve ilişkilerinden kurtulmaktır; özellikle köylünün özgürleşmesidir. Atatürk'ün "Türkiye, şeyhler, müritler, çelebiler ve mensuplar ülkesi olamaz" sözü bu devrimi özetler. İstenildiği kadar her dört yılda bir sandıklar konsun, eğer ülkeyi Ortaçağdan arındırmamışsak yaşanan rejim demokrasi değildir ve olamaz. Hele bir de bunun üzerine, millî hâkimiyetin yabancılara devrini koyarsanız, bugün Türkiye'de "demokrasi" adı verilen rejim bir maskaralıktır.
Sayfa 192Kitabı okudu
Amerikancı 12 Eylül rejiminin görevi, toprak reformunu uyutmaktı, hatta bastırmaktı. 12 Eylül, toprak ağalığına hayat aşısı yaptı. 1960'lardan beri toprak ağalığı itibar kaybediyordu. Feodal ilişkiler, acılı da olsa özellikle Doğu ve Güneydoğu'da çözülüyor du. Aşiretler ve derebeylik dağılıyordu. Köylünün toprak mücadelesi yükseliyordu.
Sayfa 187Kitabı okudu
Reklam
Hasan Ali Yücel'in kurduğu ve İsmail Hakkı Tonguç'un önderlik ettiği Köy Enstitüleri eğitimi, köyün içinden çıkan yetenekli çocukları köylerdeki devrimin önderleri olarak yetiştirecektir. 1954 yılında Köy Öğretmen Okullarına dönüştürülene kadar Köy Ens- titülerinde 1.308 kız ve 15.943 erkek öğrenci olmak üzere toplam 17.251 öğrenci yetiştirildi. Köy Enstitüleri'nden ışık alan Kemalist Devrim kuşağı toprak ağalığının ve şeyhliğin temizlenmesinde olağanüstü büyük görevler yaptı. Üretim ve Devrim için eğitim yapan bu okullarda yetişen öncüler onbinlerce köye Kemalist Devrimin ışığını götürdüler. Köy Enstitüleri'nin yankısı, dünya ölçeğinde oldu. 1945 yılından sonra Türkiye üzerinde denetim kuran ABD emperyalizminin birinci hedefi Köy Enstitüleriydi. Cumhuriyetin bu büyük eğitim kurumu Şemsettin Sirer döneminde CHP Hükümetinin, arkasından 1954 yılında Demokrat Parti Hükümetinin darbeleriyle kapatıldı. Ancak yetiştirdiği öncüler Cumhuriyetin devrimci ruhunu gelecek kuşaklara taşıdılar.
Sayfa 169Kitabı okudu
Adalet de artık köylüye toprak ve özgürlük vermek değil, ağaların büyük mülklerine bekçilikti.
Sayfa 167Kitabı okudu
"Köylünün gerçek efendi olabilmesi kendi iktisadi hayatını bağımsızlık içinde kendisinin yürütebilmesine bağlıdır. (...) Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, memleketimizde hakiki hürriyetin ve demokrasinin kökleşmesi yollarını genişleten bir kanundur."
Sayfa 164Kitabı okudu
78 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.