Kemalist Devrim 7

Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu

Doğu Perinçek

Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu Gönderileri

Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu kitaplarını, Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu sözleri ve alıntılarını, Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu yazarlarını, Toprak Ağalığı ve Kürt Sorunu yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dersim olayları bir yönüyle Atatürk önderliğindeki Cumhuriyet devrimciliğinin Ortaçağ sınıflarına karşı mücadelesidir.
Sayfa 145Kitabı okudu
Dersim'de devlet otoritesi sadece kâğıt üzerinde kalıyordu. Feodal aşiret reisleri, her fırsatta, devleti hiçe sayarlardı. Devletin Dersim'de askerlik yükümlülüğünü gerçekleştirmesi ve yasal vergileri toplaması bugüne kadar mümkün olmamıştır. Bu iki sorun, daima, şeyhler ve ağalar tarafından toptan hallediliyordu. Ağalar kendi yönetim ve yargı yetkileri altında bulunan ahaliden işlerine geldiği gibi vergi alıyor ve bunun ancak küçük bir kısmını hazineye devrediyorlardı. Bölge gençlerinin büyük bir kısmı askere gidecek yerde, aşiret reislerinin muhafız birliklerine fedai olarak giriyor, yani aslında eşkıya çeteleri oluşturuyorlardı. (...)
Sayfa 142Kitabı okudu
Reklam
"Dersimli, aşiret reisinin esiriydi. Onu kurtarmak için aşiret hayatını yıkmak lazımdı. İşte Dersim'de bu yapıldı. (...) "Dersim halkını kurtarmak için onu ağadan, seyitten kurtarmak lazımdı. Devlet, Türk tarihinde, Kemalist nesle şeref verecek olan kurtarıcı hamlesiyle Dersim'de hürriyet ve hak devrini açmış bulunuyor. Başkasının sırtından başkasının emeğinden geçinme zihniyetini kökünden kaldırmak bu inkılâbın Dersim'de gerçekleştirdiği en büyük fazilettir. Bunu sürdürmek için devletin tam kadrosuyla Dersim'de yerleşmesi ve ancak böylelikle yeni yeni ağa ve reislerin türemesinin önüne geçmesi lazımdı. Dersim için devletin aldığı karar ve tedbirler de aslında bu istikamette gelişmektedir."
Sayfa 140Kitabı okudu
Necip Ali Küçüka, Ulus gazetesinde yazdığı yazıda, toprak dağıtımının demokratik devrimle bağlantısını işliyordu: “Köylüye toprak verilmesi ve her köylünün toprak sahibi olması rejimimizin toplumsal hayatımızda yaratacağı en radikal hareketlerden biridir. İnkılâpçı Türkiye vatandaşlarının bir kısmı daha artık serf halinde yaşayamazdı. Toprak sahibi olan köylümüz, kendi toprağına sevgisi içinde yurt sevgisini daha kuvvetli duyacak ve cemiyetimiz daha demokratik bir varlık olacaktır.”
Sayfa 129Kitabı okudu
Başbakan İnönü, Tunceli Kanunu'nun gerekçesini Meclise açıklarken "Kendilerini birtakım ağaların ve mütegallibenin nüfuz tesirlerinden korumaya muktedir olmayan cahil ve zavallı halkı" hükümet cihazlarıyla koruma amacını dile getirmiştir.
Sayfa 123Kitabı okudu
Reklam
"Çeşitli silahlı başkaldırmalar, irtica hareketleri, dağ başlarında soygunculuk ve tecavüzler genellikle aşiret ruhundan beslendi. Devrim idaresi, halk ile devlet arasında nüfuz ticareti yapan, halkın kanını emen, ırzına, malına ve hayatına hükmedenlerle korkusuzca çarpıştı ve bu devletin ortaklık kabul etmez varlığını hepsine tanıttı."
Sayfa 117Kitabı okudu
Aşiret kavgaları ve yağmacılık, Dersim’in günlük hayatının bir parçasıydı.
Sayfa 104Kitabı okudu
Atatürk'ün İçişleri Bakanına göre "Cumhuriyet, şeyhler ve seyitlerin direnciyle karşı karşıyadır. Onlar Osmanlı idaresi yüzünden kanunsuzluğa alışmışlardır ve her biri tahakküm eden bir sultan vasfındadırlar. Medeniyet ile ilkellik arasındaki mücadeleden medeniyet galip çıkacaktır.”
Sayfa 101Kitabı okudu
Öhm
Cumhuriyet nazarında; “Köylü beyin eşyasından sayılmaz. “Bey, istediğini astırıp kestiremez. “Bey, istediğinin ırzına sahip değildir.
78 öğeden 21 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.