Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

(Alman Belgelerine Göre)

Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan Donanmasının Çanakkale Boğazı Harekâtları

Sezen Kılıç

Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan Donanmasının Çanakkale Boğazı Harekâtları Sözleri ve Alıntıları

Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan Donanmasının Çanakkale Boğazı Harekâtları sözleri ve alıntılarını, Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan Donanmasının Çanakkale Boğazı Harekâtları kitap alıntılarını, Trablusgarp Savaşı'nda İtalyan Donanmasının Çanakkale Boğazı Harekâtları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İngiltere’nin Mısır’ı işgalini desteklemesi karşılığında 1887’de yaptığı anlaşma ile de Trablusgarp için destek sağlamıştır. Almanya ile 1892’de, Avusturya ve Fransa ile 1902’de yaptığı anlaşmalar sayesinde bu konuda tamamen serbest kalmıştır.
Trablusgarp Savaşı başlamadan önce İtalyan donanmasının gemi sayısı Osmanlı donanmasının gemi sayısının en az üç katıdır, oldukça modern ve hızlı olan İtalyan donanması ile II. Abdülhamit’in Haliç’te 30 yıldır tamirsiz ve talimsiz bıraktığı Osmanlı donanmasını güç açısından kıyaslamak mümkün değildir.
Sayfa 8 - GirişKitabı okudu
Reklam
II. Abdülhamit devri boyunca sık sık sürgün yeri olarak da kullanılan Trablusgarp’ın diğer Osmanlı vilayetleri gibi geri kalmış olmasının yanında İstanbul’dan oldukça uzak bulunması sömürge arayışına giren Avrupa Büyük Devletleri’nin kolay hedefi hafine gelmesinde etken olmuştur.
Sayfa 7 - GirişKitabı okudu
İtalya, Trablusgarp’ın kıyı kesimini kısa sürede ve kolaylıkla ele geçirince savaştan çok çabuk zaferle çıkacağı ümidine kapılmıştır. Ancak Enver ve Mustafa Kemal Beyler başta olmak üzere birçok gönüllü subayın Trablusgarp’a geçerek Arap aşiretlerini örgütlemesi ve İtalyan ordusuna karşı amansız bir gerilla savaşma girişmesi ile İtalya, umduğu sonucu kısa sürede elde edememiştir.
Alman askerlerinin Osmanlı ordusunda görev almaları,
Yakın Çağ’da Alman askerlerinin Osmanlı ordusunda görev almaları, III. Selim’in isteğiyle Albay Kari von Goetze’nin 1789 yılında Osmanlı topraklarına gelmesiyle başlamıştır. Goetze’den sonra Yüzbaşı Helmuth von Moltke, II. Mahmut’un talebi üzerine 1835’ten itibaren Osmanlı birliklerinin denetlenme-sinde rol oynamış, hatta birçok savaş ve çatışmada bulunmuş, ülkesine döndükten sonra ise Osmanlı topraklarındaki izlenimlerini kaleme alıp yayınlamıştır.
Uşi Andlaşması ile 12 Ada’yı resmen kaybettik
Uşi Andlaşması ile Osmanlı Devleti, bir daha elde edememek üzere Trablusgarp ve Bingazi’yi ve de 12 Ada’yı resmen kaybetmiştir.
Reklam
İtalya, Rodos ve 12 adanın işgalini büyük bir zafer olarak lanse etmiş
İtalya, Rodos ve 12 adanın işgalini büyük bir zafer olarak lanse etmiş ve adaların işgalini Trablusgarp için pazarlık konusu yapmıştır.
Osmanlı hükümeti, Doğu Akdeniz’i tamamen kontrol altında tutan İtalyan donanması karşısında denizden veya İngiliz işgali altındaki Mısır’ı karadan aşarak Trablusgarp’a yardım ulaştırmakta oldukça zorlanmıştır. Desteğine en çok güvendiği Almanya ise İtalya’nın müttefiki olmasının ötesinde Trablusgarp’a yönelik İtalyan planlarını onaylayan anlaşmalar yaptığından, Osmanlı Devleti’ndeki menfaatlerini göz önünde tutarak dost görünümünü sürdürmeye çalışmış, bir nevi her iki tarafı idare etmeyi yeğlemiştir.
Sayfa 8 - GirişKitabı okudu
1861 yılında milli birliğini sağlayan İtalya, sömürge yarışında Avrupa Büyük Devletleri’nden geride kalmama telaşıyla Kuzey Afrika’daki Osmanlı topraklarına göz dikmiş ve bu amaçla Trablusgarp’ı almak üzere 29 Eylül 1911’de donanmasının ve silahlı gücünün tamamına yakınını Trablusgarp’a sevk etmiştir.
Beklendiği üzere anlaşmadan bir gün önce Yunanistan, Sırbistan, Bulgaristan ve Karadağ’dan oluşan dört Balkan devleti Osmanlı Devleti’ne savaş ilan edince Osmanlı hükümeti, İtalya’nın öne sürdüğü şartları kabul edip 15 Ekim 1912’de Uşi’de barış andlaşmasını imzalamıştır. Bir gizli anlaşma ile onun eklerini oluşturan 3 protokolü içeren Uşi Andlaşması gereği Osmanlı Devleti, İtalyanların 12 Ada’yı boşaltması karşılığında Trablusgarp’tan askerlerini çekmeyi ve bu vilayeti tam bir muhtariyete kavuşturmayı teyit etmiştir.
Reklam
Osmanlı ordusu her ne kadar Trablusgarp Savaşı’nda İtalyan ordusunun kıyılardan içeri girmesine izin vermemişse de savaşı sona erdirecek güçte değildir.
Ege adalarını işgal etmesine rağmen Osmanlı hükümetini barışa zorlayamayan
Ege adalarını işgal etmesine rağmen Osmanlı hükümetini barışa zorlayamayan İtalya, barış görüşmelerinde elini daha da güçlendirmek için çareyi 18 Nisan 1912 ve 18-19 Temmuz 1912 tarihlerinde Boğaz’a iki harekât yapmakta bulmuştur.
Trablusgarp’ta Osmanlı gönüllü subaylarının organize ettiği direniş karşısında halkın ve parlamentonun desteğini yitirmeye başlayan İtalyan hükümeti, bir yandan Büyük Devletleri devreye sokarak barış teşebbüsünde bulunmuş, diğer yandan da Osmanlı hükümetini barışa zorlamak üzere savaşı başka topraklara yayma çabalarına girişmiştir.
İtalyan ordusu 100 bine yakın askerle giriştiği Trablusgarp Savaşı’nda Türk-Arap direnişi karşısında sahil kesimi dışında bir başarı elde edemeyince Osmanlı hükümetini barış masasına oturtmak için savaşı Osmanlı İmparatorluğu’nun diğer egemenlik alanları olan Ege ve Akdeniz’e yayma tehdidini Ekim 1911’den itibaren diplomatik çevrelerde dillendirmeye başlamıştır.