Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ateş, Dil, Güzellik ve Zaman Üstünden İnsanın Evrimi

Transandans

Gaia Vince

Transandans Sözleri ve Alıntıları

Transandans sözleri ve alıntılarını, Transandans kitap alıntılarını, Transandans en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Insan vücudu fiziksel zorlanma ya da açlık nedeniyle stres altındayken kan akışının önceliği kaslar değil, beyindir. Demek ki evrim sürecimizin bir noktasında hızlı düşünme, hızlı hareket etmekten daha önemli hale geldi.
Sayfa 30
tek basiniza bi skim yapamazsiniz
Bir çırpıda aklımıza geliveren basit gereksinimlerimizi -yi­yecekler, giysiler, temel alet edevat- bıçak kemiğe dayandığında kendi başımıza yapabiliriz. Ne de olsa yeryüzündeki en zeki hayvanlarız ama bizi bu noktaya getiren kendi bireysel zeka­mız değildi.
Sayfa 56 - domingo yayınları.
Reklam
alrın bir aksesuar takıyorsanız bilin ki büyük ihtimalle evreni kelime anlamıyla baştan aşağı sarsacak denli dehşet verici bir yıldızlar arası çarpışmanın göksel molozunu taşıyorsunuz.
Sayfa 4 - domingo yayınları.
göz temasına olan asiri takintim bosa degil
Göz teması sosyal bilişimizin -ve benlik algımızın- o kadar önemli bir parçasıdır ki küçük çocuklar göz teması kuramadıkları bi­rinin gerçekten orada olduğunu anlamakta zorlanır. Saklam­baç oynayan küçük çocuklar neden saklanmak için gözlerini kapatır dersiniz? Çünkü bir başkasını "görmek" için bakışın karşılıklı olması gerektiğini düşünürler. Benzer şekilde kulak­larını örten birini duyamadıklarını ya da ağzını kapatan biriyle konuşamayacaklarını da iddia ederler.
Sayfa 111 - domingo yayınları.
Dil, düşünme biçimimizi şekillendirir. İngilizce konuşanlar, bir kazaya kimin ya da neyin sebep olduğunu Japonca konu­şanlardan daha iyi hatırlar. Çünkü İngilizcede "Jimmy vazoyu kırdı" deriz, oysa Japoncada nedensellik öğesi nadiren kullanılır ve "vazo kırıldı" denir. Dilimizde var olan yapılar gerçekliği na­sıl inşa ettiğimizi derinden etkiler ve görünen o ki gerçeklik ve insan tabiatı, konuştuğumuz dile göre çarpıcı biçimde değişir. Aldığımız ve yanıt verdiğimiz kültürel girdilere göre beynimiz değişir ve bilişimiz yeniden biçimlenir.
sayfa 121-122, domingo yayınları.
Araştırmacılar, şempanzelerde be­yin kıvrımlarının biçim ve yerleşiminin büyük ölçüde genetik olarak belirlendiğini (kardeşlerde neredeyse özdeştir), insan­lardaysa genlerin çok daha az rol oynadığını, asıl çevresel ve sosyal etkenlerin beynimizi biçimlendirdiğini buldular. Gene­tiğin biliş üzerinde daha belirleyici olduğu şempanzeler beyin gelişimi, yeni davranış ve becerilerin öğrenilmesi açısından in­sanlara kıyasla daha kısıtlıdır. İnsanlar şempanzelere göre daha az gelişmiş bir beyinle doğduğu için doğum sonrası dönemde beyin gelişimi daha fazladır ve bu gelişimde dış dünyanın rolü daha büyüktür.
Sayfa 57 - domingo yayınları.
Reklam
yagittikce salaklasiyosak ve bu sorun degilse???
son 10.000 yıl içinde bey­nimiz yüzde 10 civarında, vücut büyüklüğümüze göre yüzde 3 ila 4 oranında küçüldü. Bir kurama göre, yaşadığımız toplum­lar artık öylesine karmaşık hale geldi ki daha küçük gruplarda yaşayamayacak, çok da zeki olmayan bireyleri "taşıyabiliyor." Ne var ki beyin boyutlarının küçülmesine evcilleştirilmiş hay­vanlarda da sık rastlanır; yani bu durum, aşırı sosyalleşme ve işbirliği ile bağlantılı genetik değişikliklerin bir parçası olabilir. Daha zeki insanların dünyaya daha az sayıda çocuk getirmesi de dikkate değer bir durum; belki de zeka, gen havuzunda seyreliyordur. Öyle ya da böyle bilgi birikimimizi depolanmış literatür ve cihazlardan oluşan dış beynimize yükledikçe belki de artık hayatta kalmak için o denli parlak bir zekaya ihtiyaç duymuyoruzdur.
Sayfa 51 - domingo yayınları.
Kültürel beceri ve davranışlar sergileyen zeki ve sosyal yega­ne hayvan atalarımız değildi ama insan kültürü, çevremizi ve anatomimizi değiştirerek ve beynimizi daha da fazla büyümeye sevk ederek gelişirken, diğer hayvan kültürleri ilerlemedi. On­ların beyin ve kültürleri milyonlarca yıl boyunca üç aşağı beş yukarı aynı kaldı. Diğer kuyruksuz
Sayfa 44 - domingo yayınları.
insanlarda grup içi güven, kendine güvenmeye baskın çıkmıştır.
diğer primatlardan farklı olarak insanlar sadece kendileri için avlanmaz; getirilen yiyecek gruba dağıtılır. iki milyon yıl öncesinde homininlerin yiyecek taşıdığına dair bulgular mevcut. böylece özelleşme yoluyla avlanmayı daha verimli kılmak mümkün olur. en iyi mızrak yapan kişi, mızrakla en iyi avlanan kişi olmayabilir ama grup her iki beceriden de fayda sağlar ve herkese daha fazla yiyecek düşer. işbirliği ve yiyecek paylaşımı grubu güçlendirir ve karmaşık becerilerin çeşitlenmesini sağlar. her ne kadar avcılar yirmili yaşlarda fiziksel açıdan zirvede olsalar da bireysel avcılık becerileri 40 yaşından önce doruğa ulaşmaz çünkü insanlarda başarı, öğrenmesi zaman alan teknik bilgi ve ince becerilere bağlıdır. avcı toplayıcı topluluklarda avcıların çoğu 18 yaşına dek, değil başkaları, kendileri için bile yeterli kalori getiremez. tersine, avcı-toplayıcı türlerden bir diğeri olan şempanzeler bebeklik çağını geride bırakır bırakmaz, beş yaş civarında kendine yetebilir hale gelir. yiyecek için başkalarına kısmen dahi olsa bağımlı olmak, gruptan dışlanma ya da etrafta fazla yiyecek olmaması durumunda aç kalma riskini beraberinde getirir. oysa grup içi güven ve ona dayanarak gelişen işbirliği, bireye olduğu kadar gruba da hayatta kalma açısından avantajlar sağlar ve bizde bu grup içi güven, kendine güvenmeye baskın çıkmıştır.
sayfa 31-32, domingo yayınları.
Saatlerin dikta rejimi insanların yaşam tarzını çarpıcı biçimde değiştirdi.
Sayfa 257 - domingo yayınları.
48 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.