Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk İnkılap Tarihi

Sabahattin Özel

Türk İnkılap Tarihi Gönderileri

Türk İnkılap Tarihi kitaplarını, Türk İnkılap Tarihi sözleri ve alıntılarını, Türk İnkılap Tarihi yazarlarını, Türk İnkılap Tarihi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yunan İşgali
Kolordu komutanı Cafer Tayyar Bey (Eğilmez) bir köylünün saklandığı yeri ihbar etmesiyle Yunanlılara esir düşmüştü. Yunan komutanının Cafer Tayyar Bey’e, “Bakınız köylüleriniz sizi haber verdi. Bu gibilere ne ceza verirsiniz?” sorusu üzerine, Cafer Tayyar Bey “Köylere mektep açarım” cevabını vermişti.
İngiliz İşgali
İngiliz işgali sırasında gerek halkın işgalin geçici olduğuna inanması, gerekse İngilizlerin halkın tepkisine yol açabilecek tutum ve davranışlardan kaçınmaları nedeniyle önemli bir direniş hareketi görülmemişti.
Reklam
Ermeni Sorunu
Hiçbir düşman askerinin ayak basmadığı Sivas Vilayetinde 180.000 Türkün ölmüş olması, Ermeni katliamlarının boyutlarını gözler önüne sermektedir.
Sevr
San Remo Konferansına başkanlık eden İtalyan Başbakanı müttefiklerine şunları söylemişti: “İstanbul’dan beş adam getirdiniz. Bunlara bir barış imzalatacaksınız. Acaba bu barışın Türk milleti, T.B.M.M. tarafından kabul edilme imkanı var mı? Siz ki İstanbul’u işgal ettiniz. Siz ki bu milletin bütün limanlarını kapadınız. Memleketin birçok kısımlarını işgal ettiniz ve bu milleti nefes almayacak hale getirdiniz. Nasıl olur da bu barışı kabul ettireceğinizi umuyorsunuz. Bu baştanbaşa haksızlıktır. İtalya haksız olan bu barışın uygulanması için ne bir er yollayacak, ne de bir frank verecektir.”
Sevr
Afyon Mebusu Nebil Efendi tepkisini “Boşuna yorulmuşlar. Türkiye’yi yok diyeydiler daha iyi ederlerdi” sözleriyle dile getirmişti. İstanbul basınında Sevr, Türkiye’nin sınırlarını Galata Kulesi’nden görülecek hale getiren bir barış olarak nitelendirilmişti.
İzmir'in işgali
Giresun’da siyah çerçeveler içinde “İzmir faciasını unutmayınız” hitabı ile yayınlanmakta olan Işık Gazetesi işgalin etkisini şöyle ifade etmişti: “Göklerden saikalar yağsa, dağlardan kanlı volkanlar fışkırsa, denizler taşsa da araziyi tufanlara boğsa idi, Türklüğe, Alem-i İslamiyet’e belki o kadar tesir gösteremezdi.”
Reklam
Mustafa Kemal Paşa, Samsun'a gitmeden önce
Mustafa Kemal Paşa vedalaştığı sırada, kendisine bir şeyler mi yapacağını soran Cevat Paşa’ya, bir şeyler yapacağı cevabını vermiş, bunun üzerine Cevat Paşa da kendisine başarı dileğinde bulunmuştu.
Kabakçı Mustafa İsyanı karşısında III. Selim'in tutumu
III. Selim, “Ben Tuna boylarından ordu-yı hümayunu getirir bu isyanı bastırırım. Fakat o vakit Ruslar da Çatalca önlerine gelebilirler.” dedi ve hayatını kaybetti.
III. Selim'in ülkenin gidişatı hakkındaki yorumu
“Eğer bana şimdilik kuru ekmeğe razı ol deseniz ben razıyım. Allah aşkına devlet elden gidiyor”
Birinci Beş Yıllık Kalkınma Planı
1929-1939 döneminde dünya sanayi üretim artış oranı %19, Türkiye’de ise %96 olmuştu.
42 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.