Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Mektupları

Ogier Ghiselin De Busbecq

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kanuni Sultan Süleyman
Kendine olan güveni ve askeri dehası, adalet anlayışı ve cesur düşmana karşı mert tavrı, dinine olan bağlılığı ve diğer inançlara olan hoşgörüsü, cömertliği ve açık gönüllüğü, ona bağlılığı ve düşmanlarının saygısını arttırmıştır.
Bunlar her gittikleri yere dehşet saçan ünlü yeniçeriler oldukları halde, yeniçeri oldukları bana söylenmemiş olsa onları bir tür Türk keşişi veya tarikat üyesi zannederdim.
Reklam
Türk atları kadar insana alışmış ve sahipleriyle seyislerini hemen tanıyabilen başka at yoktur. Eğitilirlerken atlara çok iyi muamele edilir.
Sayfa 102Kitabı okudu
Türkler öyle bir düşünceye sahipti ki, onları vebadan korumasa da ona karşı ilgisiz kılıyordu. Onlarca, her adamın ne zaman ve nasıl öleceği Allah tarafından alnına yazılmıştı; eğer öyleyse, bir adamın nasıl öleceği alnına yazılmışsa, kaderin önüne geçmeye çalışmak faydasızdı, korkmaksa aptallık. Ve böylece vebadan ölen ve veba bulaşmış insanların kıyafetlerini, çarşaflarını kullanıyorlardı. “ eğer ölmem gerektiği allahın isteğiyse öyleyse ölürüm, değilse bana bir zarar vermez” diyorlardı. Böylelikle hastalık çok uzaklara kadar yayıldı, bazen bütün aileleri yok etti. 1562
Sayfa 169 - ArkKitabı okudu
Türk orduları yağmurun taşırdığı nehirlere benzerler. Eğer kendilerini tutan seddin bir noktasından süzülüp geçebilirlerse, o delikten boşalırlar ve sayısız yıkıma sebep olurlar.
Şerefli bir vazife ne kadar çetin ve tehlikeli olursa kazanılacak itibar ve şeref de o kadar büyük olur.
Reklam
“Şarap içmek yasak, üzüm yemek değil”
. Bazı Rumlar sultanın bu kararını kurnazca bir davranışla sarsmayı düşünmüşler. Kendisinin üzüm bağları olan bir yerden geçeceğini öğrenince bir araya toplanıp bağ kütüklerini köklerinden sökmüşler. Bunların bir kısmını yolun üstüne bir kısmını da arabalara yığmışlar. Sultan oraya varınca neler olduğunu merak ederek durmuş. En yakındaki adamlara seslenerek ne yaptıklarını sormuş. Onlar da kendisinin şarabı yasaklayan emrinden dolayı artık işe yaramayacakları için kütükleri söktüklerini, bunları yakacak olarak kullanacaklarını söylemişler. Bu cevaba karşılık Süleyman şöyle demiş: “Hata ediyorsunuz, maksadımı yanlış anladınız. Ben şarap içilmesini yasakladım, üzüm yemeyi değil. Üzüm Tanrı’nın insana bahşettiği en asil meyvelerden biridir. Taze üzüm suyunun keyfine varmanıza hiçbir mani yoktur -şayet onu fıçılarda saklayıp o zararlı icatlarınızla doğru olan şekilde içmekten saptırmaya kalkmazsanız. Elmadan şarap yapılmıyor diye elma ağaçlarını sökmek mi lazım? Budalalar, bu işten vazgeçin de size nefis meyveler veren bağlara dokunmayın.” İşte Rumların kurnazlığı böylece hiçbir işe yaramamış. .
Sayfa 197Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.