Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri

Uriel Heyd

Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri Gönderileri

Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri kitaplarını, Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri sözleri ve alıntılarını, Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri yazarlarını, Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumsal gelişmenin zirvesi ulustur.Bu aşamada,birey teokratik ve feodal düzene olduğu kadar eskimiş dinsel geleneklere de başkaldırmaktadır.Ulusal bilincin güçlenmesiyle birlikte toplum,aynı zamanda dış egemenlik için de savaşmakta ve böylece çok uluslu imparatorlukları dağıtmaktadır. Bununla beraber, bu ulusal demokratik ve egemen devlet daha ideal toplum şekli değildir.Gelişmenin son aşamasında tüm yurttaşlar arasındaki mutlak eşitliği engelleyen ekonomik sınıf farklılıklarının da ortadan kaldırılması ve toplumun meslekler bakımından örgütlenmesi zorunludur. İşte bu gerçek anlamda sosyal demokrasidir.
Gökalp liberal bir kavram olan egemen şahsiyeti sultanlığın otokrasisine ve geleneksel İslamiyetin katı felsefesine karşı mücadelesinde yararlı gördüğü ölçüde kabul etmekteyse de yaradılış oladak,Durkheim'in toplumun birey üzerinde egemen olması ilkesini gönülden destekleyen bir toplumcu olarak kalmıştır.
Reklam
Gökalp ve Özgürlük
Gökalp,tarihte en önemli etken olarak kişiyi değil toplumu kabul etmiş ve özgür kişiliğin insanlık gelişmesinin en yüce amacı olduğu şeklindeki Batılı görüşü hiçbir zaman tam anlamıyla benimsememiştir.Daha ilk yıllarda açıkladığ8 özgürlük ülküsü dahi,kişinin toplum ve toplumun devlet ve din gibi kurumlar karşısında özgürlüğünden değil ulusal egemenlik ve demokratik yönetim öğelerinden oluşmaktadır.
Gökalp Döneminde Diyarbakır
Gökalp'in doğum yeri olan Diyarbakır,Güneydoğu Anadolu'nun yönetim ve kültür merkezidir.Kent,yüyıllar boyu Arap ve İranlıların yönetimi altında kaldıktan sonra 16.yüzyılda Osmanlı egemenliği altına girmiş,İran ve Arap topraklarına yakın sınır boylarında Türk uygarlığının ileri kalesi olmuştur.Ziya Gökalp'in zamanında bu kent daha çok,sürekli olarak Osmanlı boyunduruğuna son vermeye çabalayan azınlıkların yeri olmuştur.Kürt kabileler merkezi hükümete karşı ayaklanırken,yabancı güçlerin de desteğini alan Ermeniler,bağımsızlıklarının elde edilmesini amaçlayan güçlü bir yeraltı örgütü kurmuşlardır.İşte Türk ulusçuluğunun gelecekteki düşünce önderi Gökalp,bu şiddetle çatışan ulusal gelenek ve özlemler arasında doğmuştur.
tamam bu bu günlük son. (=
Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri
Türk Milliyetçiliğinin Kökenleri
kitabının pdf/epub versiyonunu arıyorum. yardımcı olanlara, olacaklara şimdiden teşekkür ederim..
Kaldı ki, şiirlerinin çoğunda şairane bir ilham bulamazsınız. Gökalp’in başlıca amacı düşüncelerini dile getirmektir. Kendi de eksikliklerinin farkındadır. «Yeni Hayat» başlıklı antolojisinin önsözünde kesin olarak itiraf eder: çağımız bir şuur çağı, ilham, perileri elbette susacak. Vezin ve kafiye müteşairlerin baş vurduğu bir vasıta, Şair artık ilhamını değil, şuurunu konuşturmak zorunda. Ne var ki, halkı terbiye etmek için bazı düşünceleri nazma dökmek yine de faydada», hâli değildir.