Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kutsal Dişi - Mitolojik Ana, Umay Paradigmaında İlkel Mitolojik Kategoriler - İyiler ve Demonoloji

Türk Mitolojik Sistemi - 2

Fuzuli Bayat

Türk Mitolojik Sistemi - 2 Gönderileri

Türk Mitolojik Sistemi - 2 kitaplarını, Türk Mitolojik Sistemi - 2 sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojik Sistemi - 2 yazarlarını, Türk Mitolojik Sistemi - 2 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
" bir dizi yasaklar da eşiğin kutsal mekan olduğunu gösterir: eşikte oturulmaz, eşikte ayakta durulmaz, eşikte salınılmaz, eşikte el sıkışılmaz, çörtenin altında ve eşikte yatılmaz"
Sayfa 265Kitabı okudu
Altay Türklerine göre eşik üyesi sinirli bir ruha sahiptir. Sinirli bir karaktere sahip olmasından dolayı eşik üzerinde bir takım yasaklar bulunur. İnanışa göre eşiğe oturan çocuk büyümez, oraya oturan yaşlının da karnı ağırır. Eşik kutsat ile kutsal dışı, dış dünya ile ev ve yaşam ile ölüm arasındaki çizgidir. Üzerinde yüklenen bu anlam yüzünden ona ihtimam gösterilir ve eşiğe ayak ile basmak ve oturmak yasaklanmıştır.
Sayfa 264Kitabı okudu
Reklam
Eşik kutsal olması hemen hemen bütün Türk topluluklarında yaygın bir inançtır. Göçebe bir yaşam tarzının sonucu olan eşik eve bereket verdiği gibi hem de felaket de getirebilir. Müslüman veya gayrimüslim Türk topluluklarında eşiğe basmama veya dar vakitlerde eşiğe oturmama gibi bir dizi inanç günümüze kadar bozulmadan gelmiştir.
Sayfa 263Kitabı okudu
Zamanla birtakım değişiklerle özel tapınak yeri haline gelen obalar, iki- üç metre boyunda taş yığınlarından neydana gelmektedir.
Sayfa 241Kitabı okudu
Altay-Sayan dağları eteklerinde yaşayan avcı toplayıcılar için oba, dağ veya orman ruhlarının meskun bulunduğu kutsal yerlerdir bu nedenle avcılar bu obalara bu kutsal ruhlara duydukları saygı için taş atarlar.
Sayfa 241Kitabı okudu
Oba eski dönemlerde dini birtakım tören ve ritüellerin icra edilmesi düzenlenmiş bir yerdir. Bu yerin ata ruhları tarafından ziyaret edildiğine inanılır ve toplu kurban törenleri de bu oba adı verilen yerlerde yapılmıştır .
Sayfa 241Kitabı okudu
Reklam
"Eski dönemlerde Türk ve Moğol kabilelerine göre yol kenarlarında bulunan taş yığınları kutsal sayılırdı. Taş yığınlarından oluşan ve oba ve ovo denilen bu yere taş, votka şişesi ve kumaş gibi şeyler bırakmanın şahıslara ve topluma iyilik getirileceğine inanılırdı. Diğer taraftan ovanın etrafında dönüp dua etmek adeti insanlara o yerin ruhundan güvenli bir yolculuk için garanti almaları anlamına gelirdi."
Sayfa 240Kitabı okudu
Oba kültü Sibirya Türklerinde de karşımıza çıkmaktadır. Sibirya bölgesinde geçilmesi zor dağ bölgelerinde üst üste yığılmış taşlara "oba, obo" denilir.
Sayfa 239Kitabı okudu
Oba yalnızca Kaşgarlı Mahmut'un belirttiği " bu söz Oğuzca olup kabile demektir" dediği gibi sadece kavim anlamında değil, Türk mitolojisinde yurdun koruyucu ruhu olarak da kullanılmaktadır.
Sayfa 238Kitabı okudu
"Dağ geçitlerinde ve dağ eteklerinde dağ ruhunu şereflendirmek için taş yığını oluşturmak ve onlara oba adını vermek bütün Altay Türklerinde yaygın olan bir inançtır"
Sayfa 238Kitabı okudu
Reklam
Obanın yanından geçen herkes dağ ruhunu şereflendirmek için orada bulunan obaya ya bir taş atar ya da obanın yanında yer alan ağaça atının kuyruğunun kılından bağlar.
Sayfa 238Kitabı okudu
Altay-Sayan Türklerinde ve Moğol-Buryatlardan taş yığınına oba denilmektedir.
Sayfa 237Kitabı okudu
Dağ ve taş kutsal vatan sembolüdür. Taşlardan meydana gelen oba da bu bağlamda incelenmelidir.
Sayfa 237Kitabı okudu
Zamanla dağ kültü, şaman kültürüne dahil edilmiştir. Şaman olmak isteyen aday, soyun kutsal dağına müracaat edip ondan kamlık için izin alırlar. Şaman ilk davulunu soyun kutsal dağından izin alarak yaptıkları gibi hayatları boyunca kaç tane davul kullanacaklarını da soy dağlarına sorarlar.
Sayfa 237Kitabı okudu
Şamanlık bir din olmadığı için, dağ ve orman gibi yüksek düzeydeki iyelerin şerefine düzenlenecek ritüellere şaman başkanlık etmezdi.
Sayfa 235Kitabı okudu
31 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.