Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Yeni Araştırmalar Işığında

Türk Mitolojisi

Necati Gültepe

Türk Mitolojisi Gönderileri

Türk Mitolojisi kitaplarını, Türk Mitolojisi sözleri ve alıntılarını, Türk Mitolojisi yazarlarını, Türk Mitolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türk Mitolojisi - Necati Gültepe
"Mit kutsal bir öyküyü anlatır; en eski zamanda ‘başlangıçtaki’ masallara özgü zamanda olup bitmiş bir olayı anlatır. Başka bir deyişle mit, olağanüstü varlıkların başarıları sayesinde, ister eksiksiz olarak bütün gerçeklik yani Kozmos olsun, isterse onun yalnızca bir parçası olsun, bir gerçekliğin nasıl yaşama geçtiğini anlatır." - Mircea Eliade
Bin yıllar geçmesine rağmen, yeni bir din kabul etmemize bakmaksızın Türk toplumu halen bilinçaltında mitolojik olguları, inançları yaşatmaktadır. Hiçbir medeniyetin, hiçbir dinin ve yasağın silemediği bu bilinçaltı genetik hafızamız zamanla kendini gösterir, teknolojinin hızla ilerlemesine karşılık varlığını korur. Zamanla mitolojik olguları anlatan türlerin ortadan kalkması söz konusu olsa da mitoloji varlığını korumak için karışık türlerden tutun da gerçek olduğuna inanılan yaşanan olayları anlatan metinlere kadar inebilmektedir.
Resse Yayınları, Beşinci Baskı — PDF.
Reklam
Türk toplumu halen bilinçaltında mitolojik olguları, inançları yaşatmaktadır. Hiçbir medeniyetin, hiçbir dinin ve yasağın silemediği bu bilinçaltı genetik hafızamız zamanla kendini gösterir, teknolojinin hızla ilerlemesine karşılık varlığını korur.
Sayfa 62 - Resse Yayınları, Beşinci Baskı — PDF.
Mitoloji, geleceğin kehaneti niteliğinde olup geçmişin sırrının saklı olduğu sembolik dildir. Eski olayların gelecekte de tekrarlanacağı, mitolojilere özgü bir dille hikaye edilmekte, ritüellerde yaşatılmakta, maddi kültür abidelerinde tasvir edilmektedir.
Resse Yayınları, Beşinci Baskı — PDF.
Destanların ana gövdesi Mitolojilerdir ve bütün mitolojilerin zaman boyutu yoktur, üç bin sene önce yaşananlar bu anda da yaşanmaktadır.
Sayfa 60 - Resse Yayınları, Beşinci Baskı — PDF.
Kadının yeri, İslam sonrası destanlarda salt güzellik ve aşk unsuru olarak yer alır. Halbuki İslam öncesi Türk destan­larında kadının önemli görevlerde yer aldığını biliyoruz. Muhtelif kaynaklar, Oğuz boylarında Türk kadınlarının beylik yaptıklarını kaydederler. Hülasa, kadının sosyal ha­yatta önemli bir yeri vardı.
Sayfa 49 - Resse Yayınları, Beşinci Baskı — PDF.
Reklam
Umay ⸻ Ülgen
Yaratılış destanında Ak-Ana Tanrı'ya insanları ve dün­yayı yaratması için "Yarat" diye fısıldamasıyla Tanrı'ya fikir ilham etmiştir.
Sayfa 49 - Resse Yayınları, Beşinci Baskı — PDF.
91 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.