Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kaynakları ve Açıklamaları ile Destanlar

Türk Mitolojisi 2. Cilt

Bahaeddin Ögel

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Namübarek iblis sakallı, zift suratlı yobazların olmadığı zamanlar
"Eski Türk dininde, Tanrı ile kul arasına, kişiler girmiyorlardı..." Gök Kurt gibi, ancak sembolik görüntüler vardı.
Sayfa 122 - Türk Tarih Kurumu
Şimdiye kadar elimize geçen vesika ve yorumlar, Türkler arasında Alp Er Tonga adlı bir kişi veya hakanın yaşamadığını gösteriyor.
Sayfa 75 - Türk Tarih Kurumu
Reklam
Mankurt zihniyet var olduğu sürece daha çok üzülürüz
Kaşgarlı Mahmud, "Semizkend (Semerkand) ve Taşkend gibi (Batı Türkistan'ın büyük şehirlerini), Türklerin yaptığı" inancındadır. Ancak eski günlere hasret duyuyor. Ve "Bu yerlerde Farslılar çoğaldıktan sonra, buraları, Acem şehirleri oldu" diyerek üzülüyordu.
Sayfa 77 - Türk Tarih Kurumu
"Tonga Alp", veya "Tonga Alp Er", yiğit ve cesur kişiler için söylenen, yaygın bir tanıtma olarak da, görülüyor. Bu sözü yalnızca bir yerde Efrasyab karşılığı olarak söyleyen Kutadgu Bilig, bunu diğer yerlerde yiğitler için söylenen, yaygın bir sıfat olarak kullanıyordu: "Negu ter eşidgil Tonga Alp Erig", yani (Yiğit ve alp er, ne diyor işit!) Başka bir yerde, bir yiğidi öğerken de, şöyle diyordu: "Ukuşlug, biliglig, Tonga alp yürek", yani, (Akıllı, bilgili, yiğit ve alp yürekli.)
Sayfa 75 - Türk Tarih Kurumu
Eski Türkler yılbaşını başlıca iki tabiat olayının görülmesi ile başlatmışlardı: 1. Otların yeşermesi. 2. Gök gürlemeleri ile yıldırımların başlaması. Bu sebeple eski Türkler, yaşlarını söylerken, "Ben 20 yeşerme gördüm" derlerdi.
Sayfa 355 - Türk Tarih Kurumu
Dilerim bu sadece geçmişte mit olarak kalmıştır :D
"Kızların kavağa çıkması" gerçek hayatta, başka nedenlerle de duyulmuştur. Söylendiğine göre bazı yerlerde, mart ayında kızlar kavağa çıkarlarmış ve kedi gibi bağırırlarmış. Bağırdıktan sonra da, utanırlarmış ve "adetiniz batsın", diye de halka seslenirlermiş. Böylece koca ararlarmış. Belki eskiden, böyle şeyler de oluyormuş!
Sayfa 607 - Türk Tarih Kurumu
Reklam
Eski Türk dininde, Tanrı ile kul arasına, kişiler girmiyorlardı.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.