Türk Siyasal Yaşamında Milli Demokratik Devrim

Elçin Ateşoğlu

Türk Siyasal Yaşamında Milli Demokratik Devrim Sözleri ve Alıntıları

Türk Siyasal Yaşamında Milli Demokratik Devrim sözleri ve alıntılarını, Türk Siyasal Yaşamında Milli Demokratik Devrim kitap alıntılarını, Türk Siyasal Yaşamında Milli Demokratik Devrim en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çetin Yetkin - 'Sol Kemalizm'
Türkiye az gelişmiş bir ülkedir, bu nedenle de işçi sınıfı hem sayıca azdır hem de bilinçsizdir. İçinde bulunduğu bu koşullar işçi sınıfının devrimci eyleme öncülük etmesini olanaksızlaştırmıştır. Oysa Türkiye'deki ara tabakaların, asker-sivil aydın zümrenin, kökeni tarihimizde bulunan devrimci bir geleneği vardır. Öncülük bu kesimlerdedir ve onlarda olmalıdır. Öte yandan, Türkiye'de solun seçim kazanma olanağı yoktur, çünkü toplumumuz ters bir biçimde koşullandırılmıştır ve kapitalistlerin, ağaların, tefecilerin ördüğü bir ağ içinde tutsaktır. Parlamentoda çoğunluğu sağlayarak iktidara geçmek sol için bir düştür. Olanaklı olsa bile, bu çok uzun bir süreyi gerektirir ki, Türkiye'nin bu süreye dayanma gücü yoktur. Ne var ki, devrimci bir yönetim toplumdan yana olursa, toplum onu kendiliğinden destekleyecektir.
Kaypakkaya'nın TİP hakkındaki düşünceleri
(İbrahim Kaypakkaya) Tip üst düzey yöneticilerinin partide sosyalizmin devrimci ideoloji yerine küçük burjuva görüşlerini yaymaya çalıştığını, Türkiye'nin önündeki derimci adımı Milli Demokratik Devrim yerine sosyalist devrim olarak empoze ettiklerini, tek mücadele yolu olarak parlamentarizmi gördükleri, kendi solundaki unsurları gayri-meşru olarak gösterdiğini ve bu tutumun tamamen oportünist bir tutum olduğunu söylemiştir.
Reklam
giriş
"Ancak belirtilmesi gereken bir husus var ki, DP'nin ekonomi alanında yarattığı bu olumlu hava, gelişmekte olan bazı olumsuz şartların gün yüzüne çıkmasını engelleyememiştir. Örneğin; plansız ekonomi anlayışının getirdiği çelişkiler, dış ticarette yabancı ülkelere karşı giderek artan dış borçlanmalar, bağımlı ekonominin getirdiği dışa bağımlı politika anlayışı, oy potansiyelini elinde tutma pahasına anti-laik girişimlerle dinin bir sömürü aracı olarak kullanılması (örneğin; ezanın tekrar Arapça okutulması ve orta öğretime din derslerinin konulması), tüm bunlar, ekonomik rahatlamanın altında ezilmiştir. Gerçi ezanın Arapça okunmasına aydınların bir kesimi büyük tepkiler göstermiştir ancak bu tepkisel tutum DP'ye İslamcılar'ın gözünde girmek için bir fırsat daha vermenin ötesinde bir işe yaramamıştır."
Sayfa 7 - Yeniden Anadolu Ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk YayınlarıKitabı okudu
"DP iktidarının bir niteliği de; Batı dünyası ile ekonomik ve siyasal bütünleşmeye kesin bir inanç beslemesi idi. DP, Batı ile bütünleşmeye ülkenin sorunlarını çözecek bir yol olarak bakıyordu. Bu inanç, Atatürkçülüğün 'emperyalizm ile uğraş' ilkesinin ortadan kalkmasına yol açacaktı."
"DP deneyiminin belki de en büyük eksikliği, partinin belirli bir ideolojiye sahip olmamasından ileri geliyordu. Öyle ki, DP belli bir ideolojiyi savunan bir parti olmaktan çok, tek parti dönemini yaşamış ve bu yaşanmışlığa tepki duyan insanların ne olursa olsun birleştiği bir çatı görünümünden öteye geçememiştir."
15 öğeden 11 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.