Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk Tarihi ve Hukuk

Sadri Maksudi Arsal

Türk Tarihi ve Hukuk Gönderileri

Türk Tarihi ve Hukuk kitaplarını, Türk Tarihi ve Hukuk sözleri ve alıntılarını, Türk Tarihi ve Hukuk yazarlarını, Türk Tarihi ve Hukuk yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ulug Haciblik için lazım vasıflar vardır: Akıl, ilim. Vezir akıllı (zeki) olmalı, çünkü akılsız adam yemişsiz ağaç gibidir. Alim olmalıdır, çünkü ilimden mahrum adam diri olduğu halde ölü gibidir.
Sayfa 101
Ülkeler kılıçla alınır, fakat ancak kalem sayesinde idare olunur.
Sayfa 101
Reklam
Devlet idaresi için ordu gerek. Ordu teşkili için Han zengin olmalıdır, Han'ın zengin olması için halkzengin olmalı, halkın refahı için ise âdil kanunlar lazımdır. Bunlardan biri zail oldu mu, dördü de zail olur. Dördü zail olursa devlet de zail olur."
Sayfa 100
Han hata işlerse, bundan bütün devlet hasta olur. Devlet hastalığına yegâne ilaç akıl ve ilimdir.
Sayfa 98 - Kutadgu Biligden
Cahil halk her dine bir takım hurafeler karıştırır.
Sayfa 46
Biz, Türklerin her devirde ziraatle de uğraştığını görüyoruz. Türkler icap ettiği zaman harp sahasında temayüz ettikleri gibi, şartlar müsait olduğu zaman sulhün hamisi olmasını da bilmişlerdir. Orta Asya Türkleri'nin tarihlerinde görülen medeni devirler, Türk sulhu (Pax turcica), Türk kuvvetiyle temin edilmiş sulh ve müsalemet sayesinde mümkün olmuştur. Milletler için barışçılık da, savaşçılık da değişmez ruhi haletler değildir. Tarihi, iklimi ve iktisadi şartlardan doğan neticelerdir.
Reklam
Bugün şuurla işlenmiş olması sayesinde dünyanın zengin dillerinden biri olmuş olan Alman lisanında ceman 900 kadar kelime kökü vardır. Bütün diğer kelimeler bu köklerden yapılmıştır. Halbuki Türk dilinde bugün unutulmuş söz kökleri ile beraber sekiz bin kadar müstakil kelime vardır.
Sayfa 21
Evliliğe Dair Kelimelerin Kökeni
Türk lisanında Matriarkat izleri olmadığı gibi, totemik camialarda görülen zümre nikahı izleri de yoktur. Zevce (kadın) kocasının evinde yaşamaya mecburdur. Zevce kocanın hayatına katılmıştır, o katındır. Onun için yeni evlenen kadının ismi gelin (kelin)'dir: Yani kocası evine gelmiş olan kadındır. Yeni evlenmiş zevcin ismi kübek (güvey), kübenilmiş (güvenilmiş) adam, itimat edilmiş adam, demektir.
Sayfa 21
Kadın kelimesinin kökeni
Aile reisinin ismi kocadır. Zevcenin ismi katın (katılmış)'tır ve katın kelimesi bugün yaşayan kadın kelimesinin selefidir. Eş demektir.
Sayfa 20
Maddi medeniyetin inkişafı her zaman månevi kültürün inkişafıyla beraber yürür: Tarihten önce ziraat, ticaret ve sanatlarda ilerlemiş bir muhitte yaşayan Türklerin månevi hayatları, dini, ahlâkî teläkkileri de inkişaf etmiş bulunuyordu...
Sayfa 20
48 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.