Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türk ve Müslüman Dehaları

Arif Doğan

Türk ve Müslüman Dehaları Sözleri ve Alıntıları

Türk ve Müslüman Dehaları sözleri ve alıntılarını, Türk ve Müslüman Dehaları kitap alıntılarını, Türk ve Müslüman Dehaları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Batıda Geber olarak bilinen Cabir bin Hayyan (721-815) başta kimya olmak üzere, tıp, eczacılık, metalürji, astronomi, felsefe, fizik gibi ilim dallarına katkılarıyla bilim tarihçileri tarafından tanınan Müslüman bir alimdir.
Hazarfen Ahmet Çelebi
Fen alanında ki geniş bilgi ve tecrübesi ile halk arasında "Hazarfen" yani bir fenli diye bilinen Ahmet Çelebi; araştırma yapmaktan yılmayan, yiğit, akıllı ve bilgili bir kişiydi.
Sayfa 139Kitabı okudu
Reklam
El Cezeri
Adı Cizreli Eb-ül-İz olan bu mucit bundan 800 küsur yıl önce 1100-1200 yıllarında yaşadı. Dolayısıyla Eb-ül-İz bütün icatlarını Leonardo'dan tam 150 yıl önce yapmış ve kitaplaştırmıştır.
Biruni
Ortaçağ bilginlerinin ortak yanları, birçok bilim dalında çalışma yapmalarıdır. Beyruni'de de bu özellik kendini açıkça gösterir, 148 eser verdiği bilinen Beyruni, başta matematik, astronomi, ve coğrafya olmak üzere fizik, tıp, eczacılık, doğabilim, jeoloji, sosyoloji, felsefe, tarih, dinler tarihi ve dilbilimi dallarında 110 kitap yazmıştır.
Gıyaseddin Cemşid
Ondalık kesirleri ilk defa kullanan büyük matematik ve astronomi alimi.
Sayfa 123Kitabı okudu
El Harezmi
El Harezmi sadece matematikte değil aynı zamanda astronomi ve coğrafyayla da ilgilenmiştir. Batı dünyasında en çok etkide bulunan bilim adamı diyebiliriz.
Sayfa 131Kitabı okudu
Reklam
Profesör Doktor Behram Kurşunoğlu
Einstein'in daveti üzerine evine giderek kendisiyle aralıksız 4 saat görüşme fırsatı yakaladı. O sırada Kurşunoğlu 31, Einstein 74 yaşındaydı.
El Hazini dünyanın merkezine doğru yaklaşan bir su kütlesinin yoğunluğunun arttığı fikrini ileri sürdü ve bu konuda deneyler de yaparak iddiasını ispatladı. Ancak ne hazindir ki El Hazini'den tam 103 yıl sonra İngiliz bilim adamı Roger Bacon isimli filozof aynı teoremi ortaya attı ve bugün bilim dünyası tarafından El Hazininin değil Roger Bacon'ın kaynak alınarak kullanır.
Hulusi Behçet
1933 senesinde Üniversite Reformunda Deri Hastalıkları ve Frengi Kliniğine profesör seçilmiştir. Hulusi Behçet, Türk akademisinde profesör unvanını alan ilk kişidir.
Sayfa 145Kitabı okudu
Fergani
Dokuzuncu yüzyılda yetişmiş, eliptik eğimi ilk defa tespit eden büyük Müslüman astronomi ve matematik alimi.
Sayfa 111Kitabı okudu
Reklam
İbni Sina
Felsefe, matematik, astronomi, fizik, kimya, tıp ve müzik gibi bilgi ve becerinin çeşitli alanlarında seçkinleşmiş olan, İbni Sina (980-1037), matematik alanında matematiksel terimlerin tanımları; astronomi alanında ise duyarlı gözlemlerin yapılması konularıyla ilgilenmiştir.
Sayfa 153Kitabı okudu
Farabi
Farabi'ye göre ahlak, insanda erdemlerin ve güzel işler yapma olanağı sağlayan yatkınlıkların gelişmesini sağlayan bir disiplindir.
Sayfa 107Kitabı okudu
Profesör Doktor Behram Kurşunoğlu
Atom bombasının babası sayılan Oppenhelmer, hidrojen bombasını bulan Edwvaed Teller ve yaşayan en büyük fizikçi Dirac, Kurşunoğlu'nun en yakın arkadaşları arasında yer alıyordu. Gencecik bir fizikçi olarak Einstein'le irtibata geçti. Cambridge Üniversitesi'nde doktorasını yaparken Einstein'le ilmi konular ve çeşitli teoriler üzerine mektuplaştı.
Abbas Vesim Efendi Osmanlı döneminde yetişmiş en nadir alimlerden bir tanesidir ki 18. yüzyılda yetişmiş ve başlıca hekimlik, hattat ve astronomi gibi pek çok alanda kendisini yetiştirmiş bir dehadır.
Profesör Abdüsselam'a Nobel armağanını kazandıran, zayıf ve elektromagnetik kuvvetlerin birleşik alan teorisidir. Bu teori, bir yandan öyar simetrisi prensibine, diğer yandan da simetrilerin kendiliklerinden bozulması prensibine dayanmaktaydı.
17 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.