Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkçülüğün Esasları

Ziya Gökalp

Türkçülüğün Esasları Gönderileri

Türkçülüğün Esasları kitaplarını, Türkçülüğün Esasları sözleri ve alıntılarını, Türkçülüğün Esasları yazarlarını, Türkçülüğün Esasları yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Vatan bizim malımız değildir, mezarda yatan atalarımızın ve kıyamete kadar doğacak çocuklarımızın bu mübarek toprak üzerinde hakları vardır. Vatandan bir karış kadar olsun yer vermeye hiç kimsenin selahiyeti yoktur.
Sayfa 146Kitabı okudu
Düşünmek ve söylemek kolaydır. Fakat, yapmak ve başarıyla sonuçlandırmak çok güçtür.
Reklam
Türkçülüğün memleketimizde zuhurundan evvel, Avrupa da ili hareket meydana geldi. Bunlardan birincisi, Fransızcada Turquerie denilen, Türk hayranlığı’dır. Türkiye’de yapılan ipekli ve yün dokumalar, halılar, kilimler, çiniler, Demirci ve marangoz işleri, ciltçilerin, tezhipçilerin yaptıkları ciltler, tezhipler, mangallar, şamdanlar, ilh… gibi Türk sanat eserleri çoktan Avrupa’daki güzel eser meraklılarının dikkatini çekmişti. Bunlar Türklerin eseri olan bu güzel eşyayı binlerce lira vererek toplarlar ve evlerinde bir Türk salonu yahut Türk odası vücuda getirirlerdi.
Avrupa’da Türk modası
Avrupalı ressamların Türk hayatına dair yaptıkları tablolar ile şairlerin ve filozofların Türk ahlakını tavsif yolunda yazdıkları kitaplar da Turquerie’nin içine girerdi. Lamartine’in, Aguste Comte’un, Pierre Laffite’nin, Pierrre Loti’nin Farrere’in Türkler hakkındaki dostane yazları bu kabildendir. Avrupa’daki bu hareket tamamiyle Türkiye’deki Türklerin güzel sanatlardaki ve ahlaktaki yüksekliklerinin bir tecellisinden ibarettir.
Bilhassa, daha kolejde iken, Gürcü gençlerinden, son derece milliyetperver olan bir arkadaşı ona milliyet aşkını aşılamıştı. Türk şairi Mehmet Emin Bey’e Türkçülüğü aşılayan Afganlı Şeyh Cemalleddin’dir. Mısır’da Şeyh Muhammed Abduh’u, Kuzey Türkleri arasında Fahrettin oğlu Rızaeddin’i yetiştiren büyük İslam inkılapçısı, Türkiye’de Mehmet Emin Bey’i bularak halk dilinde, halk vezninde millet sevgisiyle dolu şiirler yazmasını tavsiye etmişti.
Sosyoloji ilmi gösteriyor ki deha esasen halktadır. bir sanatkar ancak halktaki estetik zevkin göründüğü bir yer olduğu taktirde dahi olabilir.
Reklam
Seçkinlerin çocukken aldığı terbiyede halk kültürü yoktu. Çünkü içinde okudukları mektepler halk mektebi değildi. milli mektep de değildi. Bu sebeple milletimizin seçkinleri milli kültürden mahrum olarak yetiştiler, millilikten uzaklaşarak yetiştiler.
Çünkü halk milli kültürün canlı bir müzesidir.
Seçkinler medeniyete maliktir. Halkta milli kültür vardır. O halde seçkinlerin halka gitmesi iki maksatla olabilir: 1. Halktan milli kültür terbiyesi almak için halka doğru gitmek. 2.Halka medeniyet götürmek için halka doğru gitmek.
1.000 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.