Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Halkımızın Kökenleri ve Gerçekler

Türkiye'nin Etnik Yapısı

Ali Tayyar Önder

Türkiye'nin Etnik Yapısı Sözleri ve Alıntıları

Türkiye'nin Etnik Yapısı sözleri ve alıntılarını, Türkiye'nin Etnik Yapısı kitap alıntılarını, Türkiye'nin Etnik Yapısı en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilimadamları ve araştırmacılar Türkiye kelimesinin İtalyanca'dan geldiğini kabul ederler. Prof. Dr. İlber Ortaylı bir makalesinde Cenovalı ve Venedikli tüccarların ve diplo­matlarını 12. yüzyılda ülkemizi Turchia ve Turcmenia olarak tanımladıklarını belirtir.
Sayfa 103Kitabı okudu
Dolayısıyla, etnik kimlik, doğuştan kazanılan bir nitelik, genetik, biyolojik, ırki bir özellik değildir.
Reklam
Bugün, ülkenin birçok yöresinde "Laz" olarak tanımla­nan vatandaşlarımız mevcuttur. Ancak "yerli" kavramı içinde "Laz" sadece Rize ve Pazar, Arhavi ve Hopa şeridinde küçük bir gruptur. Oysa toplum her Karadenizli'yi Laz olarak görür.
Namaz, kötü huyları yenememişse, o namaz merduttur. -
Etnik kimlik, pek çok nedene bağlı olarak süreç içinde değişkendir.
Örneğin, ülkemizde, topluca Çerkes olarak tanımlanan, Adige, Abhaz, Dağıstanlı, Balkar, Karaçay gibi grupların her biri, farklı kökene, dile sahip farklı etnik gruplardır. Kimlikle­rini bu isimlerle tanımlarlar.
Reklam
LAZLAR Lazlar Batı Karadeniz bölgesinin en ucunda Rize, Pazar (Rize), Arhavi, Hopa ile sınırlı küçük bir bölgenin yerlisi olan bir topluluktur. Daha önce de belirtildiği gibi halkımız etik bir bakışla (dışarıdan) her Karadenizliyi Laz olarak görür. Bu tamamen yanlıştır. Karadeniz Bölgesi Zonguldak Ereğlisinden Hopa'ya kadar uzanan geniş bir
Türkiye'deki etnik gruplar içindeki büyük çoğunluk bu temelde "kısmi kimlik" anlayışına sahiptir.
Nusayriler Türkmendir. Halk ve devlet çok yanlış olarak onları yıllardır Arap olarak görmektedir. Arap olarak tanımlamaktadır.
Reklam
Zazalar kimdir? V. Minorsky; İslam Ansiklopedisi'nin daha doğru olan İngilizce nüshasında (Encyclopedia of Islam) açıkça "kesinlikle" ibaresini kullanarak "20. yy.'da Kürtler arasında KESİNLİKLE Kürt olmayan bir unsurun -Zaza- tespit edildiğini" belirtir. (sf. 1134) "Zazaların Kürtçeden çok farklı bir Kuzeybatı lehçesi
T. C. Anayasasının 66. maddesinde de ulusal kimlik, "Türk" olarak bu anlamda tanımlanmıştır.
b) Etik Bakış Etik bakış, dışarıdaki bir grubun bir başka grubu tanım­lamasıdır. Örneğin, Türkiye'de halkın büyük çoğunluğu, çok yanlış olarak, bütün Doğu Karadenizlileri Laz, Doğuluların büyük bölümünü Kürt, Nusayrileri Arap olarak tanımlar. Bu etik bakıştır.
a) Emik Bakış Emik bakış, bir grubun kendi kimliği ile ilgili kendi tanı­mıdır, kendini "ne", "kim" olarak gördüğüdür. Emik bakışta etnikliğin ölçütü tamamen grubun kendi kabulüdür.
Etniklik birçok farklı ölçütle tanımlanabilen esnek bir kavramdır. Genel olarak, benimsedikleri soy (köken), dil, din ve sahip oldukları kültür itibariyle diğer gruplardan farklı olan gruplar etnik olarak nitelenir.
77 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.