Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mondros'dan Lozan'a

Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı 1918-1923

Abdula Mardanoviç Şamsutdinov

Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı 1918-1923 Gönderileri

Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı 1918-1923 kitaplarını, Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı 1918-1923 sözleri ve alıntılarını, Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı 1918-1923 yazarlarını, Türkiye Ulusal Kurtuluş Savaşı 1918-1923 yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yahya Kaptan
Yaşlılar kurulu, Yahya Kaptan'ı teslim etmek istemedi. Fakat Yahya Kaptan'ın kendisi, köy yakılıp yıkılmasın diye teslim oldu ve bu halk kahramanını, ahalinin gözü önünde canavarca öldürdüler.
Sayfa 131Kitabı okudu
Geminin adı bile manidar
30 ekim 1918'de, İngiliz savaş gemisi Agamemnon'da, Türk heyeti üyeleri, Türkiye için çok aşağılayıcı olan ve tasarısı Türkiye'nin tesliminden çok daha önce hazırlanmış silah bırakışmasını imzaladılar.
Sayfa 26 - Mondros AntlaşnasıKitabı okudu
Reklam
Üç aylık hapisten sonra Mustafa Kemal Şam'a, bir süvari alayında hizmete gönderildi. Orada, genç subaylar arasında, Sul tan II. Abdülhamid'in kanlı rejiminin devrilmesi propagandasını yapan "Vatan ve Hürriyet" grubunu örgütledi. Mustafa Kemal Şam'dan gizlice anayasacı Jön Türk hareketinin merkezi olan Makedonya'ya geçti. Burada Jön Türklerle ilişki kurdu ve Jön Türk Partisi'nin üyesi oldu. Daha sonra Makedonya'da göreve atandı ve burada 1908 Jön Türk devrimine katıldı. Fakat sonradan Mustafa Kemal, ordunun siyasal yaşama karışması konusunda Jön Türklerin görüşüne kahlmadığı için Jön Türk Partisi'nden ayrılacak ve siyasal yaşamdan çekilecektir.
Büyük Millet Meclisi hükumetinin dış politika alanında ilk girişimin 26 nisan 1920 tarihinde Mustafa Kemal'in V. İ. Lenin'e gönderdiği resmi bir mektup olması, bir rastlanı değildir. Bu mektupta: 'Türkiye, emperyalist devletlere karşı Sovyet Rusya'yla birlikte savaşmayı üstlenmektedir ... ve Türkiye'ye saldıran emperyalist düşmanlara karşı savaşta Sovyet Rusya'nın yardımlarını ümit etmektedir" denilmekteydi.
Sayfa 188 - Cumhuriyet YayınlarıKitabı okudu
Türkiye'deki Sovyet Elçisi S. İ. Aralov'la konuşmasından V. İ. Lenin, "Manevi destek, sempati, üç kat daha büyük güçtür demişti. Türk halkı yalnız olmadığını hissedecektir."
Sayfa 284 - Cumhuriyet YayınlarıKitabı okudu