Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye’nin Terörle Savaşı

Andrew Mango

Türkiye’nin Terörle Savaşı Gönderileri

Türkiye’nin Terörle Savaşı kitaplarını, Türkiye’nin Terörle Savaşı sözleri ve alıntılarını, Türkiye’nin Terörle Savaşı yazarlarını, Türkiye’nin Terörle Savaşı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Türkiye'nin öteki Batılı ülkelerden çok daha sert bir şekilde eleştirildiği de bir gerçektir. Mesela Amerika'nın Afganistan'daki teröristlere karşı giriştiği operasyona destek veren Almanya, neden Türkiye'ye sattığı silahların teröristlere karşı kullanılmasına ambargo koymuştur? Şayet Türkiye'de teröristlere karşı yapılacak bir operasyonun masum sivillere de zarar vereceği düşünülüyorsa, aynı şekilde Amerika'nın Irak'ta giriştiği harekat oradaki masum sivil halka zarar vermiyor mu?
Sayfa 115Kitabı okudu
Berlin Duvarı'nın yıkılışı, Sovyetler Birliği'nin başını çektiği Varşova Paktı ile NATO arasındaki soğuk savaşın sona ermesinin sembolüdür. Bu olay barışın elde edilebileceği, asken maksatlar için yapılan harcamanın insanlığın geliştirilmesi için kullanılabileceği yolundaki umutları yükseltmişti. Bu umutlar, tam yok olmadıysa da, Amerika'ya yapılan terörist saldırılarla oldukça sarsıldı.
Sayfa 101Kitabı okudu
Reklam
Kısakürek'in, bir Kürt şeyhi olan Abdülhakim Arvasi'nin irşatlarıyla radikal İslam hüviyetine büründüğü rivayet olunur. Arvasi halen İBDA-C'nin ilham aldığı "üç ışık"tan biri sayılır.
Salih Erdiş-Mirzabeyoğlu, Muş'ta, Mutki adındaki Kürt aşiretinin geleneksel şeyhi olan bir ailenin çocuğu olarak, 1950 yılında doğmuştu. Ailesi hem Nakşibendilere hem de Nurculara yakın olup, 1925 yılındaki Şeyh Said İsyanı'na katılmış ve Orta Anadolu'da Konya'ya sürgün edilmişti. Hareketli bir genç olan amatör boksör Salih, Erbakan'ın "Akıncılar" adındaki gençlik teşkilatına katıldı, ama burayı pek hareketsiz bulmuştu. Gençlik yıllarından beri kimsenin önemsemediği bir şair olan Salih, Necip Fazıl Kısakürek'in (1905-1983) hayranıydı.
Kürt milliyetçileri yabancı kuvvetleri kendilerini kullanıp sonra kendi kaderlerine terk etmekle suçlama eğilimindedir. Aslında doğrusunu söylemek lazım gelirse kendinden önceki aşiret reislerinin yaptığı gibi kendi amaçları için yabancı kuvvetlerin desteğini arayan bizzat Kürt milliyetçi liderlerin kendileridir.
Pek üzerinde durulmamıştır ama, bir terörist örgütün yaşayabilmesi ancak yabancıların ona göz yummasıyla mümkündür. Bu kolaylığı sağlamak için, ne kadar küçük olursa olsun o örgütün kendisine bağlı bir gücü olmalıdır. Yabancı destekçiler gerektiğinde bu kuvveti kendi çıkarları için kullanabilmek ister.
Reklam
Almanya'daki Alman Marshall Fonu'nun yaptığı bir araştırma Türk halkının büyük bir çoğunlukla (yüzde 70) terörizmle mücadelede askeri harekatın en uygun yol olduğuna inandığını ortaya koydu. Bu oran Amerikalılar arasında yüzde 63 ve bir kısım Avrupalılar arasında yüzde 49'dur
Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle komünist ideoloji büyük itibar kaybetmişti. PKK bunun üzerine Marksist söylemini azalttı. Fakat bayrağındaki kızıl yıldız hala duruyordu.
1990'da Körfez Savaşı sırasında toplanan dördüncü PKK genel kurulunda bilhassa kırsal bölgelerden gelenlerin çok olduğu şehirlerde başlatılacak politik savaş görüntüsünü de dile getirmişti. Bu yolda en rağbet edilen taktik, devlet otoritesine karşı protesto olarak kepenklerin indirilmesi yöntemiydi. 21 mart, güneş sisteminde baharın başlangıcı olan yeni yıl (Nevruz) Avrasya'da ve bilhassa İran'da kutlanan bir gündü. Buna "Kürt bayramı" niteliği verilerek devlet otoritesi ile yerel halk arasında büyük çatışmalar organize edildi.
1989'da, İran-Irak Savaşı'ndan sonra, Kuzey Irak'ta silah bollaşmıştı. 1991'de Saddam Hüseyin'in Kuveyt petrol yataklarını ele geçirme girişiminden kaynaklanan Bilinci Körfez Savaşı'nın ertesinde PKK'nın silah tedariki imkanları daha kolaylaşmıştı. Türkiye, Saddam Hüseyin'i Kuveyt'ten çıkarmaya çalışan Amerika'yla birlik olduğundan, Iraklı diktatör Türkiye'nin düşmanlarına elinden gelen yardımı yapıyordu.
49 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.