Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Türkiye’nin Terörle Savaşı

Andrew Mango

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Türkiye'deki Kürt sorunu hakkında çok şey yazılmıştır. Bu soruna aslında Kürt milliyetçiliği ve daha ziyade ayrılıkçı milliyetçi­lik sorunu demek daha doğru olacaktır. Yoksa Türkiye için Kürt asıllı halk, Türk toplumunun içindeki diğer etnik asıllı halktan da­ha fazla sorun yaratmış değildir. Atatürk'ün ve ondan sonra gelen hükümetlerin milliyetçilik anlayışı etnik esaslara değil, ülke ve va­tandaşlık esasına dayandırılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti, Fransız modeline uygun olarak tek milli kültür ve tek resmi dile dayalı üniter devlet anlayışını benimsemiştir. Anayasa, din ve etniik bağ­lılakları ne olursa olsun Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını Türk olarak kabul eder. Bu anlayış Türk toplumunu teşkill eden ve asıl­ları farklı da olsa birlikte yaşayan, birlikte çalışan ve aralarında evlilik bağları kurulan halkın temsil ettiği realiteye aynen uymaktadır.
Terör Türkiye'de 35 000'den fazla insanın ölümüne sebep olmuştu ama bir NATO ve Avrupa Konseyi üyesi bulunmasına ve Avrupa Birliği tam üyeliğine aday olmasına rağmen terörizmle mücadelesinde dostları da, müttefikleri de yeterli yardımı esirgiyordu. Ertesi gün bütün dünya New York'taki Dünya Ticaret Merkezi'ne ve Washington'daki Pentagon binasına yapılan terörist saldırıdan şaşkına dönmüştü. Bu olayda 3 000'den fazla insan hayatını kaybetti. Başkan George W. Bush terörizme dünya çapında karşı koymak için Amerikan gücünü süratle harekete geçirdi. Teröristlere sığınma hakkı verilmemesi için yabancı ülkeleri uyarmakla kalmadı, Afganistan'da askeri bir müdahaleyle Taliban rejimini devirdi. Amerikan'ın müttefikleri bu hareketi destekliyordu. 3 000 Amerikalı'nın ölümü, 35 000 Türk'ün ölümünün yerinden oynatamadığı toplu reaksiyonu harekete geçirmişti.
Reklam
Ayrılıkçı Kürt PKK örgütünün Almanya'da suç işleyerek trafiği altüst etmesi üze­rine, 1993'te bu örgütü yasadışı ilan etti. Ancak 1997'de suların bir süre durulmasından sonra "iki yüksek rütbeli Alman yetkili ile PKK lideri Abdullah Öcalan Şam'da bir araya gelerek, Alman­ya'daki Türklere ve Türk işyerlerine karşı olan tecavüzlerin dur­durulması konusunu görüştü. Bu toplantıdan sonra Alman Parla­mentosu'nun CDU (Hıristiyan-Demokrat Birliği) Berlin milletvekili Heinrich Lummer, Öcalan'la benzer bir görüşme yaparak hü­kümetinin dileklerini ulaştırdı". Almanya içinde PKK şiddeti azalma yoluna girdikten sonra "Alman federal savcılarından Kai Nehm, PKK'nın terörist bir örgüt olmayıp, "adi' bir suç örgütü" oldduğunu söyledi. Bunun üzerine "çeşitli cinayet ve terörist faaliyet­ten dolayı muhakeme edilmekte olan PKK yetkilileri 1997 ve 1998 yıllarında oldukça hafif cezalara çarptırıldılar"...
Türkiye'deki Kürt sorunu hakkında çok şey yazılmıştır. Bu soruna aslında Kürt milliyetçiliği ve daha ziyade ayrılıkçı milliyetçi­lik sorunu demek daha doğru olacaktır.
Sayfa 22 - Doğan KitapKitabı yarım bıraktı
Batı, kendi düşmanlannı kendi kucağında beslemiştir.
Sayfa 34 - Doğan KitapKitabı yarım bıraktı
Marksizm=Terörizm
1971'de askeri müdahale sonucu kurulan ulusal hükumet ülke­deki şiddeti derhal önleyemedi. 1971 mayısında hükumetin sıkı­ yönetim ilan edişinden hemen sonra Türkiye Halk Kurtuluş Par­tisi-Cephesi (THKP-C) İstanbul'da Efraim Elrom adındaki İsrail başkonsolosunu kaçırdı. Hapisteki Marksist-Leninist taraftarlan­nın serbest bırakılması ve THKP-C bildirilerinin·üç gün radyo ve televizyonlarda okunması yolundaki istekleri kabul edilmediğin­den İsrailli diplomat öldürüldü.
Sayfa 30 - Doğan KitapKitabı yarım bıraktı
Reklam
Devrimci sosyalizm cazibesini kaybedince, genç nesil, insan hakları, kadın hakları, hayvan hakları, çevrenin korunması, küreselleşme düşmanlığı, gıda maddelerinin manipülasyonuna karşı çıkma gibi konularda yeni heyecanlar peşine düştü.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.